Dijitalleşmenin hız kazandığı günümüzde, bina teknolojilerinde verimlilik ve sürdürülebilirlik ön plana çıkıyor. Siemens Türkiye, bu dönüşümde HVAC çözümleriyle akıllı bina yönetimine entegre sistemler sunarak fark yaratıyor. Siemens Türkiye Bölgesel Çözümler ve Servisler Bölümü Ülke Yöneticisi Tolga Afşin şirketin dijitalleşme vizyonunu, ürün portföyünü ve 2025 hedeflerini paylaştı.
“2025 ve sonrası için hedefimiz; HVAC sistemlerimizi bu tür dijital kontrol uygulamalarıyla daha sıkı entegre ederek, müşterilerimize hem sürdürülebilirlik hem de operasyonel verimlilik açısından daha fazla katma değer sağlamak.”
Siemens, 170 yıla yaklaşan global geçmişiyle birlikte, Türkiye’de de yaklaşık 170 yıldır faaliyet gösteriyor. HVAC alanındaki çözümlerimiz ise uzun yıllardır binaların daha verimli, konforlu ve sürdürülebilir hale gelmesi amacıyla pazarda yer alıyor. Özellikle son 20 yılda, dijitalleşmenin artmasıyla birlikte HVAC çözümlerimiz de ciddi bir dönüşüm geçirdi. Enerji verimliliğini artıran, karbon emisyonlarını azaltan ve bina otomasyon sistemleriyle tam entegre çalışan yeni nesil ürünlerimizle sektördeki dönüşüme öncülük ediyoruz.
Siemens’in HVAC ürün gamımız; termostatlar, sensörler, kontrol vanaları ve vana motorları, damper motorları, sayaçlar, oda termostatları, aktüatörler ve frekans konvertörleri gibi geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Portföyümüzde, HVAC ürünlerinin yanı sıra bina otomasyon sistemleri ve enerji izleme çözümleri, yangın güvenliği, aydınlatma kontrolü ve bulut erişim sistemleri gibi hem kendi ürünlerimizle hem de diğer firmaların sistemleri ile entegre çalışabilen çözümlerimiz de bulunuyor. Türkiye pazarında bu ürünlerin tamamına erişmek mümkün. Gelişmiş tedarik altyapımız sayesinde hem kamu hem de özel sektör projelerinde bu ürünler yaygın olarak kullanılıyor.

Müşteri memnuniyeti ve sistemlerin sürdürülebilir çalışması bizim için öncelikli konular arasında yer alıyor.
Satış organizasyonumuz, doğrudan müşterilere ulaşan merkez ofis ekiplerimiz ve sahada hizmet veren bölgesel servis ekiplerimizin yanı sıra yıllardır beraber çalıştığımız uzman çözüm ortaklarımızdan oluşuyor. Satış sonrası hizmetlerde ise kurulum desteği, devreye alma, uzaktan izleme, arıza tespiti ve önleyici bakım gibi kapsamlı bir hizmet ağı sunuyoruz. Müşteri memnuniyeti ve sistemlerin sürdürülebilir çalışması bizim için öncelikli konular arasında yer alıyor.
Türkiye genelinde geniş bir bayi ve çözüm ortağı ağımız bulunuyor. Bu iş ortaklarımız, Siemens tarafından sertifikalandırılmış, teknik yeterlilikleri yüksek firmalardan oluşuyor. Bu yapı sayesinde Türkiye’nin dört bir yanındaki projelere, yerel ihtiyaçlara hızlı ve etkin çözümler sunabiliyoruz.
Siemens olarak, iş ortaklarımızın ve kullanıcılarımızın teknik bilgi düzeyini artırmak amacıyla düzenli olarak eğitimler ve seminerler düzenliyoruz. Online ve yüz yüze gerçekleşen bu eğitimlerde sektörün daha fazla dijitalleşmesini sağlayacak yeni ürünler, ürün kurulumu ve devreye alma, sistem entegrasyonu ve arıza çözüm süreçlerine dair detaylı içerikler sunuyoruz. Ayrıca, www.digionenow.siemens.com/tr altında bazı ürün gruplarına yönelik dönemsel özel kampanyalar da sunmaya başladık.
Siemens’in HVAC çözümleri, akıllı bina teknolojilerimizle entegre çalışarak verimliliği en üst seviyeye çıkarıyor. Bu entegrasyonun en güçlü örneklerinden biri de Siemens Xcelerator platformunun bir parçası olan Building X Portfolio Manager uygulamamız. Bu yazılım sayesinde, enerji ve su tüketimi, karbon emisyonları, alan kullanımı gibi pek çok parametre gerçek zamanlı olarak izlenebiliyor. HVAC sistemleri de bu dijital altyapıya entegre edilerek, çok lokasyonlu yapılarda dahi tüm operasyonlar tek panel üzerinden yönetilebiliyor. Ticari binalar, hastaneler, üniversiteler, iş kampüsleri, havaalanları, limanlar ve diğer bina türlerinde uygulanabilir. Bu sayede portföy yöneticileri, hedeflerine ulaşmak için varlıklarını her an izleyebilir, yönetebilir ve optimize edebilir. Ayrıca, yapay zeka destekli içgörüler ve otomasyon sayesinde sistemler daha öngörülü çalışıyor; bu da enerji tasarrufu ve karbon emisyonlarının azaltılması açısından büyük katkı sağlıyor.
Şirketler hem maliyetlerini azaltmak hem de sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşabilmek için artık verimlilik sağlayan projelere daha fazla önem veriyor
Son dönemde sıklıkla sanayi tesislerinde ticari binalarda, otellerde, özel ve şehir hastanelerinde, AVM’lerde ve bazı büyük eğitim kampüslerinde yoğun olarak tercih ediliyoruz. Hem kamu hem de özel sektördeki projelerde, sistemlerimizin güvenilirliği ve uzun ömürlü yapısı, sağladığı enerji verimliliği, 169 yıldır sunduğumuz servis ve bakım hizmetlerinin sürdürülebilir olması tercih edilme sebeplerinin başında geliyor.
Günümüzde artan enerji maliyetleri ise önemli bir gider kalemi. Şirketler hem maliyetlerini azaltmak hem de sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşabilmek için artık verimlilik sağlayan projelere daha fazla önem veriyor. Yaptığımız bazı projelere örnek vermek gerekirse: Nata Holding’ine ait Ankara Vega Subayevleri AVM’de ısıtma- soğutma ve klima santralleri için buluta bağlanabilen aynı zamanda kendi kendini optimize eden dinamik bir çözüm olan Intelligent Vana, yüzde 25’e varan enerji tasarrufuyla AVM’nin sürdürülebilirlik hedeflerine de ulaşmasında katkı sağladı.

Türkiye’de bir süredir sunduğumuz “Siemens Enerji Performans Sözleşmesi” çözümlerimiz sektörde ilgi odağı oluyor. Enerji Performans Sözleşmesi (EPS), enerji verimliliği projelerinde kullanılan bir finansman modelidir. Bu modelde, Siemens, enerji verimliliği projelerini tasarlar, uygular ve yönetir, ardından elde edilen enerji tasarruflarıyla yatırım maliyetlerini karşılar. EPS, enerji maliyetlerini düşürmek ve enerji verimliliğini artırmak isteyen işletmeler için cazip bir çözümdür. Bu sözleşme türü, genellikle enerji tüketimini azaltmak, enerji maliyetlerini düşürmek ve çevresel sürdürülebilirliği artırmak amacıyla yapılır. Bu tür çalışmalar hem endüstriyel tesisler de hem de binalarda kolaylıkla uygulanabilmekte. Yine örnek vermek gerekirse, ülkemizde deri sektörünün önde gelen üreticilerinden Sepiciler Deri’de, 1,5 yıllık sürede tamamlanan ilk etap sonunda elektrik tüketimi yüzde 18, doğalgaz tüketimi ise yüzde 40’a varan oranda düşüş gösterirken yıllık karbon salımı da 1145 ton azaltıldı. Bakım maliyetlerini de yüzde 25 oranında azaltan proje, yenilenen teknoloji ile beraber üretim süreçlerini kısaltırken üretim kalitesini artırdı. Dijital çözümlerimizle enerji tasarruflarını da anlık olarak takip edip raporlayabilmekteler.
2022’den beri Yeditepe Üniversitesi’nde bahar döneminde bina teknolojileri konusunda bilgi ve deneyimlerimizi aktardığımız bir program var. Meslek odaları ve derneklerle ise sektörel gelişmeleri paylaşmak üzere paneller, teknik eğitimler ve ortak projeler yürütüyoruz.
2024 yılı, dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik ekseninde oldukça yoğun geçti. HVAC ürünlerimiz birçok projede entegre çözümlerle yer aldı. Aynı zamanda müşterilerimizin iş süreçlerine hız katan yapay zeka, dijital ikiz ve Building X gibi platformlarımız büyük ilgi gördü. 2025 ve sonrası için hedefimiz; HVAC sistemlerimizi bu tür dijital kontrol uygulamalarıyla daha sıkı entegre ederek, müşterilerimize hem sürdürülebilirlik hem de operasyonel verimlilik açısından daha fazla katma değer sağlamak. Aynı zamanda portföy yönetimini merkezileştiren, lokasyonlar arası entegrasyonu güçlendiren projelerle, dijital bina yönetimi alanında öncü rolümüzü pekiştirmeyi planlıyoruz.