Prosese Uygun, Sürdürülebilir, Enerji Tasarruflu Özel Dizayn MIT Borulu Eşanjörler 

Ekin Endüstriyel, özel imalat konusunda uzman mühendislik becerileriyle, sistemin ısı geri kazanımı projesi için kolları sıvadı. Devlet destekli yatırım teşvikleri ile enerji sektöründe çevreye duyarlı işletme için, israfı önlemek ve sürdürülebilirlik için yöntem geliştirdi. 

Ekin Endüstriyel tarafından müşteriye özel dizayn edilen bu sistemler, prosese bağlı olarak birçok farklı konfigürasyonda imal edilebilir.  Bu proje, kompresörlerin yaptığı iş sonucu dolaylı yollarla ortaya çıkan atık ısının geri kazanımı için tasarlandı. 

Kompresörlerin çalışması sonucu ortaya çıkan yağ ve sıcak hava yüksek enerjiye sahiptir. Proses sonucu ortaya çıkan bu enerjiler, 3 aşamalı bir eşanjör sistemi ile geri kazandırılmıştır. Bu sayede işletme atık ısı geri kazanımı yaparak enerji tasarrufu ve mali kazanç sağlamaktadır.

İlk etapta kompresörden gelen yaklaşık 80 °C hava her bir kompresör için imal edilen kendine ait “MIT Borulu Eşanjör”e girmekte olup su ısıtılmaktadır. 2 ayrı kompresör için 2 adet “MIT Borulu Eşanjör” dizayn edilmiştir. Bu aşamada her bir eşanjör ile yaklaşık 350kw ısı geri kazanımı sağlandı. 

İkinci etapta ise kompresörün kapalı çevrim olarak döndürdüğü sıcak yağdan geri kazanım yapılmıştır. 80°C yağ primer devreden, ilk aşamada ısıtılan su ise sekonder devreden geçmektedir. Burada verimliliği yüksek 2 adet “MIT Plakalı Contalı Eşanjör” kullanılmıştır ve 150kw eşanjör başı ısı geri kazanımı sağlandı.

Üçüncü ve son etapta ilk iki aşama ile ısıtılan su tek eşanjöre giriş yapacaktır. Özel dizayn “MIT Paslanmaz Borulu Seri Eşanjör” kullanılarak, ısıtılan sert su ile yumuşak su çarpıştırılmıştır. Sisteme 20 °C giren temiz su 50 °C sıcaklığa kadar ısıtılmış ve yaklaşık 350kw total ısı transferi gerçekleşti. 

Paslanmaz eşanjör ile ısıtılan temiz su, işletme tarafından kullanım suyu olarak kullanılmaktadır. Bu sayede işletme, yakıt maliyetinden ciddi kazançlar elde edecektir. Sistemin kendini amorti etme süresi de yaklaşık 14 ay olarak hesaplandı. 

Sistemin kademeli olmasının avantajı; ikinci etapta elde edilen sıcak suyun, herhangi bir ihtiyaç halinde kullanılabilir olması ve sistem içi yönlendirme yapılabilir olmasıdır.

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram