Üntes Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü Süleyman Kavas

Üntes, iklimlendirme sektöründeki köklü geçmişi, yenilikçi ürünleri ve global iş birlikleriyle hem Türkiye’de hem de uluslararası pazarda güçlü bir konuma sahip.  Üç ayrı firma ile geniş bir ürün yelpazesi sunan Üntes, yerel pazarda olduğu kadar uluslararası arenada yenilikçi çözümleriyle dikkat çekiyor. Enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik odaklı üretim anlayışını benimseyen firma, Ar-Ge yatırımlarıyla Türk malının global değerini artırmayı hedefliyor. Üntes Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü Süleyman Kavas, firmadaki güncel gelişmeler ve hedefleri hakkında bilgiler paylaştı..

“Uluslararası pazarlarda Türk malının değerini arttıracak yenilikçi ve teknolojik ürün çözümleri ile her geçen yıl Üntes’i global bir marka haline getirme hedefine bir adım daha yaklaştırıyoruz”

Üntes Isıtma Klima, Üntes Rhoss ve Üntes VRF olmak üzere üç farklı firmadan oluşan Üntes Şirketler Grubu, iklimlendirme, soğutma ve havalandırma sektöründe faaliyetlerini sürdürüyor. Ana firma olan Üntes Isıtma Klima, Ankara Kazan’da yer alan fabrikasında başta klima santrali, paket klima cihazları ve fancoiller olmak üzere çok geniş bir ürün gamında üretim yapmaktadır. Üntes-Rhoss ise Üntes Isıtma Klima’nın İtalyan chiller üreticisi Rhoss ile yapmış olduğu ortaklık ile kurduğu firmasıdır.  Ankara Saray’da yer alan üretim tesisinde hava ve su soğutmalı chillerlerin üretimini yapan Üntes-Rhoss, ürünlerini Üntes Isıtma Klima aracılığıyla müşterilerine sunmaktadır. Grubun en genç firması olan Üntes VRF, Hisense-Hitachi firmasının Türkiye distribütörü olup VRF ürünlerinin Türkiye’deki satışlarını gerçekleştirmektedir. Ayrıca Üntes Isıtma Klima bünyesinde yer alan ısı pompası ve split klima direktörlüğü, Nibe ısı pompası, Üntes ısı pompası ve Hisense split klima sistemlerinin satışını gerçekleştirmektedir. 

Üntes olarak iki ayrı lokasyondaki fabrikalarımız, Ankara merkez ofisimiz, İstanbul, İzmir ve Adana bölge müdürlüklerimizle yurtiçinde müşterilerimize hizmet veriyoruz. Yurtdışında ise Özbekistan ve Türkmenistan’da bulunan satış ofislerimiz ve birçok ülkede yer alan iş ortaklarımız ile ülkemiz ihracatına katkı koymaya çalışıyoruz. 

Üntes olarak enerji verimliliği konusuna iki ayrı pencereden bakıyoruz. İlk olarak ürünlerimizi minimum enerji harcayarak üretmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda fabrikalarımızın çatısını fotovoltaik panellerle kaplayarak harcadığımız elektriğin çok büyük bir kısmını kendimiz üretmeyi hedefledik. 2023 yılında elektrik tüketimimizin %90’nını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağladık. Öte yandan enerji verimli ürünlere yönelik ar-ge çalışmalarımız ve yatırımlarımız da devam etmektedir. Bu kapsamda 2021 yılında piyasaya sürdüğümüz ErP yönetmeliklerine uygun yüksek verimli ısı geri kazanım cihazımızla %90’a varan ısıl verimliliklere ulaşmak mümkün hale geldi.

Enerji verimliliği kriterlerini dikkate alarak geliştirdiğimiz bir diğer ürün olan EC motorlu fancoil ünitelerimizi de yine 2021 yılı içinde sektörün kullanımına sunduk. Düşük ses seviyesi, yüksek enerji verimliliği ve hassas sıcaklık kontrolü yapabilme özellikleri ile dikkat çeken bu ürünler Eurovent tarafından da sertifikalandırıldı. EC motorlu fancoil ünitelerimiz muadillerine göre %70 civarında enerji tasarrufu sağlayabilmektedir.  2023 yılında piyasaya sürdüğümüz yeni soğutma gruplarımızda hem invertörlü kompresörler hem de çevreci 513A gazını kullanmaya başladık. Bahsettiğimiz tüm bu ürünlerle ilgili fabrikalarımızda bulunan test laboratuvarları ile ürünlerimizin kalitesini ve enerji tüketimlerini de sürekli kontrol etmekteyiz.

Bireysel sistemlerde akıllı teknolojiler ile birlikte sessiz ve estetik tasarımların daha fazla talep edildiğini görüyoruz.

Rhoss firması ile uzun süredir devam ortaklığımız, Hisense-Hitachi ile olan iş birliğimiz ve 2019 yılının sonlarına doğru bünyesinde 120’den fazla firmaya sahip olan İsveç merkezli NIBE grup ile yaptığımız ortaklık ve yatırımlar neticesinde Üntes, uluslararası bir firma yapısına kavuşmuştur. Dünyanın çok farklı coğrafyalarından ham madde ve yarı mamul tedarik ederken, ürettiğimiz ürünleri 50’den fazla ülkeye ihraç etmekteyiz. Tüm tedarikçi ve iş ortaklarımızla şeffaf ve adil iş birlikleri kurmaya gayret ediyor ve kazan-kazan ilkesini her zaman ön planda tutuyoruz. Bunun sonucunda da çok uzun süreli iş birliklerinin ortaya çıkması mümkün oluyor. Bu yaklaşımımız sayesinde hem yerelde hem de küresel çapta kaliteli ve uygun maliyetli ham maddeye ulaşırken, müşterilerimize doğru ve istenen ürünü verebiliyor ve ayrıca rekabet avantajı sağlıyoruz.  

Müşteri beklentileri, teknolojinin gelişmesi, sürdürülebilirlik bilincinin artması ve yaşam tarzlarının değişmesiyle birlikte son yıllarda önemli ölçüde değişiklik göstermiştir. İklimlendirme çözümleri açısından bu değişime baktığımızda enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik, akıllı teknolojiler, hava kalitesi ve sağlık odaklı çözümler, sessiz ve estetik tasarımlar, esneklik ve modülerlik gibi kavramların öne çıktığını görebiliriz.

Ticari ve endüstriyel tarafta enerji verimliliği ve akıllı teknolojiler daha çok talep ediliyor. IoT (Nesnelerin İnterneti) entegrasyonu, uzaktan kontrol edilebilir cihazlar ve otomasyon özellikleri yaygın hale gelirken, akıllı termostatlar ve mobil cihazlarla uyumlu sistemler giderek daha çok kullanılıyor. Bireysel sistemlerde ise akıllı teknolojiler ile birlikte sessiz ve estetik tasarımların daha fazla talep edildiğini görüyoruz. 

Ülkemizde hem son kullanıcı hem de ticari müşteriler teknik destek ve satış sonrası hizmetlere özellikle önem veriyor

Türkiye iklimlendirme pazarı, diğer sektörlerde olduğu gibi fiyat odaklı bir yapıya sahip. Türkiye’deki müşteriler genellikle fiyat-performans oranına çok daha fazla önem veriyor. Bunun sonucunda da fiyat rekabeti çok üst düzeyde yaşanıyor. Ayrıca yüksek enerji maliyetleri nedeniyle enerji tasarrufu sağlayan çözümler Türkiye’de daha fazla öncelik kazanıyor. Özellikle güneş enerjisi entegrasyonuna olan talep dünya geneline kıyasla daha hızlı büyüyor.

Ülkemizde hem son kullanıcı hem de ticari müşteriler teknik destek ve satış sonrası hizmetlere özellikle önem veriyor. Yerel hizmet ağının güçlü olması, hızlı müdahale ve hizmet kalitesi satın alma kararında önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. 

Türkiye’de kullanılan birçok eski nesil iklimlendirme sistemi enerji verimliliği açısından yetersiz. Özellikle eski binalarda, düşük verimli cihazlar hala yaygın bir şekilde kullanılıyor. Bu durum, yüksek enerji tüketimi ve artan enerji maliyetleriyle sonuçlanıyor. Ayrıca çevre dostu soğutucu gazlar yerine hala çevreye zararlı gazların kullanıldığı sistemlere rastlanabiliyor. Bu yapıdan hızlıca kurtulabilmek için düşük enerji tüketimli cihazların kullanımının mutlaka devlet eliyle teşvik edilmesi gerekiyor. 

Türkiye’de akıllı sistemlerin ve otomasyon sistemlerinin kullanımı dünya genelindeki gelişmiş pazarlara göre daha düşük seviyede. Birçok projede sadece ilk yatırım maliyeti göz önüne alındığı için bu sistemler ne yazık ki ürünlerde yer bulamıyor. Halbuki ömür boyu maliyet dikkate alınsa akıllı cihazların ilk yatırım maliyetlerini kısa süre içinde çıkardıkları görülecektir. 

Türkiye iklimlendirme sektörü, inşaat sektöründeki büyüme, artan şehirleşme oranı ve gelişen teknolojilerle paralel olarak büyüyor. İhracatta da önemli bir potansiyele sahip olan sektör, özellikle Avrupa, Orta Asya ve Orta Doğu pazarlarına hitap ediyor. Yerli üreticiler, kalite-fiyat dengesiyle uluslararası rekabet gücünü artırmış durumda. Ancak son yıllardaki döviz kurlarının sabit kalması ihracat yapan firmalarımızı zorlamakta ve rekabet gücünü düşürmektedir. Bu durumun önüne geçmek için katma değerli ve yüksek teknoloji ürünler üretmemiz gerekiyor. Fakat, ar-ge yatırımları halen global markalarla kıyaslandığında yetersiz kalıyor ve istenen yüksek teknoloji ürünlerin tasarlanması mümkün olmuyor. Yetersiz ar-ge yatırımları üst lige çıkmamızı engellerken, düşük döviz kuru fiyat rekabetinde bir adım geri gitmemize neden oluyor. Dolayısıyla ülkemiz iklimlendirme sektörü sıkışmaya ve farklı alanlardan feragat ederek ayakta durmaya çalışıyor.

Birçok üniversite, meslek lisesi ve teknopark firmaları ile ortak faaliyetler de gerçekleştiriyoruz

Şirket olarak birçok sektörel dernek ve vakıfta rol almaya ve katkı koymaya çalışıyoruz. Birçok çalışanımız aktif görev alarak katkı koyarken şirket olarak bu kurumların faaliyetlerine sponsor oluyor, maddi destek sağlayarak sektörün örgütlenmesine yardımcı oluyoruz.  

Ayrıca birçok üniversite, meslek lisesi ve teknopark firmaları ile ortak faaliyetler de gerçekleştiriyoruz. Bir yandan bu okullarla ortak ar-ge projeleri yürütürken, öte yandan öğrencilerimize staj olanağı sağlıyor, ar-ge merkezi bünyemizde yer alan laboratuvarlarımızı yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin kullanımına sunuyoruz. Birçok öğrencimiz bu iş birlikleri kapsamında tezlerini fabrikamızda tamamlayarak mezun oldular ve her yıl benzer projelere devam ediyoruz. 

Hem yurt içi hem de yurtdışı pazarda büyümeye devam ediyor ve hedeflerimiz doğrultusunda ilerliyoruz

Üntes firması 1968 yılından bugüne köklü bir geçmişe sahip ve bir nevi okul olmuş yapısıyla iklimlendirme sektörüne hizmet vermeye ve nitelikli iş gücü yetiştirmeye devam ediyor. Yukarıda bahsettiğim gibi üniversite ve teknik liselerle gerçekleştirdiğimiz iş birlikleri sayesinde sadece beyaz yaka değil, mavi yaka personel için de istihdam sağlıyor ve bu sektöre adım atacak gençlerimize yol göstermeye ve sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikleri kazandırmaya çalışıyoruz. 

Bünyemizde çalışan personelimizin ihtiyaç duyduğu eğitimleri yıllık olarak planlıyor hem toplu hem de bireysel eğitimler düzenliyoruz. Ayrıca personelimizi yüksek lisans ve doktora eğitimleri için teşvik ediyor ve destek veriyoruz.  

2023 yılı sonunda iklimlendirme sektörünün genelinde olduğu gibi Üntes olarak biz de 2024 yılının zor geçeceğini düşünüyorduk. Ancak 2024 yılı beklentilerin aksine hızlı ve hedeflerin tuttuğu bir yıl olarak geride kalıyor. Hem yurt içi hem de yurtdışı pazarda büyümeye devam ediyor ve hedeflerimiz doğrultusunda ilerliyoruz. 

Üntes olarak tüm ürün gruplarında pazar hedefimiz %10-15 bandını yakalamak. Merkezi sistem tarafında bu hedefleri yakalamış ve bazılarında bu değerin de üstüne çıkmış durumdayız. 2025 yılında ısı pompası ve split klima gibi yeni ürünlerimizle ilgili de aynı hedefler doğrultusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz. İhracat tarafında da büyümeye ve ülkemiz dış ticaretine katkımızı arttırmaya çalışacağız.  

AB’ye ihraç edilecek ürünlerin üretim sürecindeki sera gazı salımlarının vergilendirileceği bu yeni sisteme yakın zamanda hazır olmayı planlıyoruz.

Sektörümüze ve ülkemize kazandırdığımız çok sayıda proje ve çalışma bulunuyor. 2017 yılında Ar-Ge birimimiz Ar-Ge merkezi unvanını almasıyla vizyon ve misyonlarımız doğrultusunda bu alandaki stratejilerimizi de güncelleyerek önemli bir adım attık. Uluslararası pazarlarda Türk malının değerini arttıracak yenilikçi ve teknolojik ürün çözümleri ile her geçen yıl Üntes’i global bir marka haline getirme hedefine bir adım daha yaklaştırıyoruz. Firmamızın Ar-Ge harcamaları 2010 yılından bugüne bütçemizin %4’ü civarında ve bu gücü yüksek teknoloji ve enerji verimli cihazların geliştirilmesi için 2025 yılında da kullanmaya devam edeceğiz. 

Öte yandan günümüzün en önemli konularından birisi olan küresel ısınma ve karbon ayak izi konusunda da çalışmalarımız bulunuyor. 2018 yılında Kahramankazan’daki tesisimizin çatısına kurduğumuz GES ile başlayan bu süreç, Avrupa Birliği’nin getireceği sınırda karbon vergisi düzenlemesiyle ilgili hazırlıklarımızla devam ediyor. AB’ye ihraç edilecek ürünlerin üretim sürecindeki sera gazı salımlarının vergilendirileceği bu yeni sisteme yakın zamanda hazır olmayı planlıyoruz. 

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram