Bölgesel İş Birliğini Güçlendiren Buluşma: Bağdat Sektörel Ticaret Heyeti ile Orta Doğu Sektör Liderleri Bir Arada

İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) 2-5 Haziran 2024 tarihleri arasında 19 üye firmanın katılımı ile Bağdat’ta Sektörel Ticaret Heyeti gerçekleştirdi. Heyetten bir hafta öncesinde T.C. Ticaret Bakanlığı Bağdat Ticaret Müşaviri Abdullah Fatih Çelenk tarafından çevrimiçi düzenlenen bilgilendirme toplantısında; Irak’ın ekonomik durumu, ticari ilişkileri ve iş yapma kültürü hakkında katılımcı firmalara sunum yapıldı. Sunum sonrasında firmaların soruları yanıtlandı ve heyet programı hakkında istişarede bulunuldu.

Birliği temsilen heyete; Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal ve Yönetim Kurulu Üyesi Murat Erenoğlu ile İSİB ekibinden Sacit Çalımlı ve Tanıtım ve Fuarlar Şubesi’nden Başak Gökçeoğlu katıldı. Görüşmeler sırasında T.C. Ticaret Bakanlığı Bağdat Müşaviri Abdullah Fatih Çelenk, firmaları tek tek ziyaret ederek firmalar ve ürünleri hakkında bilgi aldı. Görüşmelere 85 Iraklı firma katılım gösterirken yaklaşık 140 ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi.

Heyet programının ikinci gününde Irak Ticaret Bakanlığı Fuarlar İdaresi Başkanlığı’na ziyaret ve Bağdat Ticaret Odası’nda da ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi. Son olarak T.C. Bağdat Büyükelçiliği’ne ziyaret yapıldı. Ayrıca Türk Tesisat Mühendisleri Derneği ve Mekanik Tesisat Müteahhitleri Derneği’ni temsilen katılan Bahri Türkmen, Hüseyin Erdem ve Irak’ta başarılı çalışmalar yürüten Mustafa Arslancan da ikili iş görüşmelerine katılarak heyetin verimliliğine katkı sağladı.

Irak pazarında Türkiye’nin varlığını güçlendirmek ve iklimlendirme sektörü ithalatındaki payını artırmak için girişimlerde bulunulması büyük önem taşıyor. TradeMap kaynaklarına göre; Türkiye’nin Irak’a 2023 yılı toplam ihracatı 14.8 milyar dolarken iklimlendirme sektör ihracatı ise 400 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’nin Irak iklimlendirme sektörü ithalatındaki payı ise yüzde 9,6.

Özellikle Iraklı iş insanlarının Türkiye’den ihracatçılar ve ürünler arayışında olduğu göz önüne alındığında, yeni iş ortaklıkları kurmak ve ticari faaliyetleri artırmak için heyet organizasyonunun önemi daha net ortaya çıkıyor. İSİB tarafından yapılan bu organizasyonun başarısı ile Türkiye’nin Irak pazarındaki varlığını güçlendireceği ve iklimlendirme sektörü ihracatını artıracağı öngörülüyor.

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram