Trane Türkiye ve Hazar Bölgesi Genel Müdürü Mehmet Şahaner

Dünya iklimlendirme sektöründe 110 yılı aşkın köklü bir geçmişe sahip olan Trane, Türkiye ve Hazar Bölgesi’ndeki faaliyetlerini başarıyla yürütmeye devam ediyor. 30 yıllık Türkiye geçmişine sahip olan Trane, hem yenilikçi ürünleriyle hem de sürdürülebilir sistem çözümleriyle bölgedeki müşterilerine hizmet sunuyor. Özellikle çevreci sistem tasarımları ve kiralama hizmetleri ile fark yaratan Trane’nin, önümüzdeki yıllardaki hedefleri de dikkat çekiyor. Trane Türkiye ve Hazar Bölgesi Genel Müdürü Mehmet Şahaner, iklimlendirme sektörünü değerlendirerek firmadaki güncel gelişmeleri paylaştı.. 

“Trane uzun yıllardır sadece bir ürün satışı olarak değil; verimli, sürdürülebilir ve çevreci sistem tasarımı konusunda yetkinliğini konuşturmaktadır”

Trane, 1913 yılında La Crosse, Wisconsin’da kurulmuş; iklimlendirme sistem ve hizmetleri konusunda Dünya lideri bir firmadır. Bugüne kadar 900’den fazla ABD patentine sahip olan Trane, endüstriyel ve konfor amaçlı tüm uygulamalarda 110 yılı aşkın süredir dünya çapında mühendislik hizmetleri vermekte ve sektörü yönlendirmektedir. 

Trane Technologies holding bünyesinde Trane ve Termoking olmak üzere 2 ana firma bulunmaktadır. Dünya genelinde 40.000+ çalışanı olan Trane Technologies 18B$ cirosu ile Amerika’nın büyük ölçekli firmalarından birisidir.   

1994 yılından bugüne kadar Türkiye’de kendi satış ve satış sonrası hizmetler organizasyonu ile bulunmakta olan Trane Türkiye ise bu yıl 30.yılını kutlamaktadır. Trane; Türkiye ve Hazar Bölgesi Ülkelerinde (Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Tajikistan ve Kırgizistan) satış, kiralama, pazarlama ve tüm satış sonrası hizmetlerini İstanbul’daki merkez ofisinden yönetmektedir.

“ICS&MTA” ve “ALKO”. Her ikisi de Trane kalite algısını yansıtan, Dünya çapında bilinen önemli markalar

Trane denildiğinde akıllara ilk gelen ürün şüphesiz soğutma grupları olmakta. Soğutma grupları konusunda sektörün en geniş ve verimli ürün portföyüne sahip olan Trane; diğer taraftan ısı pompaları ile hem soğutma hem de ısıtma çözümleri sunmaktadır. Bununla birlikte merkezi sistemler olarak adlandırılan klima santralleri, fancoiller ve paket tipi klimalar Trane’nin ana ürün grubunu oluşturuyor.

Burada son 2 yılda bünyemize katılan 2 önemli marka var. “ICS&MTA” ve “ALKO”. Her ikisi de Trane kalite algısını yansıtan, Dünya çapında bilinen önemli markalar. Italya MTA fabrikamızda üretilmekte olan proses soğutma gruplarımızı ICS markası ile Türkiye’ye sunduk. 7/24 çalışması gereken, duruş imkanı  ya da arıza tahammülü olmayan tesisler için dizayn edilmiş, olağandışı şartlarda çalışmaya uygun proses soğutma grupları. Diğer taraftan, klima santrali deyince akla ilk gelen markalardan birisi olan ALKO, Almanya üretimi klima santralleri ile özellikle endüstriyel tesislerin iklimlendirme ihtiyaçlarını karşılamak için üst düzey mühendislik çözümleri sunuyor.   

Filosunda 200’ü aşkın cihazla Trane Türkiye kiralama hizmetlerini sürdürmekte 

Trane uzun yıllardır sadece bir ürün satışı olarak değil; verimli, sürdürülebilir ve çevreci sistem tasarımı konusunda yetkinliğini konuşturmaktadır. Burada müşterilerinin ihtiyaç analizinin doğru yapılması, doğru çözümlerin oluşturulmasında müthiş önemlidir. Bu bağlamda ürün satışına alternatif olarak ürün ve sistem kiralanması konusu da Trane’nin ana faaliyet konularından birisidir. Kiralanabilir ürünler içerisinde soğutma grupları, klima santralleri, rooftoplar ve soğuk hava depoları bulunmaktadır. Filosunda 200’ü aşkın cihazla Trane Türkiye kiralama hizmetlerini sürdürmektedir.  

Trane, son yıllarda yapmış olduğu AR-GE yatırımları neticesinde, su ve hava soğutmalı soğutma gruplarında santrifüj, vidalı, scroll ve manyetik yataklı kompresörlü modelleri ile birçok ihtiyaca cevap vermektedir. EcoWise ürün gamı bünyesinde düşük küresel ısınma potansiyeli (GWP) bulunan soğutucu akışkanlar ile cihazların çevreye olan olumsuz etkilerini engellemektedir. Diğer taraftan, Avrupa Birliği’nin şart koştuğu ErP ve EcoDesign direktiflerini baz alan Trane, tüm ürün gruplarında en verimli cihazları üretmeyi hedef edinmektedir.

Türkiye’de tamamen kendi servis organizasyonu ile hizmet veren Trane, güçlü ve tecrübeli servis personeli ile son kullanıcıların adeta birer partneri gibi çalışmaktadır. Periyodik ve onarıcı bakıma ek olarak kestirimci bakım içeren kapsamlı bakım anlaşmaları sayesinde, cihazlarda veya sistemde meydana gelebilecek arızaların erkenden teşhisini yapmakta ve işletmeleri yüksek maliyetli onarım masraflarından kurtarmaktadır. Yağ analizi, vibrasyon analizi, termografi, boru testleri Trane servisinin yetkinliğini gösteren bakım servis kapsamlarından sadece birkaç tanesidir.

Trane’nin globalde “1 Gigaton Challenge” adı altında bir taahhüdü var

Küresel ısınma, günümüzün en önemli dertlerinden bir tanesi. Trane Technologies olarak, yaşadığımız gezegeni ilk sıraya koymanın temel sorumluluklarımızdan birisi olduğuna inanıyoruz. İklim değişikliği ile mücadele konusunda global anlamda öncülük ediyoruz. Bakın, NASA’nın 140 yıllık sıcaklık kayıtlarında, en sıcak 10 yılın tamamı 2005’ten günümüze gerçekleşti. Küresel ısınma konusu artık bilimsel olarak kanıtlandı. 

Şirketlerden, tüm endüstrilerden ve genel olarak topluluklarımızdan cesur, sistematik bir sürdürülebilirlik eylem planına ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Trane Technologies olarak 2030 yılına kadar CO2 emisyon değerini 1 Gigaton (1.000.000.000 metrik ton) azaltmak gibi bir taahhüdümüz var. 1 Gigaton, 400 milyar litre benzinin tüketimindeki CO2 emisyonuna bedel. Diğer bir ifadeyle, İtalya, Fransa ve İngiltere’nin toplam oluşturdukları yıllık emisyon değerine bedel. 

Bunu nasıl yapacağımız konusunda ise özetle şunları belirtebilirim.

Temiz teknolojilerin kullanımını yaygınlaştırmak, enerji verimliliğini sistem düzeyinde baz almak, soğuk zincirdeki gıda kaybını azaltmak, yüksek GWP değeri olan soğutucu akışkanları terketmek.

Bir Gigaton hedefi, agresif ama ulaşılabilir bir hedeftir. İnsanlığın küresel net sıfır sera gazı emisyon hedefi için gerekli bir adımdır.

Trane Technologies, globalde bulunan “Sustainable Futures” organizasyonu sayesinde Dünya’nın her yerinde ihtiyacın oluştuğu durumlarda ciddi destek ve finansmanlar sağlamaktadır. Geçtiğimiz yıllarda bu finans desteğini birçok kez Türkiye’ye de sağlamıştır. Özellikle 06 Şubat depreminden sonra bölgeye yapmış olduğu maddi destek, Türkiye ofisi tarafından da güçlendirilmiş ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmıştır. Bununla birlikte sektörel ve sektör dışı birçok sivil toplum örgütü ile dirsek temasında çalışmakta olan Trane, bu yıl içerisinde Koruncuk Vakfı’na kız çocuklarının eğitim imkanı için ciddi bir destekte bulunmuştur.

Türkiye’de iklimlendirme sektörü, inşaat sektörünü besleyen, gelişime açık, potansiyeli yüksek ve fakat rekabet yoğun sektörlerden birisidir. Sektörün ana unsurlarından birisi olan yerli üreticilerimiz, ürün ve hizmetlerinde kaliteyi artırmakta ve Dünya’nın her yerinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu entegrasyonun doğuracağı ana ihtiyaç küreselleşmenin getirdiği asgari gereksinimlerin doğru takip edilmesi ve uygulanmasıdır. Burada; F-gas, Paris İklim Anlaşması, Sınırda Karbon Düzenlemesi gibi çok önemli anlaşmaların ihracatı hedefleyen üreticilerimiz için getirdiği ilave sorumluluklardan haberdar olmaları ve gereklilikleri sağlayacak altyapıyı oluşturmaları çok mühimdir. Burada tek ağız olabilmek önemli. Şahsen, yıllarca aktif olarak bünyesinde bulunmaktan gurur duyduğum İSKİD (İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği); sektörün nabzını doğru bir şekilde tutulması ve sektörel ihtiyaçların karşılanması konusunda bu ağız birliğini etkin bir şekilde sağlıyor.  

Bunlarla birlikte sektörde, ortalama hizmet kalite anlayışının artması gerekliliğini ve etik çalışma ilkesinin her geçen günden daha önem arz ettiğini söyleyebilirim. Çok paydaşlı olarak çalışan büyük bir mekanizma bu sektör. Her paydaşın günü kurtarma anlayışından çıkıp geleceği hedef alması ve gelecek nesillere daha doğru ve çevreci sistem tasarımları bırakmak konusunda alacağı yol olduğu kanısındayım. 

2024 yılı genel olarak yatırımların azaldığını gözlemlediğimiz, ticari yatırım kararlarının özelikle yüksek faiz maliyeti göz önünde bulundurulduğunda ötelendiği ve devlet projelerinin de nispeten azaldığı zor bir sene oluyor. Global pazarlara baktığımızda da görüntü aslında çok farklı değil. Avrupa’da da inşaat yatırımlarında düşüş gözlemleniyor. Bu bağlamda 2025 yılı şu an ki baktığımız yerden çok parlak gözükmüyor.  

Fırsatların çok olduğu ortamlarda agresif büyüme beklentisi anlaşılabilir ancak fırsatlar düşük ise daha disiplinli ve tedbirli olmanın doğru olduğu kanısındayım. Özellikle yapılan işlerin tahsili konusu sektörde küçük büyük tüm firmalar için önem arz edecek.

Trane olarak, yeni bir yıla girerken her zaman ürün ve hizmetlerimizi en doğru ve kaliteyi artıracak şekilde nasıl çeşitlendirebileceğimize odaklanırız. 2025 yılında da, birçok yenilikle sektörün ihtiyaçlarını cevaplamaya, kaliteyi odağımıza alarak müşteri memnuniyetini artırmaya devam edeceğiz.

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram