Belimo Turkey Genel Müdürü Emre Soykan

1975 yılında İsviçre’de kurulan BELIMO, dünya çapında HVAC sektöründe yenilikçi otomasyon çözümleri sunarak sektördeki lider konumunu korumakta. 2016 yılında İstanbul ofisini açan BELIMO Turkey, kontrol vanaları, damper motorları ve sensörler gibi mekanik otomasyon ürünleriyle Türkiye pazarına hizmet veriyor. Şirket, özellikle enerji verimliliği konusundaki çalışmalarıyla dikkat çekiyor ve Ar-Ge yatırımlarıyla sektöre öncülük ediyor. BELIMO Turkey Genel Müdürü Emre Soykan, şirketin son dönemdeki ürün yeniliklerinden ve pazarlama stratejilerinden bahsederek, 2025 hedeflerine dair önemli ipuçları paylaştı. 

“2024 yılında öncelikli olarak büyümeyi hedeflediğimiz pazarlar ile ilgili iş planımızı oluşturduk, 2025 yılı itibarı ile de belirlediğimiz ülkelerde faaliyetlerimizi arttıracağız”

BELIMO Turkey Otomasyon A.Ş.’nin İstanbul ofisi, Türkiye’de hızla gelişmeye devam eden mekanik tesisat ve otomasyon ürünleri pazarına doğrudan hizmet vermek amacıyla 01.01.2016’da açılmıştır.

BELIMO, 50 yıllık tecrübesi ile kontrol vanaları, damper motorları ve sensörlerin de aralarında bulunduğu mekanik otomasyonda kullanılan birçok ürünün tasarım, üretim ve satışını yapmaktadır. Konusunda dünya lideri olan BELIMO, üretiminin çoğunu İsviçre’de gerçekleştirmekte, Almanya, Hong Kong ve Amerika Birleşik Devletleri’nde de o pazarlara uygun özelleştirmeler yapmaktadır. 

BELIMO, 2023 yılında toplam 8 milyon adet motor üreterek bu konuda dünya çapındaki liderliğini korumuştur. Yenilikçilik konusunda liderliğini devam ettirmek için her sene cirosunun %7’sinden fazlasını (2023 yılı itibariyle yaklaşık 60 Milyon İsviçre Frangı) Ar-Ge çalışmalarına ayırmıştır. Bu konuda rakipsiz olmasının yanı sıra İsviçre üretim kalitesinden aldığı güçle tüm ürünlerine koşulsuz 5 yıl garanti vermektedir. 

Müşterilerimize yakın olabilmek adına, İstanbul ofisi haricinde Ankara ve İzmir’de de bölge müdürlerimiz bulunmaktadır. Ürünlerimize Türkiye içerisinde bayilerimiz kanalı ile kolaylıkla ulaşılabilmektedir. İlk seviye teknik destek bayilerimiz tarafından verilmekte, ileri seviyede bir destek ihtiyacı olduğunda ise ofisimizdeki teknik kişiler tarafından çözüm üretilmektedir. 

2024 yılı itibarı ile Orta Asya’da bulunan beş ülkede iş geliştirme görevi BELIMO Turkey Otomasyon A.Ş.’ye verildi

İstanbul depomuzda müşterilerimizin sipariş alışkanlıklarına göre tespit ettiğimiz stok miktarı ile siparişlerin büyük bir kısmını aynı gün içinde kargoya verebilmekteyiz. Stokta olmayan ürünlerin tedariği ise 3-4 hafta içinde sağlanmaktadır.

BELIMO, 80 ülkede doğrudan veya partnerleri kanalı ile ürünlerini pazara ulaştırmakta ve teknik destek vermektedir. 2024 yılı itibarı ile Orta Asya’da bulunan beş ülkede iş geliştirme görevi BELIMO Turkey Otomasyon A.Ş.’ye verildi. 2024 yılında öncelikli olarak büyümeyi hedeflediğimiz pazarlar ile ilgili iş planımızı oluşturduk, 2025 yılı itibarı ile de belirlediğimiz ülkelerde faaliyetlerimizi arttıracağız. 

Pazarlama faaliyetleri açısından çalışmalarımızı, yoğun olarak sosyal medya üzerinden sürdürmekteyiz. Öte yandan ürün grubu özelinde veya genel kapsamlı eğitim ve seminerler düzenliyoruz. Bunların dışında, ofisimizin bir bölümünü showroom olarak düzenledik ve hidrolik dengeleme konusunda derinlemesine eğitimler verebiliyoruz.  

Pandemi süreci bizler açısından zorlayıcı olmakla birlikte, şirket olarak ne kadar esnek ve çözüm odaklı olabildiğimizi anladığımız bir dönem oldu. Hem şirket içinde hem de müşterilerimizle yüz yüze yaptığımız toplantılara ara verdik ve tüm toplantılarımızı çevrim içi olarak yapmaya başladık. Birçok webinar ile hem kendi bilgi birikimimizi arttırdık hem de iç hava kalitesi gibi çok önemli bir konuda sektörü bilgilendirmeye çalıştık. 

Çevrim içi toplantılar artık iş hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Bundan sonra da, verimliliği artırmak adına müşterilerimiz ile yapacağımız görüşmelerin %50’sini çevrimiçi yapmayı hedefliyoruz. Pandemi sürecinde tedarik zincirinde en ufak bir aksama olmadan sevkiyatlarımız devam etti. İç hava kalitesi pandemi döneminin en önemli konularından biriydi ancak sonrasında bu konuya gerektiği kadar yatırım yapılmadığını düşünüyorum. Belli aralıklarla bu konuda farkındalık yaratmak için seminerler ve e-posta gönderimleri yapmaya devam ediyoruz. 

Yatırım aşamasında enerji verimliliğini artıran ürünlerin kullanımı halen çok düşük seviyede, önceden bilinen ürün ve çözümler üzerinden ilerlenmeye devam ediliyor. Örneğin, klima santrali ısıtma ve soğutma eşanjörlerinin, tasarım giriş ve çıkış sıcaklık değerlerinde çalışmamaları (Düşük Delta T sendromu) nedeniyle ortaya çıkan enerji kayıplarının önlemesi için kullanılması faydalı olan Enerji Vanasının işin başında projeye dahil edilmemesi, işletme maliyetlerinin artmasına sebep olmaktadır. Oysa ilk yatırım esnasında projelerde enerji vanası kullanımı ile ciddi enerji tasarrufları elde edilmekte ve karbon ayak izi düşürülmektedir.

Enerji verimliliği ana konumuz olmaya devam edecek ve çalışmalarımız bu doğrultuda şekillenecek

Her iki senede bir tüm dünyadan yangın ve duman uzmanlarını İsviçre’de düzenlediğimiz toplantıda bir araya getiriyoruz. Böylelikle sektörden uzmanlar, öğretim görevlileri ve danışmanlar kendi uzmanlık alanlarında fikir alışverişinde bulunuyorlar. Biz de Türkiye’den davet ettiğimiz yangın duman uzmanları ile toplantıya katkıda bulunuyoruz. İSKAV tarafından düzenlenen eğitimlerde eğitmen olarak destek veriyoruz. Öte yandan çeşitli sektör dernekleri ile birlikte eğitimlerimiz de devam ediyor.

2024 yılında yenilikçi ürünümüz olan ve çok yoğun kullanılan DN150 – DN300 arasındaki çaplarda bulunan 3 yollu kelebek vanaların kapsamını genişleterek DN100 ve DN125 çaplarını da ürün gamımıza ekledik. Hem yerden hem de ağırlıktan tasarruf sağlayan, tam sızdırmaz oransal kontrol edilebilen 3 yollu kelebek vanalar mekanik otomasyonda çok önemli bir yer kaplamaktadır. 

Çalışmalarımızı her yıl bir önceki sene Kasım ayında son halini verdiğimiz iş planı doğrultusunda yürütüyoruz. 2025 yılında da yenilikçi ürünleri pazara sunacağız. Enerji verimliliği ana konumuz olmaya devam edecek ve çalışmalarımız bu doğrultuda şekillenecek.

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram