TTMD’nin düzenlediği Pasif Ev Standartları ile Bina Kabuğu ve Mekanik Sistem Çözümleri konulu çevrimiçi seminer 1 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirildi. Yasemin Somuncu’nun moderatörlüğünde yapılan etkinliğe hat Şahin ve Nuri Akmel konuşmacı olarak katıldı.
Etkinlik açılışında konuşan Yasemin Somuncu, Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği (SEPEV) ve SEPEV’in AB fonlu WRI Türkiye ve Danimarka Yeşil Büyüme Ağı ile ortak yürüttüğü Sürdürülebilir Binalar Ağı projesinden kısaca bahsetti.
İlk konuşmacı Serhat Şahin, sunumuna 1996 yılında Almanya’da kurulan Pasif Ev Enstitüsü hakkında bilgi vererek başladıktan sonra 2012 yılında Türkiye’de, Pasif Ev yapı standart ve yöntemlerinin Türkiye iklim koşullarına uyumlanmasına yardımcı olarak, ülkemizde sıfır enerjili binaların yaygınlaşmasında öncü olma amacıyla kurulan SEPEV’i anlattı. Pasif Ev çalışmalarında minimum enerji talebi, pasif ısı enerjisi kullanımı, pasif gölgeleme ve soğutma gibi kavramların öne çıktığına değinen Şahin, iklim bölgeleri, temel prensipler, yüksek düzey ısı yalıtımı, ısı köprüsüz tasarım, hava sızdırmazlık gibi konu başlıklarında bilgiler paylaştı. Dünyadan ve Türkiye’den pasif ev örnekleri veren Şahin: “Pasif Ev Kriterleri’ne geçiş için yatırım maliyeti yatırımcılar tarafından fazla bulunmaktadır. Kriterlerin tamamı sağlanamıyor olsa bile, en azından daha düşük U değerli yalıtım malzemeleri kullanılabilir. Daha düşük U değerli pencereler tercih edilebilir.” dedi.
Etkinliğin ikinci konuşmacısı Nuri Akmel mekanik sistemlerde, pasif ev binaların en önemli kriterlerinden biri olan ısı geri kazanımına değinerek kendi içindeki standartları anlattı ve tasarım örnekleri verdi. Cihaz seçiminde bütün dünyada pasif ev enstitüleri tarafından onaylanmış malzemelere erişimle ilgili bilgilendirmede bulunan Akmel pasif ev çalışmalarında özellikle ısıl verim ve enerji tüketimi sınırlarının önem arz ettiğini belirterek: “Kriterlerin tamamı sağlanamasa da düşük enerjili pasif evlere geçiş sağlanabilir. Mevcut ihtiyaç, Isı Pompası ile karşılanıp emisyon üretmeyen bir sisteme geçilebilir. Isı pompasının ihtiyacı çatıya kurulacak Güneş Enerji Sistemi ile karşılanabilir” dedi.
Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği soru-cevap bölümünün ardından çevrimiçi seminer sona erdi. Webinar videosunu izlemek için tıklayın.