Demirdöküm Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Atan

1954 yılından bu yana ısı konforunda öncü bir rol oynayan DemirDöküm, teknolojiyi ön planda tutarak Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapmaya devam etmekte. Pandemi döneminde dahi yatırımlarına devam eden ve dijital dönüşüm süreçlerinde önemli adımlar atan DemirDöküm, müşterilerine yenilikçi çözümlerle kesintisiz hizmet sunarken, eğitim ve sosyal sorumluluk projeleriyle de sektöre değer katmakta. DemirDöküm Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Atan, firmanın sektördeki konumunu, başarılarını, geleceğe yönelik vizyonunu paylaştı

Öncü olduğumuz alanlardaki başarılarımızı sürdürülebilir kılmak ve yeni girdiğimiz alanlarda da hedeflediğimiz başarılara ulaşmak için cesur adımlar atmaya kararlıyız.

DemirDöküm olarak, 1954 yılından beri ısı konforunda öncü bir rol oynamanın gururunu yaşıyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana, Türkiye’de sanayinin gelişimine katkıda bulunmak ve tüketicilerimize en iyi ısı konforu çözümlerini sunmak için çalışıyoruz. Teknolojiyi her zaman ön planda tutarak, Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapmaya devam ediyoruz. Güçlü Ar-Ge ekibimiz ve mühendislik altyapımız ile, değişen yaşam alanlarına ve tüketici ihtiyaçlarına hızlıca cevap veriyoruz. 

Geniş ürün yelpazemiz ile her türlü ihtiyaca uygun çözümler sunuyoruz. Üretimimizi 270 bin metrekare açık, 64 bin metrekare kapalı alana yayılan Bozüyük Tesisleri’nde gerçekleştiriyoruz. Kombi, ısı pompası, panel radyatör, şofben, termosifon, yoğuşmalı kazan, klima, VRF sistemleri, oda termostatı, elektrikli su ısıtıcıları dahil çok geniş bir ürün yelpazesine sahibiz. Türkiye’nin ilk döküm radyatörü, ilk panel radyatörü, ilk kazanı, şofbeni, kombisi ve yoğuşmalı kombisi gibi birçok ilke imza atmış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Geniş ürün yelpazemizin yanı sıra güçlü bir yetkili satıcı ve satış sonrası hizmet ve teknoloji yapılanmasına sahibiz. Müşterilerimizin ihtiyaçlarını bin 500’e yakın çalışanımız, 200’ün üzerinde yetkili satıcımız, 5 binin üzerinde satış noktamız ve binin üzerinde servis personelimiz ile karşılıyoruz. 

1968 yılında ilk ihracatımızı gerçekleştirdiğimizden bu yana, dünyanın dört bir yanında 40’a yakın ülkeye ihracat yapıyoruz. Binlerce yaşam alanında ısı konforu sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. DemirDöküm olarak, müşterilerimize yalnızca ürün satmayı değil, aynı zamanda onlara en iyi hizmeti sunmayı da hedefliyoruz. Yaygın yetkili satıcı ve servis ağımız ile müşterilerimizin her zaman yanındayız.

Pandemiye rağmen yatırıma devam ettik

Pandemi sürecinde öncelikle çalışanlarımızın ve müşterilerimizin sağlığını korumaya odaklandık. ‘Her koşulda DemirDöküm yanında’ söylemiyle hareket ettik. İlk günden itibaren üst düzey önlemlerle çalışanlarımızın, yetkili satıcımızın, servisimizin, müşterilerimizin yanında olduk. Müşterilerimizin ürünlerimize daha kolay ulaşabilmeleri ve daha iyi hizmet alabilmeleri için hızlı bir dijital dönüşüm çalışmasını hayata geçirdik, yeni bir müşteri deneyimi ağı ördük. Bu süreci 3 başlık altında toplayabiliriz. İlki dijital dönüşüm çalışmaları, ikincisi yeni ürün ve hizmetler, üçüncüsü ise sürdürülebilirlik. Pandemi öncesinde, sırasında ve sonrasındaki süreçte dijital dönüşüm çalışmalarımızla sektörde öncü işleri hayata geçirdik. 

Kullanıcılarımız, pandemi döneminde de 7 gün 24 saat boyunca DemirDöküm Müşteri İletişim Merkezi’nden ve WhatsApp Destek Hattı’ndan bize kesintisiz bir şekilde ulaştı. Bu süreçte yeni uygulamamız “Görüntülü Keşif Hizmeti” ile tüketicilerimize bilgisayarları ya da akıllı telefonları aracılığıyla kombi keşif işlemini gerçekleştirilebilme imkânını sunduk. Paydaşlarımıza yönelik hayata geçirdiğimiz DemirDöküm Akademi Programımız kapsamındaki tüm eğitimlerimizi hızlıca online sınıflara taşıyarak iş ortaklarımızın yine en doğru ve en iyi hizmeti sunabilmelerine destek olduk. Bakım, keşif, yeni kombi montajı gibi konularda herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için çalıştık. İş ortaklarımızın finansal konularda yanlarında olmak, tüketicilerimizin ürünlerimize daha kolay erişebilmelerini sağlamak için farklı program ve kampanyaları hayata geçirdik. 

DemirDöküm’ün bu süreçte sektörde de pozitif olarak ayrıştığını düşünüyoruz. Pandemiye rağmen yatırıma devam ettik. İş ortaklarımız ile dijital ortamda buluştuk. Müşterilerimizin karşısına yenilikçi çözümlerimizle çıktık. Sektörün en iddialı ürünlerini satışa sunduk.

Sektörün en köklü şirketlerinden biri olarak eğitim kurumları ve meslek örgütleriyle sürekli bir işbirliği içerisindeyiz

Türkiye iklimlendirme sektörü, nitelikli insan gücü ve üretim yapan firmaları ile tüketici tercihlerine ve yenilikçi çözümlere odaklanarak, küresel pazardaki konumunu her geçen gün yükseltiyor. Bu noktada ürün ve hizmet konusunda kuvvetli bir sektör olduğumuzu söyleyebilirim. Tüketici eğilimi olarak baktığımızda bazı sistemlerin tercih edilebilirliği, AB ülkelerine kıyasla değişiklik gösteriyor. Örneğin son yıllarda AB ülkelerinde sürdürülebilir çözümler daha fazla ön planda. Bu sürecin yıldız ürünü ise ısı pompaları ve akıllı kontrol sistemleri. İklimlendirme sektörünün köklü şirketlerinden DemirDöküm olarak gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakma hedefi ile ısı pompası, akıllı kontrol cihazları, yeni nesil yoğuşmalı kombiler ve VRF ürün gamımızı geliştirmeye, sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlamaya devam ediyoruz.

Sektörün en köklü şirketlerinden biri olarak eğitim kurumları ve meslek örgütleriyle sürekli bir işbirliği içerisindeyiz. Üniversiteler, meslek yüksek okulları ve diğer eğitim kurumları ile olan iş birliklerimiz, sektörümüze yenilikçi bakış açıları kazandırarak geleceğe yönelik hazırlıklarımızı güçlendiriyor.

Eğitim ve gelecek nesillerin en iyi şekilde hazırlanması konusunda duyduğumuz sorumluluk çerçevesinde 6 yılı aşkın süre boyunca Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri için ücretsiz mesleki eğitim ders kitabı dağıtım projesine sponsoru olduk. Binlerce öğrenci Isıtma Tesisatı”, “Doğal Gaz Bina İçi Tesisatı” ve “Gaz Yakıcı Cihazlar” kitapları ile geleceğe ilk adımı attı, iş dünyasına atıldı. 

Sektörün geleceğini şekillendirecek gençlerin teorik bilgilerini pratik deneyimle birleştirebilmeleri için eğitime olan katkısını kitap dağıtımlarının ardından 40’a yakın şehirde 60’tan fazla meslek lisesine kombi dağıtımıyla sürdürdük. Dahası, öğrencilerimizin yanı sıra kıymetli öğretmenlerimiz için de “Eğiticinin Eğitimi” programını hayata geçirdik. Proje kapsamında Ankara, İzmir, Diyarbakır, Gaziantep ve Ordu başta olmak üzere 11 ilde öğretmenler için teorik ve pratik eğitim programları düzenledik. Bu programlar kapsamında, yoğuşmalı kombi, ısı pompası, kaskad sistemler ve iklimlendirme cihazları üzerine teorik ve pratik eğitimlerin yanı sıra DemirDöküm’ün Bozüyük Fabrikası’nda özel üretim teknolojileri ve çevre dostu üretim modelleri tanıttık. 

Ayrıca Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) tarafından yürütülen NEXUS Sosyal Uyum ve Kariyer Rehberliği projesine dahil oldu. Pilot meslek liseleri ve ortaokul öğrencileri için sanal gerçeklik (VR) gözlüğü ile sınıflarında kariyer rehberliği faaliyeti gerçekleştirdi. 10 pilot meslek lisesi ve bu meslek liseleri yakınında konumlanan 49 ortaokulun öğrencileri, 3D sanal gerçeklik gözlükleriyle DemirDöküm Bozüyük Fabrikası’nda üretim sürecinde kullanılan ileri teknoloji ve yenilikçi çözümleri inceleme fırsatı buldu. Eğitim konusunda üzerimize düşen sorumlulukların farkındayız ve araştırma-geliştirme projeleri başta olmak üzere endüstriyel iş birliklerinde aktif olarak yer alıyoruz. 

Sektördeki rekabet çıtasını dijital dönüşüm alanında hayata geçirilen projeleriyle farklı bir alana taşıdık

Şirket olarak başta DOSİDER olmak üzere birçok sektörel derneğin kurucu üyeleri arasında bulunuyoruz. Bu sorumluluğumuzla tüm derneklerimizde aktif olarak görev alıyor ve sektördeki sorumluluklarımızı yerine getirmek adına en üst düzeyde efor sarf ediyoruz. Bu çerçevede ilgili derneklerimizle birlikte, başta regülasyon, yönetmelik hazırlıklarının yapılmasına katkılar olmak üzere kullanıcılarımızı bilinçlendirme ve sektörlerimizi geliştirme konusunda birçok faaliyeti organize ediyor ve destek veriyoruz. 

2023 yılında küresel çapta yaşanan olumsuzluklara rağmen, belirlediğimiz hedefleri başarıyla tamamladık. Çalışanlarımız, iş ortaklarımız ve tüketicilerimizin ürünlerimize gösterdiği teveccüh ile ciromuzu bir önceki yıla göre euro bazında yüzde 11 artırdık. Sektöründe 70 yılı geride bırakan DemirDöküm, kombi kategorisinde öncülüğünü sürdürdü. 2023 yılında tasarrufu kullanıcı inisiyatifine bırakmayan akıllı yoğuşmalı kombi satışlarımızda pazarın üzerinde bir büyüme yakalarken, yaşam alanlarının yeni yıldızı olmaya hızla ilerleyen ısı pompası satışlarımızı da 1,7 kat arttırdık. Sektördeki rekabet çıtasını dijital dönüşüm alanında hayata geçirilen projeleriyle farklı bir alana taşıdık. 

Dönemsel zorlukların yeni fırsatlar getireceğine inanıyoruz

Üretimde Endüstri 4.0 çalışmaları, yenilikçi ürünler, müşteri deneyimi ve memnuniyeti, iş süreçlerini geliştirme, tasarruf ve sürdürülebilirlik alanlarında 11 farklı proje üzerinde çalışıyoruz. 5 yıllık dijital dönüşüm yol haritamızla, daha etkin ve müşteri odaklı hizmetler sunmayı amaçlıyoruz. Bu sayede sektörde yeni başarı hikayelerine imza atmayı hedefliyoruz. Isıtma ve soğutmada sahip olduğumuz kapsamlı ürün yelpazemizle konutlardan rezidanslara, merkezi sistemle ısınan binalardan alışveriş merkezlerine, işletmelerden hastanelere kadar geniş bir alanda beklentileri karşılıyoruz. 2023 yılında iç pazarda euro bazında yüzde 11 seviyesinde büyüme elde ettik. 2024 yılında da Ar-Ge’ye, dijital dönüşüme, Bozüyük’teki üretim üssümüze ve yeni ürünlerimize yatırım yapmaya devam edeceğiz. 2023’te ivmelendirdiğimiz ihracat alanındaki açılımlarımızı güçlü adımlarla sürdüreceğiz. Enerji tasarrufu ve çevre dostluğunun yanı sıra yaşam kalitesini artıran ısı pompalarının yaygınlaşmasına öncülük etmeye devam edeceğiz.

Bu yılı değişim, yenilenme ve atılım yılı olarak belirledik. Üretimden satışa, pazarlamadan satış sonrası hizmetlere kadar 2024’e sıkı bir hazırlık yaptık. Kuruluşumuzdan bugüne sektörümüzde birçok ilke imza atan DemirDöküm, çalışanlarımızdan, iş ortaklarımızdan ve kullanıcılarımızdan aldığı enerjiyle sektöründe öncü olmaya devam edecek. Öncü olduğumuz alanlardaki başarılarımızı sürdürülebilir kılmak ve yeni girdiğimiz alanlarda da hedeflediğimiz başarılara ulaşmak için cesur adımlar atmaya kararlıyız. Dönemsel zorlukların yeni fırsatlar getireceğine inanıyoruz. 

Sektörümüz, son yıllarda istikrarlı bir büyüme grafiği sergileyerek dikkat çekiyor. 2023 yılına ait rakamlara baktığımızda ise ısıtma, soğutma, klima, tesisat, havalandırma ve yalıtım alt sektörlerinde önemli büyüme oranları elde edildiğini görüyoruz. Yayımlanan rakamlara baktığımızda 2023 yılında 2022 yılına kıyasla ısıtma sistem ve elemanları alt sektöründe 3,2 büyüme ile 1,49 milyar dolar, soğutma sistem ve elemanları alt sektöründe yüzde 10,7 ile 1,13 milyar dolar, klima sistem ve elemanlarında yüzde 1,8 büyüme ile 781 milyon dolar, tesisat sistem ve elemanlarında yüzde 7,3 büyüme ile 2,7 milyar dolar, havalandırma sistem ve elemanlarında ise yüzde 17,3 büyüme ile 907 milyon dolar, yalıtım malzemelerinde ise yüzde 0,9 büyüme ile 143 milyon dolarlık ihracat artışı sağlanmış. 

Gelecek hedeflerimize baktığımızda, dünya pazarında daha belirgin bir rol oynamak ve ihracatta önemli bir pay elde etmek amaçlanıyor. Bu kapsamda, 2024 yılı için sektörün ihracat hedefi 7,8 milyar dolar olarak açıklandı. DemirDöküm olarak, bu önemli hedeflere ulaşmak adına katkı sağlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz.

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram