REHAU, 75 yılı aşkın süredir yenilikçi çözümleri ve sürdürülebilirlik odaklı üretim anlayışıyla dünya çapında lider bir marka olarak tanınıyor. REHAU Türkiye, bu global birikimi yerel pazar ihtiyaçlarına entegre ederek bina, altyapı ve endüstri çözümleri alanında öncü projelere imza atıyor. REHAU Bina ve Altyapı Sistemleri Türkiye, Türki Cumhuriyetler ve Orta Doğu Satış Direktörü Arda Özer, şirketin bölgedeki faaliyetlerini, gelecek planlarını ve sektöre dair öngörülerini paylaştı.
“Türkiye, potansiyeli olan ve büyümesini sürdüren büyük bir ülke, bizler de REHAU Türkiye ekibi olarak ülkemize katma değer yaratacak farklı projelerde de yer almaktan mutluluk ve gurur duyuyoruz”
Öncelikle firmamızın kuruluşundan kısaca söz etmek isterim. Şirket kurucumuz Helmut Wagner, 1948 yılında Almanya’nın Bavyera eyaletinde bulunan Rehau kasabasında şerit ve su hortumu üretimine başlamış. Bay Wagner, ticaretinin temelini “üretim” kriterine bağlamış, yani alıp satmaktan ziyade içinde fazla bilgi ve tecrübe saklı olan iddialı teknik parçalar ve sistemlerin geliştirilmesine odaklanmış. Bu bakış açısı sayesinde söz konusu üretimde hızlı bir gelişme sağlamış, hem ürün gamını genişletmiş hem de üretim kapasitesini hızla artırmış.
Bugün REHAU olarak 5 kıtada 190’dan fazla lokasyonda yaklaşık 20.000’den fazla çalışan ile faaliyetteyiz. REHAU Türkiye ise, Bina ve Altyapı Çözümleri, Pencere Çözümleri ve Endüstri Çözümleri olmak üzere 3 farklı ana kolda faaliyetlerini sürdürmektedir. Bilecik – Osmaneli’nde Endüstri Çözümleri departmanına üretim yapan bir fabrikası da bulunmaktadır.
REHAU olarak sürdürülebilirliğe ve karbon salınımını azaltmaya dönük çalışmalara büyük önem veriyoruz. Tesisat ve iklimlendirme alanında içilebilir temiz su tesisatları için özel olarak üretilen ve üretimi esnasında eski tip boruya göre yüzde 15 daha az karbon salınımı sağlayan Rautitan Flex Green ürününü geliştirdik. Yerden ısıtma sistemi, güneş enerjisi ve ısı pompası ile destekli sistemlerimiz sayesinde ise daha çevreci bir ısıtma-serinletme sistemi imkanı sunuyoruz. Pencere profili ve mobilya departmanına ait üretim tesislerinde de üretim esnasındaki karbon ayak izinin azaltılmasına yönelik de çalışmalarımız var.
Pandemi öncesi alışılagelmiş satış ve teslimat kanallarını kullanıyorduk. Pandemiyle birlikte iş yapış biçimlerimizi de koşullara uyarlayarak daha dijital bir hayata geçtik. Sipariş ve teslimat süreçlerinde dijitalleşirken, evden çalışmaya da kendimizi adapte ettik. Ofis ortamındaki konfor ve iletişim araçlarının evlerimizden de kullanılmasına yönelik çalışmalar yaptık.
Pandemi döneminde, evlerimizin içindeki havanın temiz olmasının öneminin farkına vardık. Buna bağlı olarak hava temizleme ve taze hava besleme işlevlerine sahip REHAU Fresh ürünümüzü geliştirerek pazara sunduk. Yine bu dönemde müstakil konut talebi ve bireysel kullanımda da enerji verimliliğine yönelik taleplerde artış yaşandı. Cep telefonundan kontrollü iklimlendirme kontrol ünitelerimizi bu dönemde daha da geliştirdik. Bu ürünlerimiz verimlilik artışı ve enerji sarfiyatını azaltma yönünde bireysel kullanıcılarda büyük fark yarattı. Farklı olarak, toprak altı borulama sistemleri ile yerkürenin enerjisini kullanarak çok düşük enerji sarfiyatlı iklimlendirme sistemlerine olan talepte de artış oldu.
Özellikle mahal boyutlarının küçülmesine bağlı olarak yerden ısıtma-serinletme sistemlerine olan talepte ciddi bir artış oldu
REHAU Türkiye olarak yerel çözüm ortaklarıyla çalışmalarımız mevcut. Türkiye’de fabrikası da olan bir şirket olarak ülkemizde kalite problemi yaşanmadan üretilebilecek tüm ürünler için yerli tedarik firmaları ile beraber ürün geliştirerek üretime katkı sağlıyoruz. Aynı zamanda burada üretilen bazı ürünleri diğer ülkelerdeki REHAU satış ofisleri aracılığıyla ihraç ederek ülke ihracatına da katkıda bulunuyoruz.
Eskiden fiyat odaklı bir yaklaşım varken şimdi kalite ve işlevsellik ön plana çıkmaya başladı. Özellikle mahal boyutlarının küçülmesine bağlı olarak yerden ısıtma-serinletme sistemlerine olan talepte ciddi bir artış oldu. Türkiye, özellikle Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında büyüyen bir nüfusa sahip. Bu durum da konut inşaatı talebini canlı tutuyor. Avrupa’da daha çok yenileme (restorasyon) pazarı ilerlerken, Türkiye’de ise yeni yapılan bina pazarı önde gitmekte.
Ülkemizde bizim karşılaştığımız temel eksikliklerin başında projesiz uygulamalar bulunuyor. Yine karşımıza çıkan başka bir problem de özellikle oda bazında kontrol uygulanmamış olan büyük apartman dairelerinde cephe yapısına göre konforsuz ısınma (ısınamama) problemleri. Son kullanıcıların bilinçlenmesine bağlı olarak talep artışıyla birlikte pazar da büyüme yolunda. Enerji fiyatlarındaki artış göz önüne alındığında tasarım ve mühendisliğin önemi de her geçen gün artmakta. Yakın gelecekte enerji verimliliğinin öne çıktığı yeşil binaların çok daha yaygınlaşacağını söyleyebiliriz.
REHAU kültüründe eğitim vazgeçilmez bir unsur
Özellikle meslek okulları bizim için çok kıymetli, REHAU Akademi programı kapsamında periyodik olarak aday uygulamacılara yönelik teknik eğitimler organize ediyoruz. Yine meslek odaları ile iş birliği içinde yeni trendleri ve yenilikçi çözümleri beraber tartıştığımız paneller, eğitimler düzenlemekteyiz.
REHAU kültüründe eğitim vazgeçilmez bir unsur. Hayat boyu öğrenmeye değer veren bir şirketiz. Kendi bünyemizde bulunan REHAU Akademi içinde, paydaşlarımızın ekiplerine yönelik eğitimler düzenliyoruz. Yine REHAU çalışanları için merkezi olarak hazırlanan düzenli çevrim içi eğitimler atanıyor ve belli bir zaman dilimi içerisinde bu eğitimi tamamlaması talep ediliyor.
2024 yılı REHAU bina çözümleri departmanı için olumlu geçti. Proje ve perakende pazarında büyümemizi bu yıl da sürdürdük. Sistem bileşenlerindeki yerli tedarik ürünün oranını da artırmak için çalışmalarımız sürmekte. 2025 yılında lansmanı yapılacak farklı ürünlerimiz de olacak ve bu ürünler ile farklı segmentlere de hitap edeceğiz. Türkiye, potansiyeli olan ve büyümesini sürdüren büyük bir ülke, bizler de REHAU Türkiye ekibi olarak ülkemize katma değer yaratacak farklı projelerde de yer almaktan mutluluk ve gurur duyuyoruz.