31 Ekim Dünya Tasarruf Günü dolayısıyla açıklamalar yapan ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Turan, Türkiye’deki enerji israfının gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında çok daha fazla olduğunu söyleyerek, enerji tasarrufu sağlanması ve dolayısıyla cari açığın düşürülmesi için ülkede acilen bir enerji verimliliği seferberliğinin başlatılması, mevcut ısı yalıtım standartlarının daha da geliştirilip, Avrupa seviyelerine çıkartılması gerektiğini belirtiyor. Turan, Türkiye’de bulunan yaklaşık 22 milyon hanenin yüzde 80’inde yalıtım uygulamasının ya yok ya da çok kötü durumda olduğunun altının çiziyor.
Enerji tasarrufu dünyada tüm ülkeler için oldukça önemli bir konu. İklim değişikliği, enerji arzına yönelik küresel gelişmeler ve bunlara bağlı olarak maliyetlerdeki artış, enerji verimliliğinin önemini her geçen gün daha da artırıyor.
31 Ekim Dünya Tasarruf Günü dolayısıyla açıklamalar yapan ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Turan, şunları söylüyor: “Doğru yalıtım malzemelerinin seçimi, enerji verimliliği açısından büyük bir önem taşıyor. Bu seçim, çevresel etkilerin azaltılmasına ve uzun vadeli tasarrufun sağlanmasına önemli katkılarda bulunuyor. Birçok gelişmiş ülkede binalar, ısıtma ve soğutmaya yönelik birim metrekaredeki yıllık enerji tüketimi 30-50 kW olacak şekilde yalıtımlı olarak tasarlanıyor. Ülkemizdeki binalar ise halen 120-150 kW seviyelerinde enerji tüketiyor. Dolayısıyla enerji israfımız gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında çok daha fazla. Türkiye’de bulunan yaklaşık 22 milyon hanenin yüzde 80’inde yalıtım uygulaması ya yok ya da çok kötü durumda. Enerji tasarrufu sağlanması ve dolayısıyla cari açığın düşürülmesi için ülkemizde acilen bir enerji verimliliği seferberliğinin başlatılması, mevcut ısı yalıtım standartlarının daha da geliştirilip, Avrupa seviyelerine çıkartılması gerekiyor. Zira, ülkemizde bir binanın metrekare başına enerji tüketimi Avrupa’daki bir binanın enerji tüketiminin 4-5 katı civarında.”
“Yalıtımın döngüsel ekonomiye oldukça pozitif katkısı var”
Yalıtımın, kullanım amacı açısından enerji tasarrufu sağlarken, üretim tekniği ve hammadde kullanımı açısından da döngüsel ekonomiye oldukça pozitif katkısı olan bir sektör olduğunu dile getiren Ozan Turan, “Birçok yalıtım ürününde geri dönüştürülmüş malzeme kullanılıyor. Global marka olma vizyonuyla faaliyetlerini sürdüren, yüzde yüz yerli sermaye ile kurulmuş ve sektörde ihracat lideri ODE Yalıtım olarak bizde camyünü üretimimizin yüzde 80’inden fazlasında dönüştürülmüş malzeme kullanıyoruz. Bu açıdan bakıldığında sürdürülebilir bir dünya için yalıtımın önemi çok büyük. Biz de böyle bir sektör içinde bulunmaktan hem mutlu hem de gururluyuz” diyor.