ATC Air Trade Centre Genel Müdürü Dağhan İnal 

1980’lerin başında Hollanda’da temelleri atan ATC Air Trade Centre, bugün Türkiye ve dünyada ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme alanında öne çıkan bir marka haline geldi. 2023 yılında, Maico Group’un çoğunluk hissesini devralmasıyla daha da büyüyerek sektörün önemli bir oyuncusu olan ATC Air Trade Centre, temiz hava üretimi odaklı yaklaşımıyla öne çıkarak, müşterilerine kapsamlı bir hizmet yelpazesi sunmakta. ATC Air Trade Centre Genel Müdürü Dağhan İnal çalışmaları hakkında detaylı bilgiler vererek iklimlendirme sektörünü değerlendirdi.

Satış sonrası servis, bakım ve montaj hizmetleriyle müşteriye sunulan kesintisiz hizmet alma özelliği bugün birçok projede ATC Air Trade Centre’nin tercih sebebi olmasını sağlamaktadır. 

ATC Air Trade Centre’nin temelleri 1980’lerin başında Hollanda atılmıştır. Yurtiçi, yurtdışı satış ofisleri ve üretim tesisi kadrosuyla 100’ün üzerinde çalışanı istihdam ettirmektedir. Kurulduğu ilk yıllarda Benelüks ve Fransa ofisleriyle başlayan büyüme stratejisi ile bugün Türkiye ve dünyanın birçok noktasında ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme (HVAC) alanında ithalat ve ihracat faaliyetleri ile sektörün önemli oyuncularından biri haline gelmeyi başarmıştır. Bu başarı global pazarın önemli markalarından biri olan Alman şirketi Maico Group’un ATC Air Trade Centre’nin çoğunluk hissesine sahip olmasıyla daha güçlü bir yapıya dönüşmüştür. 

1928 yılında Almanya’da kurulan evsel, ticari ve endüstriyel havalandırma sistemleri üretiminde uzmanlaşmış üçüncü nesil aile şirketi olan, uluslararası yatırım ve ortaklık faaliyetleri yapan Maico Group, 4 Nisan 2023 tarihinde imzalanan anlaşma ile ATC Air Trade Centre’nin çoğunluk hissesini satın almıştır. Beş kıtada 8 üretim tesisi, 70 ülkede 13 farklı marka, 14 yan kuruluş ve distribütörleri ile Maico’nun amacı, dünyada havalandırma alanında sürekli iyileştirme ve gelişmeyi desteklemektir. 1.600’den fazla ürünü, 1.000’e yakın personeli ve çok sayıda ülkedeki faaliyetleri ile Maico, Avrupa’nın önde gelen üreticilerinden biridir.

Odağında sağlıklı bir gelecek için temiz hava üretmek olan, Türkiye’de daha çok mühendislik hizmetleriyle öne çıkan ve ülkenin birçok bölgesinde satış ofislerinin yanında Belçika’da ofisi bulunan ATC Air Trade Centre, bugün 40’tan fazla ülkeye iklimlendirme sektöründeki ihtiyaçları doğru analiz ederek müşterilerine bir projenin gerektirdiği tüm ihtiyaçları tek bir yerden tedarik edebilme, üretim, mühendislik, satış ve satış sonrası servis desteğini tek bir noktadan alabilme imkânı sunmaktadır.

İzmir fabrikasında üretimini gerçekleştirdiği klima santralleri, nem alma cihazları, ısı geri kazanım cihazları, okul havalandırma cihazları, jet fanlar, aksiyel fanlar ve ilgili tüm aksesuarlar hitap ettikleri pazarlara yönelik sertifikasyon süreçlerini başarıyla geçmiş ve yüksek talep gören ürünler olarak başı çeken bir üretici marka haline gelmiştir. Aynı zamanda sunduğu demonte klima santrali çözümleriyle büyüyen renovasyon pazarının ihtiyaçlarına çözümler üretebilmektedir.

Ar-Ge çalışmalarını müşterilerinin geleceklerini tasarlamak için kurguladığı kapsamlı bir mutfak olarak tarif edersek en alttan en üst kademeye kadar her seviyede inovatif fikirleri öğüterek katma değer yaratmaktadır. Müşterilerine istisnasız saha koşullarında onlarla birlikte mühendislik çözümleri geliştirebilmenin yanı sıra müşterilerinin ihtiyaçlarına bağlı çözümleri geliştirebilen teknik ekibimiz sahadan aldığı geri bildirimlerle Ar-Ge projelerine girdi yaratabilmektedir.

Oxford Üniversitesi için ürettiğimiz ERP 2018 uyumlu ATC Klima Santralleri, dünya çapında önemli referanslarımız arasına girmiştir

Satışın bir parçası olarak sunulan dokümantasyonlarla ve verilen eğitimlerle ürünleri devreye alma ve aktif kullanma süreçlerini dünyanın her noktasına problemsiz olarak verebilmektedir. Satış sonrası servis, bakım ve montaj hizmetleriyle müşteriye sunulan kesintisiz hizmet alma özelliği bugün birçok projede ATC Air Trade Centre’nin tercih sebebi olmasını sağlamaktadır. 

Hedef kitlemizi mekanik uygulama, proje ve yatırımcı firmalar oluşturmaktadır. Her müşteri bizim için özel olduğu gibi her projeyi de özel olarak tasarımından üretimine, satış ve satış sonrası hizmetler olarak paket halinde müşteriye sunmaktayız. 

Ürünlerimiz endüstriyel ve ticari binalar, hastaneler, rezidans ve oteller, ofisler, eğitim kurumları, alışveriş merkezleri, devlet kurumları, havaalanı, metro ve tünel gibi projelerde kullanılmaktadır. En son Oxford Üniversitesi için ürettiğimiz ERP 2018 uyumlu ATC Klima Santralleri, dünya çapında önemli referanslarımız arasına girmiştir. 

İçinde bulunduğumuz sektörün en büyük eksikliği “standartlar eksikliği” diyebiliriz

Pandemi bizi farklı düşünmeye zorladı. Hava temizleme teknolojisi ile tam donanımlı ve enerji verimli, emisyon azaltımını destekleyen sağlıklı ürünlerin üretiminde yoğunlaştık. Isı geri kazanımlı MERGEN serisi ürünümüzü pazara sunduk. Yüksek verimlilik, düşük enerji tüketimi, tak&çalıştır fonksiyonu, kolay kumanda edilebilirlik ve ERP 2018 uyumlu Mergen serisi oldukça talep görmektedir. 

Hijyenik ürün gamında ürettiğimiz ATC Hijyenik Klima Santralleri birçok tercih sebebi olup pandemide global pazarda en çok büyümeyi sağladığımız ürün olmuştur. 

İçinde bulunduğumuz sektörün en büyük eksikliği “standartlar eksikliği” diyebiliriz. Projelerdeki teknik detaylarının bir kontrol mekanizmasından geçmemesiyle birlikte hukuken yaptırımlarının olmaması haksız rekabet ortamının oluşmasına neden olmaktadır. Bu nedenle proje standartlarının olması ve denetlenmesi en büyük isteğimizdir. 

Geçtiğimiz yılın ilk yarısında Maico Holding ile güçlerimizi birleştirmemiz ATC Air Trade Centre tarihinin önemli olaylarından biri olmuştur. Yılın diğer ikinci yarısında ise üretim kapasitemizi ve istihdamı arttırmak amacıyla İzmir’de 15.000 m2 alanda kendi üretim tesisi ve depolama alanının inşaatına başladık. Depolama alanımız şu anda faaliyettedir. Üretim tesisimizin ise hazırlıkları devam etmekte olup, 2024 ilk yarısında faaliyete geçecektir. 

Zamanın, Türkiye iklimlendirme sektörü ve özellikle ATC Air Trade Centre’nin lehine işleyeceğini önümüzdeki 10 yıl içerisinde hep beraber görme imkânı bulacağız

Sektörün dünyadaki gelişiminde, Covid-19 pandemisinin önemli bir katalizör etkisi yarattığı gerçeğini bir köşeye koyarsak, Türkiye’deki sektörel büyümenin genel rasyoların ötesinde daha değerli olduğunu söylememiz gerekiyor. Tüm paydaşların farklı bakış açılarıyla elini taşın altına koyması, yenilikçi, rekabetçi ve kaliteli çözümleri doğru zamanda yerli ve yabancı müşterilere sunma olanağı vermiştir. Sektörün içerisinde rekabette olduğumuz birçok oyuncu, arka planda yardımlaşarak dengeleri Türkiye’de üretim yapan üreticiler lehine değiştirmiştir. Yurtdışı kaynaklı oyuncuların da Orijinal Ekipman Üreticisi (OEM) olarak üretim yaptırmak için Türkiye’ye yönelmesi bu iş birliklerinin bir başka olumlu sonucudur.

Sektörün kısa ve orta vadeli geleceğini düşündüğümüzde öngördüğümüz en büyük handikap dünya genelinde artan hammadde ve lojistik maliyetleridir. Bu noktada ATC Air Trade Centre olarak çözüm ortaklarımızla beraber gerekli önlemleri alarak, olası dalgalanmalardan müşterilerimizi etkilemeyecek bir iş modelini de kurgulamış bulunuyoruz. Zamanın ,Türkiye iklimlendirme sektörü ve özellikle ATC Air Trade Centre’nin lehine işleyeceğini önümüzdeki 10 yıl içerisinde hep beraber görme imkânı bulacağız.

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram