HTK Klima Kurucu Ortağı Ender Yıldıran

HTK Klima, kurulduğu günden bu yana süregelen başarılı yolculuğunda 2024’e modernizasyon ve yeniden yapılanma ile adım atmaya hazırlanıyor. Pandemi döneminde sektörün önemi daha da artarken, HTK Klima iş kapasitesi ve cirosal olarak büyümeyi başarıyla sürdürdü. İstanbul merkezli firma, Türkiye ve Azerbaycan’daki üretim kapasitesini artırarak 25 ülkeye ihracat yapmanın gururunu yaşıyor. Yeni fabrika yatırımı ile geleceğe odaklanan firma, Türk İklimlendirme Sektörü’nün uluslararası alandaki prestijine katkı sağlamayı hedefliyor. HTK Klima Kurucu Ortağı Ender Yıldıran, firmanın güncel faaliyetleri, hedefleri ve yeni yatırımları hakkında bilgiler paylaştı.

2024 yılı HTK Klima için yeniden yapılanma ve modernize olma yılı olacak

2013 yılında, Eyüp Yavuz, Önder Çalışkan ve benimle beraber İstanbul merkezli bir firma olarak kurulan HTK Klima günümüzde mevcut ortaklık yapısı ile faaliyetlerine devam etmektedir. Üretime 600 m²’lik bir alanda başlayarak, 2015 yılında taşındığımız Güzelyalı’daki fabrikamız ile imalat alanımızı 2000 m²’ye çıkarttık. 2022 yılının Ekim ayında Bakü’de hizmete açmış olduğumuz 1000 m²’lik fabrikamız ile Azerbaycan ve çevre ülkelere hizmet vermekteyiz. Bölgede güçlü konuma gelen HTK markası, çok daha hızlı ve doğru çözümler üretme yeteneğiyle hem birçok devlet kurum ve kuruluşlarında hem de özel sektörün tercihlerinde ilk sırada olmayı başardık.

Gebze Pelitli mahallesinde 2023’te yapımına başlayan yeni fabrika binası inşaatımızı da  2024 yılı sonunda bitirmeyi planlıyoruz. Yeni fabrika binamız ile 7100 m²’lik bir kapalı alana sahip olacağız. 

Geride kalan bu 11 sene içerisinde kalite başlıca amacımız ve vazgeçilmez prensibimiz oldu. Bu doğrultuda TSEK, CE, ISO, BS/476-20, EN 1366-20, Hijyen Sertifikası v.b gibi birçok kalite belgelerini aldık. 

Bugün HTK Klima ailesi olarak 45’i Türkiye, 20’si Azerbaycan’da olmak üzere 65 kişilik organizasyonumuz ile 25 ülkeye ihracat yapmaktayız. 5 ülkede satış yetkilendirmesi yapılmış bayilerimiz üzerinden, 20 ülkede ise satış temsilcisi arkadaşlarımız üzerinden ihracat yapmaktayız. Hem Türkiye hem Azerbaycan’daki servis ağımız ile ülke içinde ve yakın ülkelerde hizmet vermekteyiz.

HTK Klima olarak üretimimiz 2 grup altında topluyoruz.

Birinci grupta cihaz imalatını kapsayan, klima santralleri (DX ve sulu bataryalı), havuz nem alma santralleri (paket tip), rooftop, HRV cihazları, ekoloji üniteleri, hücreli aspiratör ve vantilatörler yer almaktadır.

Menfez ve damper imalatını kapsayan ikinci grupta ise; toplayıcı ve dağıtıcı menfezler, kare ve yuvarlak tavan anemostadları, yangın damperleri, hava damperleri, lineer ve slot difüzörler, metal gemici anemostadları, swirl, dram, ideal konfor difüzörleri, plenum boxlar v.b. ürünler bulunmakta.

Havalandırma sektörü pandemi ile önem kazansa da aslında pandemi öncesinde de çok fazla kullanılan aynı zamanda sürekli yeniliklerle gelişen bir sektördür. İnşaatın olduğu her yerde aslında kendimize kolaylıkla yer bulabiliyoruz. Dolayısı ile inşaatın olduğu her yer ve her proje aslında bizim hedef kitlemiz oluyor. Fuarlar ve müşteri temsilcilerimizin firma ziyaretleri bizim en çok hedef kitlemize ulaşım sağladığımız yöntem oluyor.

Pandemi döneminde çok fazla etkilenmedik. Aksine pandemide iş kapasitesi ve cirosal olarak büyüme yaşadık. Belki bu durumun ana sebepleri arasında sektörümüzün pandemide çok fazla kendisine sorumluluk düşmesinden kaynaklanmış olmasıdır. Havalandırma ve hijyen tam da bizim gibi üretici firmaların bu dönemde çok fazla çalışmasına ve üretim yapmasına neden olmuştur. HTK Klima olarak 4 pandemi hastanesinde ürünlerimiz ile yer aldık. Pandemi öncesinde devam eden birçok projemiz pandemi sonrasında da hız kesmeden hem yurtiçi hem de yurt dışında devam etmektedir.

Yeni fabrika binamızda oluşturacağımız laboratuvarımızda eğitim kurumları ile ortak çalışma yapmayı planlamaktayız

İklimlendirme sektöründe düzgün, kaliteli ve işi bilen firmaların elinden çıkan işlerde sorun çok fazla yaşanmıyor ve göremiyorsunuz da. Ama yetersiz firmalar, personel ve ekipman tercihi ve kullanımı ne yazık ki karşılaştığımız en büyük sorun. Kalite belgesi olmayan, kalifiye personeli olmayan, mesleki tecrübesi eksik firmaların sektörde kendilerine sadece ucuz olmaları nedeni ile yer bulmaları en büyük soru sayılabilir. Sektörümüze hizmet eden tüm firmaların hizmet alanlarında eğitim almaları aynı zamanda belli kalite standartlarında hizmet vermeye zorlanmaları lazım.

Oda, dernek ve vakıf meslek örgütleri ile bir çatı altında olmak ve birlikte çalışmalar yapmak bizim için hem keyif verici hem de öğretici bir durum. İSKİD bünyesinde 2023 senesinde havalandırma komisyonunda çalışmalara katıldık. Aynı zamanda İstanbul Sanayi Odası Meslek Komitelerinden 51. Grup olan “ İklimlendirme Ekipmanları Sanayii”  Meclis Yedek Üyeliğimiz devam etmektedir. Eğitim kurumları ile şu anda bir ortak çalışmamız yok. Yeni fabrika binamızda oluşturacağımız laboratuvarımızda eğitim kurumları ile ortak çalışma yapmayı planlamaktayız.

2023 yılı bizim için oldukça başarılı geçti. Çok önemli 2 projede anlaşma yaptık. Rusya pazarında önemli bir yere sahip olduk. 2023 yılını % 100 büyüme ile kapattık. Fabrika inşaatına başladık. Personel eğitimi ve donanımı devam ederken makine yatırımlarımız yıl boyunca devam etti. 2024 yılına biraz durgun başlasak da şimdi beklenen işlerin onaylanması ile hızlanma başladı. 2024 yılı HTK Klima için yeniden yapılanma ve modernize olma yılı olacak.

Türk İklimlendirme Sektörü, tüm dünyada kendini kalitesi ile kabullendirmiş aynı zamanda tercih edilir bir konuma getirmeyi başarmıştır. Bu durumun gerilememesi aksine daha fazla ön plana çıkması için sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin, üretici firmaların ve müşterilerimizin, eğitime, bilgiye, belgeye, kapasite yeterliliğine daha fazla yatırım yaparak tercihlerin bu kriterlere göre yapılmasını sağlaması sektörümüzde çıtayı daha yukarılara çıkaracaktır.

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram