Danfoss ve HewlettPackard Enterprise’dan, Veri Merkezlerinde Atık Isıyı Enerjiye Çeviren Sürdürülebilir Veri Merkezi Çözümü İş Birliği

Danfoss ve Hewlett Packard Enterprise (HPE), kullanıma hazır atık ısı geri kazanım modülü olan HPE BT Sürdürülebilirlik Hizmetleri için iş birliklerini duyurdu. Modüler veri merkezi, kurumların tesislerdeki atık ısıyı yönetmelerine ve yeniden kullanmalarına yardımcı olmayı amaçlıyor.

Yapay zeka teknolojilerinin kuruluşlar ile işletmeler arasındaki hızla entegrasyonu, yapay zeka için optimize edilen bilgi teknolojisi (BT) altyapılarının enerji talebinde ve kullanımında çarpıcı bir artışa yol açması bekleniyor. Uluslararası Enerji Ajansı’na göre, 2026 yılına kadar yapay zeka endüstrisinin katlanarak büyümesi, 2023’teki elektrik talebinin en az 10 katını tüketmesi öngörülüyor. BT alanında liderlik eden yöneticiler ve veri merkezi tesis operatörleri, bu zorlukları hafifletmek için son teknoloji enerji verimliliği çözümleri ve iyileştirilmiş soğutma sistemleri gibi enerji kullanımını azaltacak önlemler alıyor. 

Yalnızca Avrupa Birliği’ndeki (AB) atık ısı miktarının yaklaşık 2.860 TWh/yıl olduğu bilinirken, bu rakamın AB’nin konut ve hizmet sektörü binalarındaki toplam ısı ve sıcak su enerji talebine neredeyse eşit olduğu belirtiliyor. Veri merkezlerinden gelen atık ısı akışının kesintisiz olması ise güvenilir bir temiz enerji kaynağını beraberinde getiriyor.

Bir sonraki nesil için sürdürülebilir veri merkezlerinin taslağını oluşturuyoruz

Danfoss İklimlendirme Çözümleri Başkanı Jürgen Fischer, HPE ile gerçekleştirilen iş birliğiyle ilgili “Bu stratejik ortaklıkla, müşterilerimizle birlikte veri merkezi endüstrisini dönüştürüyor ve karbondan arındırma konusunda devrimsel bir örnek sunuyoruz. Bu sektörler arası iş birliğimizle, mevcutta bulunan teknolojileri kullanarak bir sonraki nesil için sürdürülebilir veri merkezlerinin taslağını oluşturuyoruz” diye konuştu.

Danfoss İklimlendirme Çözümleri Türkiye OEM ve Gıda Perakendesi Ülke Satış Direktörü Sertan Genç ise “Karbondan arındırma ortağı olarak Danfoss ile HPE, Avrupa genelinde veri merkezleri için kullanılmayan en büyük enerji kaynaklarından biri olan fazla ısıdan yararlanmak için iş birliği yaptı. Stratejik ortaklık, Danfoss’un enerji verimli çözümlerden oluşan geniş ürün portföyünden yararlanarak inovasyonu ve karbondan arındırmayı destekliyor. Danfoss’un yenilikçi çözümleri, veri merkezlerinden açığa çıkan atık ısıyı yakalayarak yenilenebilir ısıtma enerjisi sağlamak üzere hem yerinde hem de komşu binalarda ve endüstrilerde çeşitli uygulamalarda kullanılan ısı geri kazanım modülleri ve veri merkezi soğutma verimliliğini yüzde 30’a kadar artıran Turbocor® yağsız kompresörleri içeriyor” ifadelerini kullandı.

HPE’nin ölçeklenebilir Modüler Veri Merkezi (MDC), az yer kaplayan ve yüksek yoğunluklu (kW/rack) konteynerler şeklinde tasarlandı. Bu modüler veri merkezi, ağır sanayinin tamamen olmadığı neredeyse her yere konumlandırılabiliyor ve direkt sıvı soğutma gibi teknolojileri içererek toplam enerji tüketimini yüzde 20 oranında azaltıyor.

Modülerliğin faydaları ve çevikliği

HPE’nin Modüler Veri Merkezi, enerji verimliliğini yüzde 20’nin üzerinde artırmak, enerji üretimini ve dağıtımını optimize etmek için doğrudan sıvı soğutma (DLC) teknolojilerini içeriyor ve bu da kayda değer enerji tasarrufu sağlıyor. Kompakt tasarım, enerji ve soğutma sıvısı taşıma mesafesini azaltarak enerji kaybını en aza indiriyor, giriş ve çıkıştaki sıcaklık farkını maksimuma çıkararak atık ısının yakalanmasını sağlıyor. Ayrıca MDC’nin çevikliği ve ağır endüstriyel malzemelerin hariç tutulması, maliyetli ve geleneksel yapı malzemelerine olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor, pazara sunma süresini önemli ölçüde azaltıyor. 

Dağıtım, geleneksel veri merkezlerine göre üç kat daha hızlı gerçekleştirilebiliyor, bu süre 18 aydan altı aya kadar düşüyor. Ayrıca MDC’lerin azaltılmış arazi alanı ve esnekliği, veri üretim sahalarının yakınına yerleştirilmesine olanak tanıyor. Böylece karmaşık ağ çözümleri ve veri aktarımıyla ilişkili enerji etkisini ve darboğazları azaltırken, aynı zamanda hem gelişmiş veri yönetişimini hem de güvenliğini destekliyor.

HPE’nin modüler veri merkezleri, geleneksel tuğla ve harç veri merkezlerinin en modern tasarımlarıyla tipik olarak ilişkilendirilen 1.3 ila 1.4 PUE’ye (Power Usage Effectiveness) kıyasla 1.1 PUE sunuyor. HPE Cray Supercomputing EX4000 gibi en yüksek enerji talep eden mimarileri yönetebilen HPE’nin modüler veri merkezi, süper bilgi işlem ve üretici yapay zeka gibi kritik ve yüksek hesaplama gücü gerektiren iş yükleri için uygun mimarisiyle öne çıkıyor. Böylece bilim insanlarının, üniversitelerin ve işletmelerin daha hızlı sonuçlar elde etmelerini sağlıyor.

Yonga setinden soğutucuya: Karbondan arındırmada inovasyonu yönlendirme

HPE IT Sürdürülebilirlik Hizmetleri-Veri Merkezi Isı Geri Kazanımı, Danfoss’un kendi merkez kampüsünde Danimarka’da ısının yeniden kullanım teknolojisini nasıl kullandığından ilham alınarak geliştirildi. Burada ısı, Danfoss’un yerinde veri merkezinden geri kazanılıyor, bir ısı pompası ile güçlendiriliyor ve çevredeki binalarda alan ısıtması sağlamak için yeniden kullanılıyor. Isı, ayrıca yerel sakinlere yenilenebilir bir ısı kaynağı sağlayabiliyor. Isının yeniden kullanılması, Danfoss’un kendi karbondan arındırma stratejisinin önemli bir parçası olarak öne çıkıyor ve bu sonuç, Danfoss’un 2022’de Nordborg’daki 250 bin metrekarelik kampüsünün enerji sisteminde karbon nötrlüğüne ulaşmasına yardımcı oldu.

Yeni ölçeklenebilir modüler veri merkezi teklifi, veri merkezlerinin yüzde 30 daha verimli soğutulmasını sağlarken, fazla ısıyı geri kazanarak ve yeniden kullanarak Danfoss teknolojilerinden yararlanıyor. Bu teknolojiler arasında ısı pompaları ve soğutucular için Turbocor® kompresörleri, ısı eşanjörleri, ısı yeniden kullanım modülleri, sürücüler ve pompa sistemleri bulunuyor. Bu modüler çözüm, birlikte sorunsuz çalışan bileşenlere sahip olup, bir hava soğutmalı uçtan buluta modüler veri merkezinden ısı geri kazanımını sağlayan su-su ısı pompası ve hidronik ısı geri kazanım ısı eşanjörü içeren iki teknoloji yığını seçeneği içeriyor. Ayrıca Danfoss, holistik “Azalt, Yeniden Kullan, Kaynağı Yenile” yaklaşımının bir parçası olarak, HPE ile kullanım ömrünü tamamlamış BT varlıklarını HPE Varlık Geri Dönüşüm Hizmetleri aracılığıyla emekliye ayırıyor. Bu döngüsel ekonomi çözümü, teknolojinin yenilenmesini ve yeniden kullanılmasını sağlarken, bu varlıklardan ekonomik değer elde edilmesini sağlıyor.

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram