İzocam Genel Direktörü Murat Savcı: “TS 825 Güncellemesi ile Birlikte Yeni Binalarda Enerji Tasarrufu Artacak” 

İzocam Genel Direktörü Murat Savcı, Enerji Verimliliği Haftası’nda binalardaki yalıtım kalınlığının, daha iyi yalıtım ve daha yüksek tasarruf anlamına geldiğine dikkat çekti. TS 825 Standartında belirlenen yalıtım kalınlıklarının güncellendiğini ve Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla birlikte bu yıl uygulamaya geçmesini beklediklerini açıklayan Savcı, yönetmelik değişikliği ile birlikte yeni binalardaki enerji tasarrufunun artacağını kaydetti.

Türkiye’nin 60 yıllık köklü ve deneyimli yalıtım markası İzocam, 06-12 Ocak Enerji Verimliliği Haftası’nda binalardaki yalıtım kalınlığının enerji tasarrufuna olan katkılarına dikkat çekti. Binalardaki yalıtım kalınlığının, daha iyi yalıtım ve daha yüksek tasarruf anlamına geldiğini vurgulayan İzocam Genel Direktörü Murat Savcı, Türkiye yalıtım sektörü olarak yakın zamanda U değerlerinin ve yalıtım kalınlıklarının belirlendiği TS 825 Standardında yapılan güncellemelerin Resmî Gazete’de yayımlanarak zorunlu hale getirilmesini beklediklerini açıkladı. 

Yalıtımın gerek ülkemizin ekonomik kalkınması gerek enerji verimliliği gerekse sürdürülebilir bir gelecek için milli görevimiz olduğunu vurgulayan Murat Savcı, “Şu anda TS 825 Yönetmeliği’nde yapılan düzenlemeler sektörümüzün gündeminde yer almaktadır. Türkiye’deki iklim bölgelerinin 5’den 6’ya çıkarıldığı, ısı yalıtımının yanı sıra soğutma yüklerinin hesaba katıldığı ve yalıtım kalınlıklarının dolayısıyla enerji kullanımının iyileştirildiği bu standart en son 2028 yılında revize edilmişti. Yeni düzenlemeler özellikle ısıtma amaçlı yalıtıma gereksinim duymazken, soğutma kaynaklı enerji kullanımının yüksek olduğu ılıman, sıcak iklim kuşaklarında da yalıtım uygulamalarının artmasını ve ülke genelinde enerji kullanımının azaltılmasını hedefliyor” dedi. 

Ülkemizde geçmiş yıllara göre kıyasladığımızda toplumun yalıtım bilincinde önemli bir artış olduğu bilinse de daha alınacak çok yolumuz olduğunu belirten İzocam Genel Direktörü Murat Savcı, “Ülkemizdeki bina stokunun sadece yüzde 20’si TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kurallarına uygun yalıtılmış durumdadır. Bir başka deyişle karşılaştığımız her 10 konuttan 8’i enerji tasarrufu ve bina ömrü bakımından gerekli olan yalıtım uygulamalarına sahip değildir. Bunlara ek olarak geçmiş yıllarda bazı binaların da gerek uygulama gerekse kullanılan malzeme kalınlıkları bakımından doğru yalıtılmadığı bilinmektedir. Türkiye’deki tüm bölgelerde daha fazla enerji verimliliği sağlayacak şekilde revize edilen TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları’na uygun olarak yapılacak uygulamalarla ülkemizin enerji açısından dışa bağımlılığı daha da azaltılacak ve yalıtım ürünlerine talep de bu oranda artacaktır. Bu durum sektörümüz açısından büyük bir potansiyel oluşturmaktadır” dedi.

Üst düzeyde enerji verimliliği sağlamak için yalıtım hesaplarında kullanılan U değerlerine dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden İzocam Genel Direktörü Murat Savcı, “U değeri hesabında binanın yer aldığı iklim bölgesi, uygulamanın yapılacağı yapı kesitinin özellikleri, uygulama katmanları önem arz etmekte ama en önemli katkı yalıtım malzemesinden gelmektedir. Isı iletkenlik beyan değeri, kısaca lambda değeri ne kadar küçükse ve yalıtım malzemesinin kalınlığı ne kadar fazlaysa o oranda daha iyi yalıtım sağlanabilmektedir. 0,065 W/mK altında lambda değerine sahip ürünler yalıtım malzemesi statüsüne girmekte ve lambda değeri, ürünün doğasına uygun olarak belirli aralıklarda seyretmektedir” şeklinde konuştu.  

Yalıtım yaptıracaklara önemli tavsiyeler!

Açıklamasında Türkiye yalıtım sektöründeki yeni trendleri ve bununla birlikte yaşanan sorunları da değerlendiren İzocam Genel Direktörü Murat Savcı, “Sektörümüzdeki eğilim ve trendleri incelediğimizde sürdürülebilirliğe katkı sağlayan, enerji kullanımını azaltan, yüksek ısıl konforun yanı sıra ses ve su yalıtımı da sağlayan, yenilenebilir enerji sistemleri ile uyumlu, yangın güvenliğini artıran ve aynı zamanda binaların depreme karşı mukavemetini koruyan son teknoloji yalıtım malzemelerine olan taleplerin gerek yurt içinde gerekse dış pazarlarda arttığını görmekteyiz” dedi.   

Yalıtım sektöründeki en önemli sorunları ise standart ve yönetmeliklere uygun olmayan ürün üretimi, haksız rekabet, doğru yalıtım malzemesinin seçilmemesi ve uygulamanın uzman kişiler tarafından yapılmaması şeklinde sıralayan Murat Savcı, ticari kaygıdan hareketle yapılan üretimlerin, etkin denetimin de olmadığı ortamda hem son kullanıcıyı tehlike ile karşı karşıya bıraktığını hem de sektörde haksız rekabete neden olduğunu ifade etti. İzocam Genel Direktörü Murat Savcı, binalarına yalıtım yaptıracak olan tüketicilere şu önemli tavsiyelerde bulundu:

“Düşük kaliteli ve standart dışı performansa sahip ürünlerin kullanılıyor olmasına eğitimsiz-vasıfsız iş gücü, teknikte tarif edildiği şekliyle yapılmayan işçilik ve etkin işlemeyen piyasa denetimi eklendiğinde telafi edilmesi çok güç sonuçların alınması kaçınılmaz hale gelmektedir. Yalıtım yaptırmak isteyenlerin donanımlı teknik ekibi olan, doğru malzeme seçiminde uzmanlaşmış bir firmayı tercih etmeleri bu nedenle önemlidir. Aksi durumda yalıtım uygulamalarındaki detaylar gözden kaçabilmekte ve bu durum hem uygulanan yalıtımın veriminin düşmesine hem de binada yapısal hasarlara sebebiyet verebilmektedir.”

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram