Johnson Controls Türkiye ve Hazar Bölgesi Genel Müdürü Elif Merve Sarı Bulut

Johnson Controls Türkiye, 25 yılı aşkın süredir ülkemizde endüstriyel, ticari ve kamu binaları için HVAC çözümleri, entegre bina otomasyonları ve teknik bina yönetimi hizmetleri sunmakta. Sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımıyla, düşük karbonlu binalara katkıda bulunan ürün ve hizmetler geliştiren firma, 2025’te yeni yatırımlar ve dijitalleşme projeleriyle büyümesini sürdürmeyi planlamakta. Johnson Controls Türkiye ve Hazar Bölgesi Genel Müdürü Elif Merve Sarı Bulut, sürdürülebilirlik odaklı çözümleri ve dijitalleşme stratejileri ile iklimlendirme sektörünün geleceğine dair görüşlerini paylaştı.


“Gezegenimiz ve sürdürülebilir yarınlar için yeni ürün ve sistemler geliştirerek sektördeki öncü misyonumuzu sürdüreceğiz

Johnson Controls Türkiye olarak, endüstriyel, ticari, kamu binaları ve konutlar için iklimlendirme (HVAC-ısıtma, havalandırma, klima ve soğutma) çözümleri ve ekipmanları, entegre bina otomasyon çözümleri, teknik bina yönetimi, endüstriyel soğutma ekipmanları ile 25 yılı aşkın süredir Türkiye’de hizmet vermekteyiz. Hizmetlerimizi ve çözümlerimizi tüm Türkiye’ye ulaştırabilmek için İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir ve Adana’da yerleşik yapılanmalarımız ve ayrıca İzmir- Gaziemir’de de hem iç piyasa hem dış piyasa taleplerini karşılamaya yönelik üretim yapan fabrikamız bulunmaktadır. 400 kişilik kadromuzla birlikte Türkiye operasyonunu yönetiyoruz.

Sürdürülebilirlik tüm süreçlerimizin merkezinde yer alıyor. Günlük hayatımızın önemli bir bölümünü geçirdiğimiz binalar, küresel CO2 emisyonlarının yüzde 40’ından sorumlu tutuluyor. Johnson Controls olarak, bu durumla mücadele etmek amacıyla düşük karbonlu binalara ve azaltılmış emisyonlara katkıda bulunan ürünler ve hizmetler geliştiriyoruz. Bu kapsamda; verimlilik, elektriklendirme ve dijitalleştirme üçlüsünden yararlanıyoruz.  Çünkü ekipmanları, enerji açısından verimli hale getirmek, binalarda gaz ve petrol kullanımını elektriklendirmeyle değiştirmek ve verileri bir araya getirmek sureti ile tamamen yeni bir bina sınıfına ulaşmak mümkün.

Ayrıca, Johnson Controls, enerji kullanımını en aza indirirken bina performansını koruyan HVAC ekipmanlarını ve bina alt sistemlerini geliştiren OpenBlue Services, OpenBlue Enterprise Manager ve Central Utility Plant Optimization’ı içeren dijital bir portföy de sunuyor. Sattığımız her ticari ürünün dijital bir optimizasyon sistemine bağlı olduğu bir gelecek yaratmak için çalışıyoruz.

Net zeroya ulaşmak isteyen müşterilerimiz için de OpenBlue Net Zero Buildings as a Service hizmetimizi geliştirdik. Uzaktan izleme ve öngörücü bakım gibi özelliklerle OpenBlue çözümleri, müşterilerimizin kullandıkları sistemlerin enerji tüketiminde ve karbon emisyonlarında önemli  iyileştirmeler sağlayarak, onların sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarını sağlıyor.

Güvenilir markalarımız; York, Tyco, Metasys, Titus, Frick, Sabroe aracılığıyla müşterilerimize; HVAC sistemleri, kontrol ekipmanları, yangın ve güvenlik çözümleri sunuyoruz.

Pandemi öncesi dönemde firmamız, sürekli olarak büyümekte olan bir sektörde yer alıyordu. Ancak pandeminin başlamasıyla beraber iş süreçlerimizi yeniden gözden geçirdik ve uzaktan çalışma, dijitalleşme gibi yeni yöntemlere adapte olduk. Pandemi sonrasında havalandırma ve temiz hava konularının önemi daha iyi anlaşıldı ve bu durum HVAC çözümlerine olan talebi daha da arttırdı. Pazardaki talebe, kapsamlı çözümler sunabilmek adına ürün ve hizmet portföyümüzü genişlettik. Bu konuda Türkiye’de en hızlı çözümü sağlayan ve öncü olan Johnson Controls oldu, UV Light ile bir çok alışveriş merkezi , otel ve hastanelerde bu teknolojiyi kullandık.

Yerel iş ortaklarımızın bir çoğu , özel ihtiyaçlara göre özelleştirilmiş çözümler sunma esnekliğine sahiptirler

Türkiye’deki yerel tedarikçilerle iş birliği politikaları,  yerel pazar dinamiklerini ve müşteri ihtiyaçlarını daha iyi anlamak için gereklidir. Yerel iş ortakları ile çalışmanın sağlayacağı bir kaç avantajdan aşağıdaki şekilde bahsedebiliriz;

Yerel tedarikçilerimiz, Türkiye’nin pazar dinamiklerini ve müşteri ihtiyaçlarını daha iyi anlarlar. Bu bilgi, ürün geliştirme ve pazarlama stratejilerimiz için bizlere değerli bir kaynak sağlar. Yerel iş ortaklarımız, talep ve ihtiyaçlara daha hızlı yanıt sunar. Bu, stok yönetimini ve teslimat sürelerini iyileştirir. Yerel tedarikçilerle çalışmak, uluslararası taşımacılık ve gümrük işlemlerinden doğan maliyetleri azaltır. Yerel tedarikçilere yönelik tercih, taşımacılık kaynaklı karbon salınımında azalma ve çevresel sürdürülebilir sağlar.  Yerel kaynakların kullanılması, taşınma sürecinde oluşan emisyonları düşürme potansiyeline sahiptir. Yerel iş ortaklarımızın bir çoğu , özel ihtiyaçlara göre özelleştirilmiş çözümler sunma esnekliğine sahiptirler.

Ayrıca yerel tedarikçilerimize olan talep, ekonomik büyümeye ve yerel işgücüne katkı sağlar. Tüm bu avantajlar, HVAC çözümlerinde verimliliği artırırken, müşteri memnuniyetini de olumlu yönde etkiler.

Son yıllarda müşteri beklentileri; daha fazla enerji verimliliği, üst yazılım entegrasyonu, yapay zeka ile öğrenip karar veren sistemler ve çevre dostu teknolojiler oldu. Ayrıca, müşterilerimiz, konfor ve kullanım kolaylığına da büyük önem veriyor. Türkiye pazarında ise enerji maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle enerji verimliliği odaklı çözümler daha fazla ilgi görüyor. Verimli sistemler aynı zamanda müşterilerimizin Net Zero hedeflerini de destekliyor.

Ülkemizde kullanılan HVAC sistemlerinde gördüğüm eksiklikler arasında belki de en önemlisi düzenli bakımın ihmal edilmesi, muadil ucuz yedek parça kullanılması. Ayrıca, mevcut sistemlere entegre edilebilen akıllı otomasyon sistemleri gibi özelliklerin kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye HVAC sektörünün geleceği ise kesinlikle yenilikçi teknolojilere olan talep doğrultusunda şekillenecek diye düşünüyorum.

Üniversitelerin kariyer tanıtım günlerine katılıp gençlere şirketimizi tanıtıp onlarla sohbet etme imkanı buluyoruz. İSKİD, TESİDER, TTMD gibi derneklerle işbirlikleri yaparak sektöre katkıda bulunuyoruz.

Genç yeteneklerin istihdamını önemsiyoruz ve onların iş üzerinde (on the job training) öğrenmeleri için alan yaratıyoruz

Öncelikle, yasal ve işbaşı eğitimler konusunda oldukça hassas olduğumuzu söyleyebilirim. İstisnasız her çalışan, işe girdiği andan itibaren gerekli bütün eğitimleri alır. Hem lokal hem de globalde gerçekleştiren şirket içi mentorluk programlarıyla nitelikli insan kaynağı yetiştirmek amacına hizmet ediyoruz.

Personelimizin gelişimi için JCI global, eğitimler düzenliyor. Her seviye ve rol için farklılaşan programlar mevcut. Örneğin gelecekte Johnson Controls’de stratejik pozisyonlarda görev alacak kişilere, uçtan uca liderlik ve stratejik eğitimler düzenleniyor.

Bunun yanı sıra kişilerin gelişim planları ve şirketin stratejik önceliklerine göre lokalde de sınıf içi ya da online eğitimler düzenliyoruz. Genç yeteneklerin istihdamını önemsiyoruz ve onların iş üzerinde (on the job training) öğrenmeleri için alan yaratıyoruz. Sürekli geri bildirimlerle performanslarını destekliyoruz. Teknik rollerdeki yöneticilerimiz, sahayı ve işi çok iyi bilen, farklı görevlerle yönetim statüsüne gelmiş kişiler olduğundan, hepsi doğal bir koç ve eğitmendir.

 2024 yılı bizim açımızdan oldukça verimli geçti. Büyüyen pazarlara ve müşterilerimize odaklanarak yılı en iyi sonuçlarla kapadık. 2025 yılında Izmir’deki fabrikamızda artan ısı pompası talebini karşılamak amacıyla 3 milyon dolarlık bir yatırım yaparak üretim kapasitemizi üç katına çıkarmayı ve teslim sürelerini kısaltmayı planlıyoruz. Ayrıca, dijitalleşme ve otomasyon çözümlerimizdeki lider ürünlerimiz için yazılım   güncellemeleri ve ek modüller tasarlanmış olup, bu güncellemelerin lansmanlarına 2025 yılında binalara entegre etmeyi hedefliyoruz. Bununla beraber sürdürülebilirlilik ve enerji verimliliği projelerimize hız kesmeden devam etmeyi ve bu sayede ülkemizin iklim değişikliği ve çevresel sürdürülebilirlik konusundaki taahhütlerini yerine getirmesi için maksimum çabayı göstermeyi planlıyoruz. Bu bağlamda verimli çözümlerimiz ile müşterilerimizin Paris Antlaşması taahhüdü kapsamındaki sera gazı emisyon azaltımı hedeflerine değer katmaya devam edeceğiz. Ayrıca gezegenimiz ve sürdürülebilir yarınlar için yeni ürün ve sistemler geliştirerek sektördeki öncü misyonumuzu sürdüreceğiz.  

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram