ESCON Enerji CEO’su Onur Ünlü

Türkiye’nin enerji verimliliği alanında öncü firmalarından biri olan ESCON Enerji, geniş bir coğrafyada faaliyet gösteren, yenilikçi çözümleriyle sektördeki yerini sağlamlaştıran bir enerji hizmet şirketi (ESCO). 2004 yılından bu yana sektördeki liderliğini sürdüren firma, enerji verimliliği dönüşümü, yenilenebilir enerji tedariki ve ESG temelli yatırımlar konusunda danışmanlık sağlayarak, 1100’ün üzerinde endüstriyel işletmenin enerji maliyetlerini düşürmekte  ve karbon salımlarını azaltmakta. ESCON Enerji CEO’su Onur Ünlü, ESCON Enerji’nin vizyonu, sektördeki yeri ve geleceğe yönelik hedeflerini paylaştı.

Bugüne kadar Avrupa’dan Güney Asya’ya uzanan bir coğrafyada, toplam 13 ülkede 1.100’ün üzerinde endüstriyel işletmeye başarıyla hizmet verdik, vermeye de devam ediyoruz

Türkiye’nin enerji verimliliği sektöründeki öncü şirketi olarak 2004 yılında kurduğumuz ESCON Enerji, enerji verimliliği dönüşümü ve enerjinin yenilenebilir kaynaklardan tedariki konularında müşterilerine hizmet sunan bir enerji hizmet şirketi (ESCO) olarak faaliyet gösteriyor. Günümüzde iklim değişikliği ile mücadele, döngüsel ekonomi ile uyumlu sürdürülebilir büyüme ve çevresel, sosyal, yönetişim (ESG) temelli yatırımlar ile değişen küresel ekosistem içerisinde işletmelerin güvenilir yol arkadaşı olmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İşletmelerin enerji tüketimlerini optimize etmelerine, yeşil enerjiye geçerek karbon ayak izlerini azaltmalarına, regülasyonlara ve standartlara uyum sağlamalarına, iklim değişikliği risklerini yöneterek kurumsal itibarlarını artırmalarına ve uzun vadeli rekabet avantajı sağlamalarına tek adresten destek oluyoruz. 

Kurulduğumuz günden bu yana yurt içi ve yurt dışında birçok  projeyi başarıyla tamamladık. Bu projeler sayesinde müşterilerimiz enerji maliyetlerini düşürdü ve karbon salımlarını azalttı. Uzman mühendis kadromuz, saygın uluslararası partnerlerimiz ve ileri teknoloji odaklı know-how altyapımızla ülkemizde enerji verimliliği sektöründeki liderliğimizi sürdürmekte ve yurt dışı pazarlarındaki genişlememize devam etmekteyiz.

Sunduğumuz hizmetler üç ana başlık altında toplanıyor. Enerji Mühendislik Hizmetleri kapsamında, detaylı ve yatırım odaklı enerji etütleri, enerji yatırımı ve yönetim danışmanlık hizmetlerimiz bulunuyor. Sistem Çözümleri ile performans garantili anahtar teslim hizmet veriyoruz. Verimlilik artıcı projelerin finansmanını ise Enerji Performans Sözleşmeleri (EPS) hizmetimiz altında sağlıyoruz. Bugüne kadar Avrupa’dan Güney Asya’ya uzanan bir coğrafyada, toplam 13 ülkede 1.100’ün üzerinde endüstriyel işletmeye başarıyla hizmet verdik, vermeye de devam ediyoruz. Çok sayıda endüstriyel işletmenin global tedarikçisi konumundayız. Mitsubishi Heavy Industries’in de ülkemizdeki ve çevre ülkelerdeki temsilciliğini yürütüyoruz.

Pandemi süreci, hem şirketlerin hem de bireysel olarak bizlerin dünyaya, çevreye karşı farkındalığını artırdı

Enerji verimliliği; küresel karbon nötr hedeflerine ulaşmak, fosil kaynakların çevresel etkilerini azaltmak, kuruluşların piyasa rekabet gücünü artırmak, iklim dengesini ve biyoçeşitliliği korumak ve enerji güvenliğini temin edebilmek için en önemli enstrüman olarak değerlendiriliyor. Özellikle Paris Anlaşması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde belirlenen hedefler, şirketlerin bu alandaki yatırımlarının hız kazanmasını sağladı. Pandemi süreci de hem şirketlerin hem de bireysel olarak bizlerin dünyaya, çevreye karşı farkındalığını artırdı. Biz de bu gelişmelerle birlikte 2022 yılı itibarıyla iş modelimizi dönüştürerek tüm çözümlerimizi tek çatı altında topladık. ‘ESCO 4 Zero’ adını verdiğimiz bu iş modelimiz, karbon net sıfır için enerji geri kazanımı, enerji verimliliği, enerji dönüşümü ve yenilenebilir enerjiye yönelik hizmetlerimizi kapsıyor. Bu doğrultuda atık ısı geri kazanımı, soğutma çözümleri, ısı pompaları, ORC sistemleri ve prosese özel enerji çözümleri gibi katma değeri yüksek, yenilikçi, performans garantili ve ileri teknoloji sistemler geliştiriyoruz. Böylece karbon nötr olmayı hedefleyen şirketlere tek noktadan tüm hizmetleri (one stop shop) sunuyoruz. 

Türkiye enerji alanında yaptığı çalışmalar ile son yıllarda öne çıkan ülkeler arasında yer alıyor. Enerji yoğunluğunu 2021 ve 2022’de üst üste düşüren iki ülkeden biriyiz. Ancak enerji yoğunluğumuz AB ülkelerinden yaklaşık yüzde 28 daha fazla. Bu durum, enerji yoğun sektörlerimizin fazlalığını ve enerji verimliliği potansiyelimizi gösteriyor. Biz de ESCON Enerji olarak sanayideki enerji verimliliğini ölçmek ve bu alandaki potansiyeli ortaya koymak üzere ‘Türk Sanayisinin Enerji Verimliliği Raporu’nu hazırlıyoruz. İlkini 2021 yılında yayımladığımız raporun ikincisini 2023 yılında kamuoyu ile paylaştık. İkinci raporda 51 şehirdeki toplam 14 sektörden 411 fabrika ile 23 ticari binayı inceledik. Bu işletmelerin 185’i İSO 500, 69’u ise İSO İkinci 500’ün 2021 yılı listesinde yer alıyor. Bu raporda, Türk sanayisindeki enerji verimliliği potansiyelinin yüzde 32 olduğunu tespit ettik. Dolayısıyla ülkemiz sanayisinde her alanda enerji verimliliği potansiyeli yüksek ve bu nedenle de daha önümüzde uzun bir süreç var. Enerji verimliliği kapsamında yapılacak yatırımlar ile uygulamanın türü ve kapsamına göre enerji tüketimini yüzde 20 ila 50 arasında azaltmak mümkün. Bu nedenle bu konu işletmelerin en öncelikli gündemi olmalı.

Biz ESCON Enerji olarak 2008 yılında ülkemizdeki ilk EPS’yi yaptık, günümüz itibarıyla bu alanda da lideriz

Aslında işletmelerde enerji verimliliğine yönelik farkındalık artsa da özellikle KOBİ’ler, bu yatırımların önündeki en büyük engeli finansman maliyetleri olarak görüyor. Oysa EPS ile işletmeler sermayelerine dokunmadan, kredi çekmeden yani sıfır bütçe ile işletmelerinde enerji verimliliğini ve tasarrufunu artıran projeleri hayata geçirebiliyor. Biz ESCON Enerji olarak 2008 yılında ülkemizdeki ilk EPS’yi yaptık, günümüz itibarıyla bu alanda da lideriz. EPS kapsamında projenin maliyetini enerji hizmet şirketi olarak biz üstleniyoruz. İşletmeler yalnızca gelecekte yapacakları tasarruftan vermeyi taahhüt ettikleri pay ile işletmelerini enerji verimliliği yüksek hale getirebilir.

Ülkemiz 2024-2030 Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında enerji tüketimini yüzde 16 düşürerek 100 milyon ton emisyon azaltımı hedefliyor. Bu kapsamda çeşitli destekler var. Bunlardan biri de geçtiğimiz Mayıs ayında TBMM’den geçen ‘Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun. Bu kanun, enerji verimliliğine yönelik projelerde üst limitin artırılması, tasarruf potansiyeli yüksek, teknolojik, yenilikçi ve dijitalleşmeye katkı sağlayan yatırımların destek kapsamına alınması, enerji ve karbon yoğunluğunu veya enerji tüketimini azaltan şirketlerin desteklenmesi, VAP’taki sektörel kısıtlamaların kaldırılması gibi enerji verimliliğinin yaygınlaşmasını sağlayacak çok önemli maddeler içeriyor. İlgili maddeler enerji verimliliğine yönelik olduğundan öncelik yıllık tüketimi en az 500 ton eşdeğer petrol (TEP) olan işletmelere veriliyor. Dolayısıyla bu desteklerden ağırlıklı olarak orta büyüklükteki işletmeler ve faaliyet gösterdiği iş kolu nedeniyle enerji tüketimi yüksek küçük işletmeler yararlanabilecek. 

Enerji verimliliği yalnızca özel sektörde değil, kamudan bireysel tüketicilere kadar herkesin hassasiyetle ele alması gereken bir konu

Geçtiğimiz yıl Aralık ayında açıklanan Türkiye Yeşil Sanayi Projesi kapsamında da KOBİ’lerin yeşil dönüşümü verimli bir şekilde gerçekleştirmeleri için toplamda 450 milyon dolarlık destek sağlanacağı açıklanmıştı. Projenin 250 milyon dolarlık KOSGEB ayağında her bir şirkete verimlilik projeleri için 4 milyon TL’ye kadar, güneş enerjisi yatırımları için ise 14 milyon TL’ye kadar destek verilecek. TÜBİTAK ayağında ise teknolojik çözümlerin ticarileşmesi gibi çalışmalara sunulacak desteklerin yanı sıra mentörlük verilmesi de planlanıyor. Biz de ESCON Enerji olarak bu projelerin tasarlanması ve hayata geçirilmesi sürecinde işletmelere destek oluyoruz.

Enerji verimliliği yalnızca özel sektörde değil, kamudan bireysel tüketicilere kadar herkesin hassasiyetle ele alması gereken bir konu. Biz de bu kapsamda ESCON Enerji olarak çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Örneğin Kamu Binalarında Enerji Verimliliği (KABEV) projesi kapsamında danışmanlık hizmeti veren konsorsiyumda yer aldık. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ile iş birliği yaparak bölgedeki çeşitli hizmet binalarında enerji verimliliği etüt çalışmaları gerçekleştirdik. Okullardan gelen seminer gibi taleplere de mümkün olduğunca katılım sağlamaya gayret ediyoruz.

Bunun yanı sıra ESCON Enerji olarak Enerji Verimliliği ve Yönetimi Derneği (EYODER) üyesiyiz. Ben de son iki dönemdir EYODER Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyorum. Dernek çatısı altında ülke genelinde farkındalık artırıcı eğitim çalışmaları düzenliyoruz. Derneğimizi davet eden belediyelere eğitimler veriyor, muhtarlar ile buluşarak enerji verimliliğinin önemini anlatıyor, okullardaki etkinliklere katılıyoruz. Sosyal sorumluluk projeleri ve uluslararası projeler kapsamında özellikle bu tür bilgiye ve tecrübeye ulaşması güç olan devlet okulları gibi kamu binalarında ücretsiz enerji etüdü ve danışmanlık gibi hizmetler de veriyoruz.  

Hedefimiz, geliştirdiğimiz teknolojileri ürünleştirerek ve uluslararası pazara sunarak ülkemiz için katma değer yaratmak

Enerji verimliliği çözümlerinde yapay zeka, veri analizi ve tahmin modelleri ile enerji tüketimini optimize etmede önemli bir rol oynuyor. Bizim de dijitalleşme odağımız doğrultusunda geliştirdiğimiz Energy Eye adında IoT platformumuz var. İşletmelerin enerji ve proses verimliliğini sürekli gözetim altında tutan Energy Eye ile verimsizlikler ve arızalar oluşmadan önleniyor, uygulanan projelerin getirileri doğrulanıyor, anahtar performans göstergelerinin ve toplam ekipman etkinliklerinin takibi sağlanıyor. Benzer enerji izleme ve enerji IoT sistemlerinden farklı olarak, Energy Eye ile toplanan tüm veriler analiz edilip yorumlanarak kanunen zorunlu enerji etüt raporları da oluşturulabiliyor. 

Öte yandan geçtiğimiz yıl, sunduğumuz hizmet ve teknolojileri bir adım daha ileri taşımak üzere ESCON Enerji Ar-Ge Merkezi’ni kurduk. Bu merkezde işletmelerin enerjide karbonsuzlaşmaya ulaşabilmeleri için ileri mühendislik çalışmaları yürütüyoruz. Hedefimiz, geliştirdiğimiz teknolojileri ürünleştirerek ve uluslararası pazara sunarak ülkemiz için katma değer yaratmak.

Asya Pasifik pazarıyla birlikte Orta Doğu ve Avrupa pazarlarına ağırlık vermeye de devam edeceğiz

ESCON Enerji, olarak bu yıl 20’nci yaşımızı kutluyoruz. Geçmiş yıllardaki büyüme ivmemizi bu yıl da koruyacağımız öngörüsüyle 2024 yılına yüzde 60 büyüme hedefi ile başladık. Yılın ilk altı ayına baktığımızda gerek seçim atmosferi gerek enerji maliyetlerine yönelik spekülasyonlar gerekse de şirketlerin enerji verimliliğine yönelik ayırdıkları finansmanı faiz gibi enstrümanlarda değerlendirmesi, yatırımların rafa kalkmasa bile ertelenmesine neden oldu. Bu, kısa vadede karlı görünebilir ancak yeşil ekonominin Türkiye’nin en büyük pazarı olan Avrupa Birliği’nde ticareti yeniden şekillendirdiği bu dönemde kaybedilen her gün şirketlerin geleceğini etkiliyor. Bu nedenle şirketlerin vakit kaybetmeden enerji verimliliğine yönelik projeleri raflardan indirerek hayata geçirmeleri gerekiyor. Kaldı ki bu durumun bilincinde olan şirketler de enerji verimliliğine yönelik çalışmalarına devam etme eğilimindeler. Bu doğrultuda yılın ikinci yarısında projelerin yeniden ve hızlıca gündeme geldiğini görmeye başladık. Dolayısıyla yıl sonu hedefimizi revize etmeden koruyoruz.

Enerji verimliliği alanında yakın zamandaki en büyük değişimler; ısı pompasıyla buhar üretiminin devreye girmesi ve yapay zeka destekli otomasyon sistemleri olacak

Şirketimizle ilgili bir diğer önemli konu da yurt dışı faaliyetlerimiz. Geçtiğimiz Haziran Mitsubishi Heavy Industries (MHI) partnerliğinde Asya-Pasifik pazarına açıldık. Pazara, MHI Asya-Pasifik’in genel merkezinin bulunduğu Singapur’dan giriş yaparak, ilk etapta bu ülkedeki üç firmanın enerji verimliliği projelerine yönelik saha ziyareti gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde yine MHI partnerliğinde başta Endonezya, Malezya ve Tayland olmak üzere bölgedeki pazarlarda faaliyet göstermeyi hedefliyoruz. Bu pazara giriş yapan ilk Türk enerji hizmet şirketiyiz. Asya Pasifik pazarıyla birlikte Orta Doğu ve Avrupa pazarlarına ağırlık vermeye de devam edeceğiz.

Enerji verimliliği alanında yakın zamandaki en büyük değişimler; ısı pompasıyla buhar üretiminin devreye girmesi ve yapay zeka destekli otomasyon sistemleri olacak. Bu iki yenilikle birlikte şirketlerde enerji yönetimi alanında yaşanan operasyonel verimsizliklerin büyük ölçüde önüne geçilecek. 

Bir diğer önemli konu da veri merkezleri. Bilindiği üzere dijital dönüşüm süreci ile birlikte şirketlerin veri merkezi ihtiyacı arttı. Ancak bu merkezlerdeki sistemlerin soğutulması için yüksek enerji harcanıyor. Yani sistemlerin daha verimli hale getirilmesi ve enerji kullanımının düşmesi için büyük bir öneme sahip olan dijital dönüşüm kapsamında kurulan veri merkezleri, doğru tasarlanmadığı takdirde yüksek enerji tüketen alanlar haline geliyor. Veri merkezlerinin yeşil dönüşümün amacına uygun hale getirilmesi için yüksek verimli soğutma grupları ve akıllı iklimlendirme sistemleri gibi enerji verimliliği projelerinin uygulanması büyük önem taşıyor. Yakın dönemde bu konunun da daha çok şirketin gündeminde olacağını düşünüyorum. 

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram