MTMD 2022 Yılı Envanteri 24 Firmanın Katılımıyla Gerçekleşti.

Mekanik Tesisat Müteahhitleri Derneği – MTMD üyelerinin 2022 yılına ilişkin verilerinden oluşan envanter çalışması tamamlandı.

MTMD Başkanı Murat Suiçmez‘in konu ile ilgili tespitleri aşağıda yer almaktadır.

Değerli Sektör Üyeleri,

MTMD Üyelerinin 2022 yılına ilişkin verilerinden oluşan envanter çalışması tamamlandı. 2022 yılına ait envanter verileri 24 üye firmanın katılımı ile gerçekleşti

MTMD olarak 2010 yılından beri başlattığımız üyelerimizin yıllık bazdaki ‘’ Yurtiçi ve Yurtdışı Sözleşme Tutarları’’nı saptamak ve Üyelerimizin piyasadan aldığı payı belirleme hedefiyle çalışmalarımız devam etmektedir. Önceki yıllara ait envanter sonuçları ile birlikte oluşturduğumuz 2010-22 yılları sözleşme tutarları bazında dağılımı aşağıda özetlenmiştir.

MTMD 2022 Yılı envanter raporu tablosu, dramatik düşüşü devam etmektedir.

Bu durumun en önemli sebebi; Türkiye Ekonomisinin 2022 Yılında Siyasi ve Jeopolitik Gelişmelerden Olumsuz Etkilenmiş ve zayıflamış olmasıdır. Ekonomideki mali bozulmadan en olumsuz, İnşaat sektörü, dolayısıyla Mekanik Tesisat Müteaahhitleri etkilenmiştir. Bu durum kısmen de olsa ülke ekonomisi konjonktürü ile örtüşmektedir, ancak derneğimizin son yıllardaki Yurt dışı performansı, hiçbir veriyle örtüşemeyecek kadar zayıftır.

Aşağıdaki tablo 2002-2022 Yılları arasındaki Yurtdışı Türk Müteaahhitlik Hizmetleri İş Bedellerini göstermekte olup, bizim verilerimizle ciddi şekilde ayrışmaktadır.

Bu sorunun birçok sebebi olmakla birlikte benim öngörülerim;

  1. Pazarlarımızda yaşanan gelişmeler,
  2. Rusya-Ukrayna savaşı ve batı yaptırımlarından dolayı oluşan küçülme,
  3. Ortadoğu’da yaşanan gerginlikler, şeklindedir.

Murat SUİÇMEZ

MTMD 9. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı 

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram