Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yağız

“Türkiye’nin gelecekte GRP su depolama sistemleri alanında dünyanın üretim üssü olmasını hedefliyoruz.”

Ekomaxi, su depolama sistemleri ve doğal gaz baca çözümleri konusundaki yenilikçi yaklaşımıyla sektörde dikkat çekmekte. 2009 yılından bu yana, çelik su depolarıyla başlayan yolculuk, 2017 yılında GRP su depolarının ürün gamına eklenmesiyle daha da genişledi. Malatya’da 30 bin metrekarelik üretim tesisine sahip olan firma, yerli üretimle hem iç pazarda hem de uluslararası arenada önemli bir konuma sahip. Ekomaxi’nin sunduğu çözümler, hem yapı güvenliği hem de sağlıklı su depolama ihtiyaçlarına cevap vermekte.Türkiye’nin GRP su depolama sistemleri alanında bir üretim üssü olmasını hedefleyerek global pazarda yerini daha da güçlendirmeyi planlayan Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yağız, sundukları yenilikçi ürünler ve ihracat hedefleri üzerine detaylı bilgiler aktardı.

Ekomaxi’nin ürün grupları ve hizmetleri hakkında bilgi alabilir miyiz?

Ekomaxi olarak, yenilikçi su depolama çözümleri ve doğal gaz baca sistemleri üretiyoruz. 

Su depolama sistemleri sektörüne 2009 yılında modüler çelik su depoları ile giriş yaptık.  2017 yılında modüler kompozit panel teknolojisinde dünyada standartları belirleyen Güney Kore’den know-how transferi gerçekleştirerek, GRP su depolarını da ürün gamımıza ekledik. 

Bugün, Malatya’da bulunan 30 bin metrekare üretim alanına sahip olan tesisimizde; GRP modüler su depoları, çelik su depoları ve doğal gaz baca sistemleri üretiyoruz.

Modüler su depolama sistemlerimiz ile; belediyelerin, konutların, endüstriyel tesislerin, otellerin, hastanelerin, okulların ve daha birçok yaşam alanının içme suyunu uzun yıllar güvenle depoluyoruz. Aynı zamanda müşterilerimize, binaların; yangın suyu, yağmur suyu ve gri suyunu güvenle depolayan sistem çözümleri de sunuyoruz. Çözüm ortağı olduğumuz tüm projelere, montaj dahil anahtar teslim hizmet veriyoruz. 

Binaların ve endüstriyel tesislerin doğal gaz baca sistemlerinin; projelendirme, ürün seçimi ve uygulama çalışmalarını da alanında uzman mühendislerimiz ve teknik ekibimiz ile tek elden çözüyoruz. 

Ekomaxi olarak, yakın zaman önce ‘modüler GRP su depolama sistemleri’ konusunda Güney Kore’den know-how transferi gerçekleştirdiniz. Bu teknoloji transferinin ülkemize ve müşterilerinize sağladığı avantajlar nelerdir?

Ekomaxi olarak, 2017 yılında modüler GRP su depolama sistemlerini ülkemize kazandırmak amacıyla kompozit panel teknolojisinde dünyada standartları belirleyen Güney Kore’den know-how transferi gerçekleştirerek yüzde 100 yerli üretime geçmeyi başardık. Bu kapsamda Malatya’da bulunan ve 30 bin metrekare üretim alanına sahip olan tesisimizde 10 milyon dolar tutarındaki yatırımla “kompozit – GRP panel üretim bandını” hayata geçirdik. Bugün, SMC – kompozit panel üretiminde Avrupa ve Ortadoğu’da lider firmayız.

GRP su deposunu yüzde 100 yerli teknolojilerle üretmek, artan hammadde ve nakliye fiyatlarından önemli ölçüde tasarruf sağlıyor.  Böylece iş ortaklarımıza, çok daha kısa termin süreleri ile birlikte rekabetçi fiyatlar sunabiliyoruz. Ayrıca daha önce ithal ettiğimiz bu teknolojiyi, ülkemizde üretmekten ve bu sayede ülkemizin dış ticaret açığının azaltılmasına katkı sağlamaktan dolayı da mutluyuz. Bundan sonraki süreçte ihracatımızı daha da artırmayı ve ülkemizi, GRP modüler su depolama sistemlerinde dünyanın üretim üssü yapmayı hedefliyoruz.

Betonarme su depoları hem yapıların güvenliği hem de insan sağlığı açısından tehlike oluşturuyor. Bu noktada GRP su depoları ne tür avantajlar sunuyor?

Binalardaki su depoları hem sağlıklı yaşam hem de yapı güvenliği açısından kritik önem taşıyor. Çünkü geleneksel sistemler olarak adlandırılan betonarme su depoları, depremler ve sarsıntılar nedeniyle zamanla statik taşıyıcılığını kaybedebiliyor. Bu durum depoda sızdırma problemlerinin oluşmasına neden oluyor. Binaların zemin katında bulunan betonarme depolardaki sızırma problemi ise binanın yük taşıma kapasitesini düşürerek yapının ömrünü kısaltıyor. 

Betonarme depolardan kaynaklı bir diğer sorun ise doğrudan bina sakinlerinin sağlığını tehdit ediyor. Çünkü dış ortam şartlarına açık olan betonarme su depolarında zamanla oluşan; pas, yosun ve bakteri, suyun kimyasal yapısını bozduğu için çeşitli hastalıklara sebebiyet verebiliyor.

Su depolama sistemlerine yenilikçi bir yaklaşım getiren Ekomaxi GRP su depoları, yüksek mühendislik malzemesi olarak tanımlanan ve SMC olarak adlandırılan “cam elyaf takviyeli kompozit malzeme” ile üretiliyor. Böylece geleneksel sistemlerde olduğu gibi depoda sızdırma problemi oluşmuyor. Ayrıca depo, aşırı sıcak ve aşırı soğuklarda dış ortam şartlarından etkilenmiyor. GRP panellerin pürüzsüz yüzey yapısı ve cam elyaf içeriği su içerisinde; yosun, mantar, bakteri oluşumunu önlüyor. Böylece Ekomaxi GRP su depolarımız, 50 yıllık kullanım ömürleri boyunca; depolanan suyu, kalitesini bozmadan güvenli bir şekilde muhafaza ediyor.

GRP su deposu tercihi hangi kriterlere göre yapılmalı?

GRP su deposu tercihinde dünyada içme suyu kalitesinin ölçüm ve kontrol standartlarını belirleyen WRAS (Water Regulations Advisory Scheme) belgesi önemli bir satın alma kriteri olarak kabul ediliyor. Ancak ürünün hangi derecelendirme sınıfı ile belgelendirildiğine dikkat etmek gerekiyor. Türkiye’de ve dünyada üretilen bazı GRP panellerde depolanan su, 23 0C’ye kadar sağlıklı kalabiliyor. Ekomaxi olarak,  üretimde yakaladığımız yüksek standartlar ile yurt içinde bu değeri, 50 0C’ye çıkarabilen tek firmayız.

Ayrıca GRP panellerin, TSE 13280-2001 standartlarına uygun olması da oldukça önemli bir tercih kriteri olarak kabul ediliyor. Ekomaxi olarak, bu standartları yüksek değerlerde karşılıyoruz.

Ekomaxi, doğal gaz baca sistemleri de üretiyor. Baca sistemlerinin insan sağlığı ve yapı güvenliği açısından kritik öneme sahip. Baca sistemi seçiminde ve uygulamasında nelere dikkat edilmeli?

Doğal gaz baca sistemleri, yapılardaki gaz ocaklarının, ısıtma ve sıcak su sistemlerinin yanma sonucu oluşan atık gazlarını atmosfere yönlendiren önemli yapı bileşenleri arasında yer alıyor. Çünkü yanma sonucu karbonmonoksit gibi zehirli gazlar açığa çıkıyor. Bu nedenle doğal gaz baca sistemlerinin; projelendirme, ürün seçimi ve uygulama çalışmalarının işinin uzmanı firmalar tarafından yapılması insan sağlığı ve yapı güvenliği açısından kritik önem taşıyor. 

Ekomaxi olarak, doğal gaz baca sistemlerini AISI 316 L paslanmaz çelik malzeme kullanarak üretiyoruz. Böylece sistem, ısıya ve yangına karşı yüksek dayanım sağlıyor. Ayrıca 50 mm’lik muf genişletme bağlantısı kullanarak sızdırmazlık sağlıyoruz. 50 mm’lik muf genişletmesi yapılmış olan baca bağlantı noktalarında 80 mm’lik geniş bağlantı kelepçe sistemi kullanarak da tam sızdırmazlık sağlıyoruz.

Standart olarak sunduğumuz iki kanatçıklı ikiz conta sistemi sayesinde de yoğuşmalı ve kaskad sistemlerde mükemmel sızdırmazlık sunuyoruz. Ekomaxi olarak, Türkiye’de pozitif ve negatif bacalarda çift conta sistemini uygulayan tek firmayız.

50 mm ila 1200 mm çap aralığında ürettiğimiz baca sistemlerimizin kalitesini ise CE ve TSE belgeleri ile tescilliyoruz. 

İhracat çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

Ekomaxi olarak, hem firmamızın büyümesine hem de ülkemizin ekonomik kalkınmasına katkı sağlamak için ihracatı çok önemsiyoruz. GRP su depolama sistemlerimizi, başta İngiltere, Danimarka, Hollanda, Fransa, Almanya, Avusturya, Romanya, Azerbaycan, Libya, Tunus, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Irak olmak üzere 50’den fazla ülkeye ihraç ediyoruz. Ciromuzun yüzde 35’ini ihracattan sağlıyoruz.

Türkiye’nin gelecekte GRP su depolama sistemleri alanında dünyanın üretim üssü olmasını hedefliyoruz. Bu hedefimizde; Orta Doğu, Orta Asya ile Doğu Avrupa’nın en büyük GRP su deposu üretim tesisine sahip olmamız da bize güç veriyor. Aynı zamanda ihracat yaptığımız ülkelerdeki ihracat hacmimizi artırmak ve ihracatın ciromuzdaki payını yüzde 50 seviyelerine çıkarmak da kısa vadeli hedeflerimiz arasında yer alıyor.

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram