KARYER’den Sektöre Katkı Sunan Bildiri 

16. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi ve TESKON SODEX 2025 Fuarı kapsamında, sektördeki güncel yaklaşımları ele alan teknik oturumlar sektör profesyonelleri tarafından ilgiyle takip edildi. 

Yenilikçi çözümlerin ve gelişmelerin paylaşıldığı bu kongrede KARYER Ar-Ge Müdürü Gökhan Güngör tarafından, “Isı Geri Kazanımı için Kullanılan Havadan Havaya Isı Değiştiricilerinin Sayısal Analizi” adlı sunum gerçekleştirilmiştir. Boğaziçi Üniversitesi ile yapılan ortak çalışmalar sonucu elde edilen bu bildiride, konik yapılar içeren çapraz akışlı bir ısı değiştiricinin deneysel performans ölçümleri ile sayısal analizlerini karşılaştırarak ürün doğruluğunu test etmek ve tasarım optimizasyonuna dair öneriler sunmak amaçlanmıştır.

Gerçek ölçülerde ürün modellemenin getireceği hesaplama yükünü azaltmak için 3𝑥2 ve 3𝑥3 akış kanalından oluşan sistemler modellenerek yapılan analizlerden elde edilen bulgular ile 3×3 sistemin CFD analizlerindeki hata paylarının oldukça makul düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Kuru ve nemli olarak farklı hava şartlarında gerçekleştirilen analiz ile 3×3 sistemin simetriyi daha iyi yansıttığı ve 3×2’lik sistemde sıcaklık değişimlerinin aynı miktarda olmadığı gözlemlenmiştir.  Bu bağlamda deneysel veriler yardımıyla, ANSYS Fluent ile yapılan simülasyonlar doğrulanmış olup, en uygun modelin 3×3 sistem ve nemli hava olduğu belirlenmiştir. Bu şekilde değişik plaka boyu ve plaka arası mesafesine sahip ürünlerin performansını CFD analiz yöntemleriyle doğrulama imkanı ortaya konmuştur.

Çalışmada, plakalar arası mesafe ve plaka sayısı optimize edilerek termal dirençlerin düşürülebileceği, basınç düşüşleri göz önünde bulundurularak optimizasyon yapılmasının mümkün olduğu, konik yapıların sayısı, pozisyonu ve boyutları değiştirilerek yeni ve verimli tasarımların elde edilebileceği sonucuna varılmıştır.

KARYER, havalandırma, iklimlendirme, otomotiv, enerji sistemleri ve endüstriyel uygulamalarda kullanılan ısı geri kazanım sistemlerinin performansını artırmak amacıyla yürütülen bu tür akademik ve Ar-Ge temelli çalışmalarla, sektöre değer katmaya devam ediyor. Verimlilik odaklı yaklaşımlarıyla hem çevresel sürdürülebilirliği destekliyor hem de müşterilerine her daim daha yenilikçi çözümler sunmayı hedefliyor.

Please follow and like us:
FACEBOOK
TWITTER
LINKEDIN
INSTAGRAM