Türk Tesisat Mühendisleri Derneği, MMO Denizli Şubesi Enerji Komisyonu ve Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen Küresel İklim Değişikliği ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması konulu seminer 17 Ocak 2024 tarihinde Denizli OSB Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi. Seminere, Dr. Öğr. Üyesi Öner Atalay, Fatih Yaşa ve Ali Pala konuşmacı olarak katıldı.
Seminer öncesi bilgilendirme yapan TTMD Denizli İl Temsilcisi Ali Pala: “Enerji maliyetleri gün geçtikçe artıyor. Bu kriz arttığı gibi enerji tüketimi de artık bir problem. Çünkü karbon salınımına neden oluyor. Bununla ilgili de Avrupa Birliği’nde yayınlanan Paris İklim Anlaşması, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve buna bağlı bizi dolaylı yönden etkileyecek bazı konular olacak. Bu anlamda da değerli çalışma arkadaşlarımızı bilgilendirmek adına buradayız. Konuşmacılarımıza katılımlarından dolayı çok teşekkür ederim. Ayrıca işbirliği yaptığımız MMO Denizli Şubesi Enerji Komisyonu ve Türk Tesisat Mühendisleri Derneği Denizli İl Temsilciliği’ne, bizlere ev sahipliği yapan Denizli OSB Müdürlüğü Yönetim Kurulumuza da çok teşekkür ederim” dedi.
Seminer konuşmacılarından Pamukkale Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öner Atalay ise; “Sanayideki dostlarımızla enerji verimliliği, enerjinin sürdürülebilirliği ile ilgili bir etkinlikte buluştuk. Enerjinin önemi günden güne artmakta. Sadece konutlarda değil; ulaşımda, sanayide de bizim için çok önemli bir rol oynamakta. Denizli OSB’de de enerji yoğun bir şekilde tüketilmekte. Bölgede yer alan enerji yöneticilerine ve teknik elemanlara enerjinin tasarruflu kullanımı ve sürdürülebilirliği hakkında bilgilendirmelerde bulunduk. Katılım gösteren herkese çok teşekkür ederim” diye konuştu.
Etkinlikte mevzuat ile ilgili detaylı bilgileri paylaşan Makine Mühendisi Fatih Yaşa: “Sürdürülebilirlik günümüzün konusu. Çocuklarımıza, gençlerimize temiz bir çevre bırakmak için neler yapmamız gerektiği hakkında bilgilendirmelerde bulunmak için buradayız. Ben bu konunun mevzuat tarafını anlattım. Enerji Bakanlığımız yeni bir strateji belgesi yayınladı. Hem bu belgeden ve detaylarından bahsettim hem de mevcut yönetmeliklerimizin neleri öngördüğünü aktardım. Katılımcılarımızın ilgisi oldukça güzeldi” ifadelerini kullandı.
Konu ile ilgili açıklama yapan Denizli OSB Yönetim Kurulu Başkanı M. Abdülkadir Uslu, “Küresel iklim değişikliği çerçevesinde Karbon ayak izi, döngüsel ekonomi gibi konuların yanı sıra sektörlerin ve bizlerin bu konuda yapması gereken çalışmalar hakkında bilgilerin paylaşıldığı seminerimizde, Yeşil Mutabakat Eylem Planı ile hayatımıza giren “Sınırda Karbon Düzenlenmesi Mekanizması” ile Türkiye’nin nasıl etkileneceği, karbon ayak izi çalışmalarında kullanılacak olan uluslararası normlar ve standartlar hakkında üyelerimizin neler yapabileceği konularında bilgi paylaşımında bulunuldu.