En basit havalandırma sistemlerinden temizodalara kadar bütün iklimlendirme sistemlerinin filtre ihtiyaçlarına karşılık verebilmek için 2007 yılında kurulan ULPATEK bugün 12.500 m²’lik modern üretim tesisi ve 150 çalışanı ile faaliyet göstermekte. Ar-Ge yatırımlarıyla sektörün ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamayı amaçlayan ULPATEK, yenilikçi ürünleriyle de hava kalitesini iyileştirme ve enerji tasarrufu sağlama konusunda başarılı sonuçlar almakta. Ulpatek Filtre Genel Müdürü Ganim Dokuyucu, firmadaki güncel gelişmeleri anlatarak iklimlendirme sektörünü değerlendirdi.
Geleceğe bakarken, müşterilerimizin değişen ihtiyaçlarına cevap verebilmek için yenilikçi çözümler sunmaya devam edeceğiz
ULPATEK Filtre, 2007 yılında, ilaç, sağlık, gıda ve tekstil sektörlerine yönelik klima sistemleri tasarımı, üretimi ve taahhüt hizmetleri konusunda uzmanlaşmış Tetisan Endüstriyel Klima’nın deneyimli ekibi tarafından kuruldu. Günümüzde de her iki firmanın ortaklığını yürüten bu ekip, özellikle hijyenik sektöründen gelen istekler ve ihtiyaçlar doğrultusunda bu alandaki tecrübe ve bilgi birikimlerini kullanabileceği ULPATEK adında yeni bir firma kurarak hava filtresi üretimine başladı.
ULPATEK olarak kuruluş amacımız “geçmişten gelen güvenilir bir marka imajını korumak, ülkemizde üretim yapan ama filtre konusunda ithal markaları tercih eden kullanıcılara kendi ürünlerimizi vermek ve yurtdışı pazarda söz sahibi olabilmekti.” Bugün baktığımızda çok kısa bir süre içinde Türkiye’de yurt dışından filtre ithalatı büyük ölçüde azaldı. Yurt dışı pazarda ise markamız her geçen gün payını artırmaya devam ediyor.
Fabrikamız, Hadımköy Akpınar Sanayi Sitesi’nde, 12.500 m²’lik bir alanda faaliyet göstermektedir. Ekibimiz, 20’si mühendis olmak üzere 35 lisans ve üzeri dereceye sahip beyaz yaka, 115 mavi yaka ile toplamda 150 çalışandan oluşmaktadır.
Ürünlerimiz, hem yurt içinde hem de yurt dışında geniş bir müşteri kitlesine ulaşmaktadır. Pazarlama stratejimiz, dengeli bir yurt içi ve yurt dışı satış portföyü üzerine kuruludur. Tecrübeli bölüm yöneticilerimiz, alanında uzman çalışma arkadaşlarımız ve satış hacmimizi artıran genç profesyonellerimizle, faaliyetlerimizi başarıyla yürütüyoruz.
Yurt içi satış faaliyetleri doğrudan ekibimiz tarafından yürütülmektedir. Yurt dışı satışı takip eden ayrı geniş bir ekibimiz var. Yurt dışında, doğru iş ortaklarını bulmak, onlar aracılığıyla ürünlerimizin satışını yapmak ve gerekli durumlarda projelendirme, teknik destek ve kurulum hizmetleri sunmak stratejimizin temel taşlarındandır.
Firmamız klima santralleri ve havalandırma sistemlerinde kullanılan kaset, torba, panel, V-kompakt filtreleri ve temizodalarda ihtiyaç duyulan HEPA Filtreleri üretmektedir. Toz Toplama Sistemi ve Filtreleri, Gaz Türbin Filtreleri ve Gaz-Faz Filtreler gibi endüstriyel alanda kullanılan filtreleri de üretmektedir. Bununla birlikte Fan Filtre Ünitesi, Laminar Akış Kabinleri, HEPA Kutuları ve Güvenli Filtre Değişim Kabinleri (BIBO) gibi temizoda ekipmanlarını da ürün portföyünde bulundurmaktadır. Bu ürünler, modern ve teknolojik üretim tesislerimizde güncel standartlara uygun olarak üretilmektedir.
Ürünlerimizi ve hizmetlerimizi, sektörün öncü fuarları aracılığıyla tanıtıyoruz. ISK-SODEX, FILTECH, AHR Expo, ISH Frankfurt, MCE Mostra Convegno Milano gibi önemli etkinliklerde yer alarak yeniliklerimizi ve gelişmelerimizi sektör profesyonelleriyle paylaşıyoruz. Ayrıca, İSİB tarafından düzenlenen ticari heyet programları, B2B toplantıları ve hem yurt içinde hem de yurt dışında gerçekleştirdiğimiz müşteri ziyaretleriyle mevcut ve potansiyel iş ortaklarımıza ulaşmayı hedefliyoruz.
Pandemi, “iç ortam hava kalitesi” kavramının endüstriyel alandan çıkıp günlük yaşamın vazgeçilmezi haline geldiği farkındalığı meydana getirdi
Pandemi, birçok sektörde olduğu gibi filtrasyon alanında da önemli gelişmelere yol açtı. ULPATEK olarak, bu dönemi üç aşamada ele alırsak: Pandemi Öncesi, Pandemi Süreci ve Pandemi Sonrası. Her bir dönem, firmamız için farklı tecrübe ve fırsatlar sundu.
Pandemi öncesinde sektördeki yerimizi sağlamlaştırmıştık. Pandemi süreci ise filtrasyonun öneminin daha da arttığı bir dönem oldu. Bu süreçte, filtre taleplerine mühendislik odaklı yaklaşımlarla cevap verdik. Üretim kalitemiz ve “Hava Temizleme Cihazları” için özel tasarlanmış filtrelerimizle sektöre öncülük ettik. Pandemi, “iç ortam hava kalitesi” kavramının endüstriyel alandan çıkıp günlük yaşamın vazgeçilmezi haline geldiği farkındalığı meydana getirdi. Ofislerden spor salonlarına, otellerden alışveriş mekanlarına kadar geniş bir alanda, HEPA filtreli hava temizleme cihazlarının kullanımı yaygınlaştı.
Pandemi koşullarına rağmen hedeflediğimiz büyüme oranlarına ulaşırken, Ar-Ge çalışmalarımızı da başarıyla sürdürdük. Ar-Ge departmanımızdaki yetenekli mühendislerimiz ve deneyimli ekibimiz ile ürün destek, geliştirme ve mühendislik uygulamalarında başarılı sonuçlar elde ettik.
İlk günden bugüne laboratuvarımızda sahip olduğumuz test sistemlerimizi yürüttüğümüz Ar-Ge çalışmalarına, müşterilerimizin beklentilerine ve güncel standartlara göre zenginleştirdik. ULPALAB adını verdiğimiz bu alanda tecrübeli personellerimiz ile hammadde testlerinden, ürün geliştirme ve nihai ürün testlerine kadar hava hızı, hava debisi, fark basınç, sızdırmazlık, verimlilik, gibi birçok çalışma yürütmekteyiz.
Pandemi döneminde hazırladığımız filtre kullanımı ile ilgili tanıtım videoları, son kullanıcılar için rehber niteliğinde oldu ve büyük ilgi gördü. Bu videolar, müşterilerimizin ürünlerimizi daha iyi anlamalarını ve iç ortam hava kalitesinin önemini kavramalarını sağladı.
Pandemi, ULPATEK için ürünlerimizi ve hizmetlerimizi çeşitlendirme, inovasyon yapma ve sektörde liderliğimizi pekiştirme fırsatı oldu. Geleceğe bakarken, müşterilerimizin değişen ihtiyaçlarına cevap verebilmek için yenilikçi çözümler sunmaya devam edeceğiz.
İç ortam hava kalitesi, özellikle COVID-19 sonrasında daha fazla önem kazanmıştır. Filtrasyon ve havalandırma sistemlerinin iyileştirilmesi, hava kalitesini artırarak sağlık açısından daha güvenli ortamlar tasarlanmasına yardımcı olabilir. Bu sistemlerin iyileştirilmesi için bizim gibi mevcut regülasyon ve standartlara vâkıf firmalardan destek istenebilir.
Türkiye’de birçok bina ve tesiste, eski veya verimsiz iklimlendirme sistemleri kullanılmaktadır. Bu sistemler çok fazla enerji tüketir ve işletme maliyetlerini artırır. Yenilenebilir enerji kaynaklarına entegrasyon ve daha verimli cihazlar kullanmak enerji tüketiminin azaltılmasını sağlayacaktır. Mevcut sistemlerde ise akıllı termostatlar, sensörler ve otomatik kontrol sistemleri kullanılarak enerji tüketimi optimize edilebilir ve kullanıcı konforu bu sayede artırılabilir.
Mevcut iklimlendirme sistemlerinde bu entegrasyonlar yapılamıyorsa düzenli bakımın ve servisin yapılması mutlaka sağlanmalıdır. Düzenli bakım ve servis hizmetlerinin eksikliği, sistemlerin verimliliğini ve ömrünü olumsuz etkileyebilir. Bu sistemlerin işletmeye alınmasından, çalıştırılmasından, bakımından sorumlu kişilerin son kullanıcıları da içine alacak şekilde bilgilendirme yapmaları çok önemlidir. Verilen bu bilgilendirmelerle enerji tüketiminin azaltılması ve sistemlerin daha uzun süre verimli çalışması sağlanabilir.
İklimlendirme sistemlerinin çevresel etkisi, ozon tabakasına zarar veren gazların kullanımı ve yüksek enerji tüketimi gibi konular ele alınması gereken hususlardır. Mühendislik firmaları ve tüketiciler daha çevre dostu soğutucu gazlar ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı sistemler tercih etmeliler.
2024 hedeflerine paralel olarak, büyüme istikrarını artırmak ve yeni pazarlara açılmak adına stratejik adımlar atmaktayız
ULPATEK Filtre, üniversiteler, meslek yüksekokulları ve bölgesindeki endüstri meslek liseleri için staj ve eğitim programları sunarak eğitime aktif katkıda bulunmaktadır. Firmamız özellikle bölgesindeki okulların spor gibi çeşitli faaliyetlerine sponsor olarak gençlerin eğitim ve kişisel gelişim yolculuklarında destekleyici bir rol üstlenmeyi amaçlamaktadır.
Özellikle eğitim, çevre koruma veya mesleki gelişim alanlarında; bağlı olduğumuz ISKID, ISKAV, TTMD, İstanbul Sanayi Odası’nın (ISO) 51. Grup İklimlendirme Ekipmanları Sanayi Meslek Komitesinin faaliyetlerinde yer alarak destek vermeyi ve iş birliği içinde olmayı sürdürüyoruz.
ULPATEK, 2023 yılında da ciro olarak büyümesini sürdürürken, kalite ve filtrasyon çözümleriyle sektöre katkı vermeye devam etti. Başta müşteri memnuniyeti, inovasyon ve sürdürülebilirlik alanlarındaki başarılarıyla sektörde güçlü etkisini sürdürmüştür.
ULPATEK, 2023 yılında düzenlenen ISK-SODEX, AHR EXPO, FILTECH gibi fuarlarda yenilikçi filtre ve filtrasyon çözümleriyle dikkat çekti. Fuarlara katılımı ile sektördeki gücü ve yenilikçi yaklaşımı sergileme fırsatı bulurken geleceğe yönelik projeler ve inovasyon çalışmalarını paylaşarak bu konudaki liderliğini sürdürme kararlılığını vurguladı. 2023’teki başarılarıyla sektördeki başarısını perçinleyen ULPATEK, müşteri memnuniyeti, inovasyon ve çevresel sürdürülebilirlik vizyonunu gelecekte de sürdüreceğini belirtti.
Ar-Ge’ye yapılan önemli yatırımlar, firmayı sektördeki değişen ihtiyaçlara hızlı ve etkili çözümler sunma konusunda öncü bir konuma taşıdı. “Superior-V-Kompakt Filtre” ve “Tool Free-HEPA Filtre Kutusu” gibi yenilikçi ürünlerle hava kalitesini iyileştirme ve enerji tasarrufu sağlama alanlarında liderlik ediyor.
Müşteri odaklı yaklaşımıyla ULPATEK, ürün portföyünü sürekli güncelleyerek müşterilerin değişen ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap vermeyi hedefliyor. 2024 Ürün Kataloğu, mevcut ve yeni ürünlerin detaylı bir şekilde sunulması ile müşterilerin karar verme sürecini kolaylaştırarak ve en güncel hava filtresi çözümlerini sunmayı amaçlıyor. Ayrıca, çalışanların refahını ve sağlığını ön planda tutan yaklaşımlarla, tamamlayıcı sağlık sigortası da dahil olmak üzere geniş yan haklar sunarak güçlü bir iş ortamı oluşturuyor.
2024 hedeflerine paralel olarak, büyüme istikrarını artırmak ve yeni pazarlara açılmak adına stratejik adımlar atmaktayız. Bu yılda da ulusal ve uluslararası fuarlara katılarak, İSİB’in organizasyonundaki ticari heyetleri içinde yer alarak ve potansiyel olabilecek ve bizlerin stratejisine uygun görüşmeler yaparak belirlenen hedeflerimize ulaşmaya çalışacağız.
Son yıllarda Türkiye iklimlendirme sektörü, genişleyen yapılaşma faaliyetleri, şehir hastaneleri dahil ülkemizde yapılan büyük yatırımlar, coğrafi olarak bulunduğu stratejik konumdan dolayı bölge ülkelerine sağladığı ihracat geçişkenliği, artan enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik standartlarına yönelik talepler ve teknolojik yeniliklerle birlikte hızlı bir değişim ve gelişim göstermektedir. Konfora yönelik artan müşteri eğilimi, iklimlendirme sistemlerine olan talebi arttırmıştır.
Artan kentleşme ve enerji verimli iklimlendirme sistemlerinin ortaya çıkışı, kapalı mekanlarda hava kalitesinin iyileştirilmesi gerekliliği pazar büyümesini tetikleyen faktörlerdir. Ayrıca, dünya genelinde hükümetler teşvik, destek ve indirim programları sunarak enerji açısından verimli iklimlendirme sistemlerinin benimsenmesine ve kullanımını yaygınlaştırmaya destek vermektedir.
Türkiye iklimlendirme sektörü, 2023 sonu itibariyle ihracat rakamını 7,2 milyar dolara kadar taşıdı. Paylaşmış olduğumuz faktörleri de göz önünde bulundurursak artış eğiliminin süreceğini öngörüyoruz.