Giderek etkisini artıran iklim krizi, iklimlendirme ve havalandırma sektöründe enerji verimliliğini daha da kritik hale getirdi. Bu doğrultuda enerji tasarrufunu odağına alan Systemair küresel iklim değişikliğiyle mücadelede “Green Ventilation” konseptini genişleterek öncü bir rol üstleniyor. Avrupa Birliği Ecodesign standartlarına uygun ürünleriyle sera gazı emisyonlarının azaltılmasına katkı sağlayan firma, endüstriyel tesislerdeki verim artırıcı projelerle işletmelere yüzde 40’a varan tasarruf getiriyor.
Enerji tasarrufu ve çevresel sürdürülebilirlik konusunda sürekli olarak yeniliklerle şekillenen iklimlendirme sektörü, değişen regülasyonlara karşı geliştirdiği sistemlerle çevresel etkileri asgari düzeye çekmeyi amaçlıyor. İç hava kalitesinin mimarı olan çözümleriyle ekonomik fayda sağlayan Systemair, enerji tasarrufu ve verimlilik ilişkisine de yeni bir boyut getiriyor. Dilovası’ndaki LEED Gold sertifikalı fabrikasında gerçekleştirdiği 1,2 mW kurulu güce sahip Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımı sayesinde yılda yaklaşık 1500 MWh enerji üreten firma, ürünleri için güvenilir bir çevresel performans ölçütü olan Green Ventilation etiketi sayesinde de sürdürülebilir standartlarını yukarı taşıyor.
Systemair çözümleriyle projelerde yüzde 40’a varan enerji tasarrufu
Enerji kaynaklarının giderek azalmaya başladığı günümüzde enerji tasarrufunun küresel bir sorumluluk haline dönüştüğünü vurgulayan Systemair Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Serkan Gündüz, “Küresel ısınma ile mücadelede iklimlendirme ürünleri daha da kritik hale geldi. Hem enerji tüketimleri hem de kullanılan soğutucu ekipmanlar bakımından daha çevre dostu ürünlerin kullanımını yaygınlaştırmak arzusundayız. Artık bu keyfi bir tercih olmaktan çıktı ve zorunluluk halini aldı. Özellikle sınırda karbon düzenlemesiyle birlikte Avrupa’ya ihracat yapan firmalar artık kendi üretimlerini gözden geçirmeye ve karbon ayak izlerini azaltmaya yönelik çalışmalar yapmaya başladılar. Şu an da çimento, demir-çelik, cam gibi yüksek enerji tüketen sektörlerde uygulanmaya başlanan ilave gümrük vergisi, yakın gelecekte tüm sektörleri de kapsayacaktır.
Systemair olarak biz ise iklim değişikliği ile mücadele kapsamında enerji tasarrufu konusunu önceliklendirmekteyiz. Soğutma ve havalandırma teknolojileri ile bina ekipmanları alanında tesislerde enerji analizleri gerçekleştiriyoruz. Bu analizlerle modernizasyon ve yenileme projeleri oluşturuyoruz. Bu projeler, mevcut iklimlendirme ürünlerinin ekonomik ve ekolojik açıdan yenilenmesini amaçlıyor. Örneğin klima santrallerinde tüm panellerin, bataryaların, elektrik motorlarının, fanların ve otomasyon kontrol sistemlerinin yenilenmesi dahil olmak üzere komple retrofit imkanları sunuyoruz. Ortalama 2,5 yıllık düşük bir yatırım geri dönüş süresi olan ürünler ile yüzde 40’a varan tasarruf sağlıyoruz. Bu bağlamda geçtiğimiz yılın sonunda Kocaeli Sanayi Odası’nın merkezine sürdürülebilirlik temasını alarak gerçekleştirdiği Sürdürülebilir Performans Ödülleri organizasyonunda ‘Mükemmeliyet Ödülü’nü kazandık” dedi.
Enerji geri kazanımı ile yüksek verimlilik
Enerji geri kazanımı sayesinde maliyetleri yüksek oranlarda azaltabildiklerini belirten Gündüz, sözlerine şöyle devam etti: “Enerji geri kazanımı, binalarda enerji verimliliği açısından büyük fark yaratır. Bu teknoloji, binalardaki ısıyı ve soğuğu geri kazanan havalandırma sistemleri ile en saf haliyle döngüselliği sağlıyor. Küresel çapta Systemair ürünleri, geçtiğimiz yıl binalarda yaklaşık 2 TWh enerji tasarrufu sağlayarak 500 bin ton CO2 emisyonunun önlenmesine katkıda bulundu. Bu miktar, yılda yaklaşık 280 bin aracın emisyonuna eş değerdir. Ayrıca ürünlerimiz, AB Taksonomisi ve Yeşil Mutabakat, REPowerEU ve Enflasyon Azaltma Yasası gibi finansal teşvik programları kapsamında oldukça avantajlı bir konuma sahip. Ayrıca ürün geliştirme tarafında enerji tasarrufu için attığımız en büyük adımlarından birini geleneksel motorlara kıyasla daha az enerji tüketen EC motorlu fanlar oluşturuyor.. Özellikle klima santralleri, soğutma grupları ve su soğutma kuleleri gibi ekipmanların enerji tüketimlerini ve performans değerlerini etüt ediyor, işletmeler için fayda sağlayabilecek öneriler sunuyoruz.”
Green Ventilation etiketiyle daha yüksek sürdürülebilirlik standartları
Çevresel hedeflere ulaşmada güvenilir bir ölçüt olan Green Ventilation etiketi ile yüksek sürdürülebilirlik standartları sunduklarını da söyleyen Gündüz, “Bu etiket, sürdürülebilirlik ve enerji verimliliğine ek olarak; iç hava kalitesi, güvenlik ve konfor gibi birçok açıdan etki sağlıyor. Bu etikete sahip ürünlerimiz arasında klima santralleri, fanlar, konut havalandırma sistemleri, klimalar, hava dağıtım ve yangın güvenliği ürünleri ile hava perdeleri bulunuyor. İç hava kalitesi, güvenlik ve konfor gibi birçok açıdan etki sağlayan Green Ventilation, gelecekte Avrupa Birliği’nin ErP düzenlemelerinin gelişimi ile ekolojik tasarımın enerji verimliliği standartları ve gereksinimleri, yeni hedeflere uyum sağlamak amacıyla güncellenecek. Green Ventilation etiketi de bu değişimle yeni sürdürülebilirlik hedeflerine uygun hale getirilecek” dedi.
Enerji verimliliğinde yüksek potansiyel: EPD Generator
Systemair’in standartlaştırılmış süreçlerinin sunduğu kolaylık sayesinde müşterilerinin ihtiyaçlarına uygun Çevresel Ürün Beyanı (EPD) hazırlayabildiğii kaydeden Gündüz, “Önceden şirketler yalnızca tek bir ürün için EPD oluşturabiliyorken, EPD Generator programı ile her ürün kategorisi için sınırsız Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (LCA) yapabiliyor ve çeşitli sektörlerde EPD oluşturabiliyoruz. Bu süreç, enerji verimliliği açısından büyük önem taşımaktadır. EPD ve LCA analizleri, ürünlerin üretiminden kullanımına kadar olan tüm aşamalarda enerji tüketimini ve çevresel etkilerini değerlendirerek, daha sürdürülebilir ve enerji tasarruflu çözümler geliştirilmesine olanak tanır. Bu sayede, müşterilerimizin satın aldıkları ürünlerin üretim aşamasından itibaren tüm yaşam döngüsü boyunca çevreye olan etkisini daha proje tasarım aşamasından raporlayabiliyoruz. Her alanda olduğu gibi bu konuda da kalitenin öncü markalarından biri olduğumuzun altını çizmek isterim.” ifadelerini kullandı.