Treemec Genel Müdürü Tolga Enis Yıldız

Avrupa’nın önemli markalarını bünyesinde barındıran Treemec, tecrübesi ve yenilikçi ürünleriyle dünya şirketi olma yolunda ilerliyor. İstanbul merkezli firma Almanya ve Özbekistan şubeleri ile iklimlendirme alanında 45 ülkeye hizmet veriyor. İhracat odaklı bu yapıdaki son gelişmeleri Treemec Genel Müdürü Tolga Enis Yıldız aktardı.

Bir projeye neredeyse A dan Z’ye tüm mekanik tesisat ürün grupları ile ilgili paket çözümler sunabiliyoruz

Firmamız 2020 yılı Haziran ayında İstanbul’da, ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme (HVAC) alanlarında ürün tedariği, projelendirme, servis ve bakım hizmeti vermek amacıyla kuruldu. Treemec şu anda 6’sı mühendis olmak kaydı ile 14 kişilik bir ekip ile hizmet vermektedir. Ofisimizde, ithalat & ihracat, yurt içi satış, yurt dışı satış, satın alma, muhasebe, servis-bakım birimlerimiz bulunmaktadır. 16 yıllık sektör tecrübemiz, teknolojiyi takip eden yenilikçi ürünlerimiz ve sürdürülebilir yapımızla birikimlerimizi istikrarlı bir şekilde arttırarak sektördeki öncü dünya şirketlerinden biri olmayı amaçlıyoruz. 

Treemec bir dış ticaret şirketidir. Ana iş kolu ülkemiz başta olmak üzere dünyanın herhangi bir ülkesindeki projeye en faydalı mekanik tesisat ürününü gerektiğinde ithalat veya ihracat yaparak ulaştırmak ve faydalı olmasını sağlamaktır.

Mekanik tesisat mühendisliği alanında dünya standartlarında sertifikalara sahip üreticilerin Türkiye temsilcisiyiz. VTS, Wildeboer, Smay, Elektrovent, Veab, Komfovent, Aspirnova, Galletti, Europlast partner olduğumuz şirketlerdir. Üreticilerin tümü kendi alanlarında dünyanın en iyi markaları arasında ilk sıralarda bulunuyor. Partner olduğumuz firmalara ait ürünlerin ithalatının yanında transit ticaret ya da EXW çalışma prensibiyle yine yurt dışında bulunan projelere ürün tedarik ve mühendislik hizmeti veriyoruz. Bunun yanında Treemec markasıyla chiller, klima santrali, fan, ısı geri kazanım cihazı, fancoil, ısıtıcı, damper ve menfez grupları gibi ürünlerin ihracatını gerçekleştiriyoruz. 

Ürün gamımızı özetleyecek olursak; chiller, klima santrali, fancoil, ekoloji ünitesi, duman egzoz fanları, exproof fanlar, jetfanlar, ısı geri kazanım cihazları, exproof yangın damperi, duman damperi, VAV, CAV üniteleri, exproof kanal tipi ısıtıcı, sulu tip ısıtıcı, nem alma cihazı, domestik ve endüstriyel hava perdeleri, filtre sistemleri, domestik fan, difüzörler ve menfez grupları ve otomasyon çözümleri bulunmaktadır.

Treemec olarak, marka çeşitliliğimizin olması bize oldukça büyük avantaj sağlıyor.

Treemec bünyesindeki markalarımızın yer aldığı projelerden bahsedecek olursak; Wildeboer ve Smay; Türkiye’de şehir hastaneleri başta olmak üzere, Bahçelievler Memorial hastanesi, Türkmenistan Aşkabat Kadın Doğum Hastanesi, Hilton, Holiday Inn, Radisson, Elit World, Sheraton gibi marka zincir otelleri, Emaar Square, Erasta, Hiltown Küçükyalı, Skyland, Forbes Park, Bursa Özdilek vb. bir çok alışveriş merkezi projeleri, İstanbul Alman Konsolosluğu, Cumhurbaşkanlığı Kongre Merkezi, Türk Traktör Fabrikası, Özbekistan Nobel İlaç Fabrikası, İTÜ Kimya Laboratuvarı, Orva İlaç Fabrikası, Ford Otosan, Eskişehir Eti yönetim binası ve buna benzer yüzlerce prestijli projede kullanılmış ve memnun kalınmış markalardır. Bu markalar, yangın damperleri, duman damperleri, exproof VAV üniteleri, CAV üniteleri, duman kapakları, sertifikalı difüzörler ve menfezler gibi ürünlere sahiptirler. Wildeboer Almanya, Smay Polonya menşeilidir. EN 1366-10 ve 1366-2 yangın dayanım standartlarının haricinde VDI 6022 standardında test edilmiş hijyen sertifikaları bulunmaktadır.

VEAB; elektrikli ısıtıcı konusunda İsveçli bir dünya markasıdır. Isıtıcı ve soğutucu konularında ürün gamı oldukça geniştir. Isıtıcı otomasyonu anlamında da üst düzey ve yenilikçi çözümleri bulunmaktadır. ATEX (patlamaya karşı koruma, exproof) sertifikaları başta olmak üzere birçok sertifikaya sahip ürünleri dünya HVAC pazarına önemli bir yere sahiptirler.

Klima santralleri, hava perdeleri ve hava apareyleri konusunda Polonya menşeili VTS markasıyla çalışıyoruz. VTS in ürün yelpazesinde özellikle mimarların çok hoşuna giden tasarımda hava perdeleri bulunuyor. Endüstriyel hava perdesinde de üfleme mesafesi ve kapasite olarak fark yaratan çeşitlilikte ürünleri bulunduruyor. Fiyat, tasarım ve teknik özellik konusunda rakiplerine nazaran çok iyi noktada olduğunu söyleyebiliriz. Satış rakamlarımızın her yıl katlanarak hızla yukarı yönlü ivmelendiğini söyleyebilirim. 

Elektrovent; İtalyan menşeili fan üreticisi bir firmadır. Ürün gamında F400 çatı fanları, exproof çatı ve kanal tipi fanlar, EC motorlu fanlar, duvar fanları, mutfak fanları ve jetfanlar bulunuyor. İlgili tüm sertifikalara sahip, teknolojik ve enerji verimliliği yüksek ürünler olduğunu söyleyebilirim. Elektrovent markası Bakü Kağıt Fabrikası, Türkiye’nin en büyük kütüphanesi  olan Rami Kışla Kütüphanesi, Ford Gölcük Fabrikası, Tekfen Katar NFO kojenerasyon projesi vb birçok prestijli projelerde Treemec güvencesiyle tercih edildi.

Komfovent; EC motorlu, enerji kazanımı yüksek rotorlu ısı geri kazanım cihazları, paket tip klima santralleri, yer ve tavan tipi yüksek kapasitede ısı geri kazanım cihazları, filtre sistemleri ve havalandırma ekipmanları imal eden önemli bir Avrupalı markadır. Ürünlerinin tümünün Eurovent sertifikasI bulunmaktadır.

Galletti; 100 yıldan fazla geçmişi olan alanında önemli bir İtalyan firmadır. Chiller, yüksek basınçlı fancoil ve ısı pompası çeşitleri konusunda ürün gamı oldukça geniştir. 

Şirketimizin ana satış politikasının merkezinde ihracat yer alıyor

Treemec olarak, marka çeşitliliğimizin olması bize oldukça büyük avantaj sağlıyor. Bir projeye neredeyse A dan Z’ye tüm mekanik tesisat ürün grupları ile ilgili paket çözümler sunabiliyoruz. Markalarımızın kuvvetli oldukları ürünler ile projelere alternatif çözümler sağlayabiliyoruz. Bu, firma kültürümüzün dinamik ve çözümcül yapısını yansıtmaktadır. Böylece temsil ettiğimiz bütün markalar çeşitli projelerde kullanılmaktadır.

İhracatı çok önemsiyoruz. Şirketimizin ana satış politikasının merkezinde ihracat yer alıyor. Bu nedenle Treemec ihracat ağını her geçen gün arttırmak için çalışmalar yapıyor. İhracat birimimiz yeni pazarlar, müşteriler araştırmak ve mevcut ilişkilerimizi yönetmek üzere sürekli çalışmalar yapıyor. Kurulduğumuz günden bugüne 45’den fazla ülkeye çeşitli ihracatlar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz.

İhracat konusunda hızlı büyümemizin etkileri geçmişten süregelen güven esaslı bağlarla ilgili olduğunu görüyoruz. Yurt dışındaki faaliyetlerimize destek olarak, Taşkent ve Köln’de ortak olduğumuz iki ayrı organizasyon bulunuyor. Bu organizasyonlar bulundukları coğrafyalarda mekanik ürün tedariğinin haricinde montaj, servis ve bakım gibi hizmetler de veriyorlar.

İSİB’in ve OAİB’nin ihracatla ilgili çalışmalarını önemsiyoruz. İSİB’le birlikte ticari heyet vb organizasyonlara katılıyor, ihracat hacmimizi artırmak için yeni kanallar araştırıyoruz. Yurt içi ve yurt dışı sektör fuarlarının tümüne katılmaya özen gösteriyoruz.

Şirketimiz pandeminin en yoğun dönemlerinde kurulduğu için, açıkçası çalışma şekli ve düzeni olarak doğal bağışıklık kazandık diyebiliriz. Pandemi birçok şirket gibi bize de fiziksel olarak bir araya gelmeden de birçok konuyu yönetebileceğimizi öğretti. Malumunuz pandemiyle birlikte sektörümüz özellikle havalandırma ve filtrasyonla ilgili konularda önemli sorumluluklar üstlendi. Birçok yenilikçi filtrasyon sistemleri dizayn edildi. Yurt içine ve dünyanın farklı coğrafyalarına satıldı. Biz de Treemec olarak itibaren gerekli hamleleri yaptık. Hem finansal açıdan hem de çalışma düzeni olarak sürece hızlıca adapte olup şirketimizin ilk kuruluş döneminden güçlenerek çıktık diyebiliriz.

Ayrıca bu süreçte servis ve bakımla ilgili ihtiyaçların ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Bizim altyapımız bu alanda hazır olduğu için müşterilerimizin bakımla ilgili ihtiyaçlarına yanıt verebildik. Yeri gelmişken, 2024 hedeflerimiz arasına bakım konusundaki artan iş hacmimiz nedeniyle yeni bir şirket kurmanın bulunduğunu söylemeliyim.

Ülkemizde iklimlendirme sistemlerinin bugünü ile ilgili genel olarak memnun olduğumuzu söyleyebilirim. Ülke olarak gerek STK’lara ait çalışmaların gerek firmaların kendi yatırım ve gelişim çabalarının takdir edilesi olduğunu düşünüyorum

Eksik olarak birkaç konu sıralamak gerekirse, gerçekten AR-GE ve ÜR-GE kavramları sektör firmalarımızda ya anlaşılamamış durumda ya da gerekli verimlilikte değil. Dünyadaki firmalarla ülkemizdeki üreticileri kıyasladığımızda bu konuda bütün çaba ve kazanımlara rağmen iyi bir noktada olamadığımızı üzülerek söylemeliyim.

Bir diğer konuda tabii ki dışa bağımlılık. Bunu minimize etmek için, sadece sektör çabası yetmez, devletin ilgili organları ile birlikte firmalar ve dernekler farklı konularla ilgili süreç yönetimi yapmalı, mevcut giden süreçlerin hızlanması için de güncel fikirler geliştirilmeli yeni yollar aranmalıdır.

Treemec olarak “Makina Hangar – Mühendislik Teknoloji Merkezi” projesine destek olmaktan kıvanç duyduk

Eğitim kurumlarıyla çok sıkı bağlarımız var. Meslek yüksek okulları ve mühendislik fakültelerine sıkça bilgilerimizi aktarmak için davet ediliyoruz. Mühendisliğe hizmet ve bilgi aktarımı konusunda oldukça özverili ve enerjik bir şirket yapısında olduğumuzu söyleyebilirim. Teknik servis personeli ve mühendislik stajyeri ihtiyacımız olduğunda bu kurumlardaki öğrencilere iş fırsatı tanıyıp takımımıza katmayı da ayrıca önemsiyoruz 

Sektör derneklerinin nerdeyse tümüne üyeyiz ve koordineli komisyon çalışmaları yürütüyoruz. Firmamızdaki özellikle bütün mühendis arkadaşların sektör derneklerine katkı koyması için telkinde bulunuyoruz. Örneğin, geçtiğimiz günlerde TMMOB öncülüğünde birçok dernek, şahıs ve şirketin katkılarıyla içeriğini çok önemsediğimiz Makina Hangar – Mühendislik Teknoloji Merkezi projesi faaliyete geçti.Treemec olarak, bu projeye maddi ve manevi destek olmaktan kıvanç duyduk.

2023 yılı hedeflerimizi birçok konuda gerçekleştirdiğimiz bir yıl oldu diyebilirim. Daha gideceğimiz çok yol var. Çalışmaya üretmeye, gelişmeye ve geliştirmeye devam edeceğiz. 2024 hedef ve bütçelerimizi belirledik ve kolları sıvadık. Şirketimizin tüm birimleri motive bir şekilde bu yılın şirketimiz için verimli bir yıl olması için çalışmalara başladı. Umarım hem bizim hem de sektörümüz için sağlıklı ve başarılı bir yıl olur.

Kısa zamanda önemli yollar kat ettiğimizi söyleyebilirim. Ölçerek ve doğru değerlendirmeye çalışarak gelecek vizyonumuz için yol haritası oluşturmayı önemsiyoruz. Mühendisliğe yatırım yapmaya devam ederek ilerleyeceğimiz bir yıl olmasını umuyoruz.

Türkiye iklimlendirme sektörü gün geçtikçe yenilenerek büyüyor. Oldukça genç, dinamik ve üretken şirketler kuruluyor. Özellikle 30 yıl ve üzeri geçmişe sahip bazı şirketler dünya şirketleriyle yarışır hale gelebiliyor, bazıları global gruplarla ortaklıklar yapıyor. Sektörümüzün dünyada çok önemli bir boyuta geldiğini çok rahatlıkla söyleyebilirim. İhracat rakamlarımız her yıl yeni rekorlar kırıyor. 

Ben sektör şirketlerimizin arge ve sertifikasyona biraz daha önem vererek çok daha önemli bir yere geleceğini düşünüyorum. 

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram