Çukurova Isı Pazarlama Müdürü Osman Ünlü

1991 yılında başlayan ve dünya genelindeki başarılarıyla dikkat çeken Çukurova Isı, borulu radyant ısıtma sistemlerinden, elektrikli infrared ısıtıcılara kadar geniş bir ürün yelpazesi sunuyor. İthalatın yanına ekledikleri imalatçı kimlikleriyle sektörde fark yaratan firma endüstriyel tesislerden cafelere kadar 20 bini aşkın referansa sahip.  Çukurova Isı Pazarlama Müdürü Osman Ünlü, doğru sistem seçimi ve projelendirme ile elde edilen başarılarını ve gelecek hedeflerini paylaştı.

Çukurova Isı olarak, çözüm ortağı olduğumuz projelere; keşiften projelendirmeye, satıştan devreye almaya kadar komple sistem çözümü sunuyoruz. 

1991 yılında Amerika’nın borulu radyant ısıtma sektöründeki lider firması Roberts-Gordon’un Blackheat marka borulu radyant ürünlerinin Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinde dağıtımı ile başlayan serüvenimiz; Amerika’dan Avustralya’ya, Japonya’dan İtalya’ya kadar dünyanın dört bir tarafında konusunda en iyi olan firmaların Türkiye mümessillikleri ile devam etti. 

2002 yılından itibaren ithalatçı kimliğimizin yanına imalatçı kimliğimizi de ekleyerek, kendi markalarımız olan GOLDSUN ve SILVERSUN ile doğalgazlı radyant ve elektrikli infrared ısıtıcı pazarında fark yaratan çalışmalar gerçekleştirmeye başladık. 

Çukurova Isı olarak; cafe, restoran, spor salonu, cami, endüstriyel tesisler ile evlerin ve yazlıkların; bahçe, teras ve balkonlarında sıcak ve konforlu ortamlar sunuyoruz. Ürün portföyümüzde; borulu radyant ısıtıcılar, sulu radyant panel, sıcak hava üreteçleri, seramik plakalı radyant ısıtıcılar, stadyum tribün ısıtıcıları, elektrikli halojen ısıtıcılar, doğalgazlı termo-konvektörler ve seyyar radyant ısıtıcılar yer alıyor. 

Doğru projelendirme ile ısıtmada yüzde 50’ye varan oranlarda enerji tasarrufu sağlamak mümkün

81 ili kapsayan geniş bayi ağımız ile çözüm ortağı olduğumuz projelere ısıtma sistemleri konusunda keşiften projelendirmeye, satıştan devreye alma süreçlerine kadar komple sistem çözümü sunuyoruz. Ayrıca alanında uzman bayilerimiz ve mühendislerimiz ile gerçekleştirdiğimiz keşif ve projelendirme hizmetini ise ücretsiz olarak sunuyoruz. Mühendislik firmaları tarafından hazırlanan ve teklif için firmamıza gönderilen projeler üzerinde de titizlikle çalışıyor ve herhangi bir ücret talep etmeksizin ürün yelpazemizde bulunan tüm ürünlere yönelik projelendirme hizmeti sunuyoruz. Sunmuş olduğumuz bu hizmetler ile müşterilerimiz hem ilk yatırımda hem de işletmede kazanıyor. Çünkü doğru projelendirme ile ısıtmada yüzde 50’ye varan oranlarda enerji tasarrufu sağlamak mümkün. 

Hâlihazırda 20 bini aşkın referansımız bulunuyor. Starbucks, Kahve Dünyası, Cook Shop, Tavuk Dünyası, Midpoint gibi cafe ve restoran segmentindeki işletmelerin kurumsal tedarikçisi konumundayız. Aynı zamanda; Vestel, Arçelik, Toyota, Şişecam, Renault, Demirdöküm gibi Türkiye imalat sanayinin önde gelen kuruluşlarının da çözüm ortağıyız. 

Doğru sistem tercihi, doğru projelendirme ve keşif hizmeti ile işletmelerin ve endüstriyel tesislerin ısıtmasında yüzde 50’lere varan enerji tasarrufu sağlamak mümkün. Çukurova Isı olarak, çözüm ortağı olduğumuz projelere; keşiften projelendirmeye, satıştan devreye almaya kadar komple sistem çözümü sunuyoruz. 

Sistem tercihi yaparken tesisin mimarisi öncelikli olarak dikkat ettiğimiz kriterler arasında yer alıyor. Örneğin yüksekliği 6 metre ve üzeri olan tesislerde yatırım maliyeti oldukça düşük olan borulu radyant ısıtma sistemlerini öneriyoruz. Çünkü borulu radyant ısıtma sistemleri, merkezi sıcak hava üflemeli sistemlere göre işletme esnasında yüzde 30 ila 60 tasarruf sağlıyor. Yüksekliği 6 metreden az olan tesislerde ise çalışanları rahatsız etmemesi için sıcak hava üreteçlerinin kullanılmasını tavsiye ediyoruz. 

Sistem seçimi yaparken; binanın izolasyon durumunu, ortamdaki hava değişimini ve tesiste üretilen ürünleri de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Isıtma yapılacak yer bir cafe veya restoran ise işletmenin sahip olduğu açık ve kapalı alanları ayrı ayrı değerlendiriyoruz. Açık alanlarda mekânın yapısına göre yani; yükseklik, masa yerleşim planı, mahalin rüzgâr durumu, mekânın üstünde açılıp kapanan tente ya da sabit bir tavan olması veya olmaması gibi detaylara göre proje hazırlıyoruz. Ürün tercihi yaparken de ısıtıcının dış hava şartlarında uzun süreli kullanıma uygun olmasına dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca CE belgesi de dikkat edilmesi gereken kriterler arasında yer alıyor. 

Dünya genelinde yaşanan enerji krizi, sanayi sektörünü de olumsuz etkiledi. Enerji fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle sanayici, enerji sarfiyatını artıran sistemlere, sürdürülebilir alternatifler arıyor. Enerji giderlerinde önemli bir paya sahip olan ısıtma sistemleri de bu kapsamda değerlendirilen sistemler arasında yer alıyor. Birçok işletmeci ısıtmada yüzde 60’lara varan oranlarda tasarruf sağlayan, kolay kurulum ve ilk yatırım maliyeti avantajı sunan elektrikli veya radyant ısıtma sistemlerine yöneliyor. Çünkü kazan dairesi kullanılan geleneksel ısıtma sistemlerinde, enerjinin borular vasıtasıyla ısıtılacak mekâna transferi sırasında ısı kaybı yaşanıyor. Tesislerin enerji faturalarına yansıyan bu durum, elektrikli veya radyant ısıtma sistemlerinde yaşanmıyor. Çünkü elektrikli veya radyant ısıtıcı, mekân içerisinde belirlenen bölgeleri ısıtıyor. Geleneksel sistemlerde olduğu gibi ortamdaki havayı ısıtmayı hedeflemediği için uygulama yapılacak binanın yüksekliği, izolasyon durumu gibi etkenlere göre değişmekle birlikte işletme giderlerinde, klasik sistemlere göre yüzde 60’lara varan oranda tasarruf sağlıyor. 

Ayrıca geleneksel sistemlerdeki kazan dairesinde ana elemanlardan birinin arızalanması durumunda tüm sistem devre dışı kalıyor, ancak elektrikli veya radyant ısıtma sistemlerinde sadece arızalanan cihaz devre dışı kalıyor. Sistemdeki diğer cihazlar çalışmaya devam ediyor ve konfor şartları korunuyor. Sistemin çalışma prensibi nedeniyle kazan dairesine ve personele ihtiyaç duyulmaması da işletme giderlerinden tasarruf sağlıyor. Elektrikli veya radyant ısıtma sistemlerinin düşük işletme giderleri sayesinde yapılan yatırım, 1 ila 3 yıl kadar kısa bir sürede kendini amorti ediyor.

Elektrikli ısıtıcılar, sanayicilerin GES yatırımlarını da destekliyor. Çünkü sanayici GES yatırımından maksimum fayda sağlayabilmek için ihtiyaç fazlası enerjiyi, fabrikasındaki mevcut ısıtma sistemlerini elektrikle çalışan çevreci teknolojilerle yenileyerek değerlendiriyor. Sanayiciler GES’den sağlanan elektriği değerlendirmek için çalışma prensibi açısından da geleneksel sistemlerden çok daha avantajlı olan elektrikli ısıtıcılara yöneliyor. 

2023; küresel ekonomik kriz, savaşlar ve ülkemizde yaşanan deprem felaketi gibi pek çok olumsuz durumu aynı anda yönettiğimiz bir yıl oldu. 2024 yılında da benzer bir tablo söz konusu. Çukurova Isı olarak, 2024 yılında iş yapış şeklimizi ve gelecek planlamalarımızı, bu dinamikleri göz önünde bulundurarak kurguladık. Deneyimlerimiz ve stratejik planlamalarımız sayesinde ilk 6 ayda cirosal anlamda yüzde 20 büyüme sağlamayı başardık. 

Sektörümüzdeki en büyük sıkıntı, projelendirme ve belgelendirme kaynaklı oluyor

Ülkemizde ve dünya genelinde yaşanan ekonomik kriz, inşaat sektörünü de olumsuz etkiledi. İnşaat sektörünün lokomotif sektörleri arasında yer alan ısıtma sektörü de bu durumdan olumsuz etkilendi. Ancak ülkemizin ekonomi yönetiminde izlenen makro ekonomik politikalar sayesinde enflasyonla mücadelede ilerleme kaydedilerek ekonomide güçlü bir değişim sürecine girildi. Bu gelişmelerin ertelenen yatırımların hayata geçirilmesinde önemli rol oynayacağını düşünüyorum. Sanayideki ve hizmet sektöründeki yatırımlarla birlikte ısıtma sektörünün tekrar ivme kazanmasını bekliyoruz.

Isıtıcı alırken CE belgesine de dikkat etmek gerekiyor

Sektörümüzdeki en büyük sıkıntı, projelendirme ve belgelendirme kaynaklı oluyor.  Yatırımcı ve işletmecilerin, sistem seçimi yaparken mutlaka mühendislik kabiliyeti yüksek firmalarla iletişime geçmelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü yanlış projelendirme nedeniyle işletmeler hem enerjiyi verimli kullanamıyor hem de konfor şartlarını sağlayamıyor. Bu durum işletmeci ve yatırımcılarda, radyant ısıtıcı ve infrared ısıtıcılara karşı bir önyargı oluşuyor. Kötü deneyim yaşayan kullanıcıların ön yargılarını kırmak da kolay olmuyor. 

Isıtıcı alırken CE belgesine de dikkat etmek gerekiyor. Çünkü piyasadaki bazı firmaların CE alırken hazırladıkları şahit numune ile piyasaya sundukları cihazlar arasında ciddi farklar bulunuyor. Firmalar CE aldıktan sonra no name komponentler kullanabiliyorlar. Bu durumun önüne geçmek için denetimlerin artırılması önemli. Ayrıca işletmecilerin bu konulara hassasiyetle yaklaşıp doğru markayı tercih etmeleri gerekiyor. 

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram