Havak Endüstri Tesisleri Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Ahmet H. Gökşin

Havak Endüstri Tesisleri Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Ahmet H. Gökşin ile gerçekleştirdiğimiz bu röportajda, 36 yıllık birikimiyle sektörde önemli bir konuma gelen firmanın, iklimlendirme ürünleri üretim ve satışındaki başarıları ele alınıyor. Firmanın tarihsel gelişimi, uluslararası ortaklıkları ve ürün yelpazesi hakkında bilgilere yer verilirken, pandemi sürecinde artan filtre taleplerine ve geliştirilen yeni cihazlara da değiniliyor. Ayrıca, iklimlendirme sektörünün önemini ve bu alandaki uzmanlığın gerekliliğini vurgulayan Gökşin, sektördeki sivil toplum örgütlenmesi ve mesleki eğitim çalışmalarına verilen destekleri de açıklıyor. Röportaj, Havak’ın gelecekteki hedefleri ve sektördeki yenilikçi yaklaşımları hakkında da önemli ipuçları veriyor.

Ürünlerimizin genelinde hem ürünü belirlerken hem de uygulama sırasında mühendislik hizmeti vermek durumundayız. Bu sebeple müşterinin güvenini kazanmak çok önemli. Sizin bilginize ve tecrübenize inanmalı ve güvenmeliler. 

1988 yılında İstanbul Fındıkzade’de kurulan firmamız, 1998 de Topçular Marangozlar sitesine, 2008’de ise Isıso Sanayi Sitesi’ne taşındı. Halen aynı sanayi sitesinde iklimlendirme ürünlerinin üretimi ve satışı konusunda faaliyetine devam etmektedir. Yine 2008 yılında İtalyan General Filter firmasıyla ortak olarak kurulan General Filter Havak firması da, yakın bir lokasyonda, iklimlendirme sektörünün ihtiyacı olan her türlü hava filtrelerinin üretimini yapmaktadır.

Hava Perdesi, Evaporatif Nemlendirici ve Susturucu ürünlerimizi Hadımköy fabrikamızda üretiyoruz. Endüstriyel Toz Toplama ve Havalandırma Cihazları, Nemlendiriciler, Nem Alma Cihazları, Tekstil Hava Kanalları, Gün Işığı Aydınlatma Sistemleri, Rüzgar ve Güneş Enerjili Çatı Aspiratörleri, Elektrikli Isıtıcılar gibi ürünlerimizi, Amerika, İngiltere. İtalya, Almanya, İrlanda , Hollanda, Filipinler gibi ülkelerdeki partnerlerimizden temin etmekteyiz. 

Ürünlerimizin genelinde hem ürünü belirlerken hem de uygulama sırasında mühendislik hizmeti vermek durumundayız. Bu sebeple müşterinin güvenini kazanmak çok önemli. Sizin bilginize ve tecrübenize inanmalı ve güvenmeliler. 36 yıllık birikimiyle Havak bu konuda sektörde sayılı firmalardan biridir.  Fabrikalar, havaalanları, alışveriş merkezleri, oteller, hastaneler, üniversiteler, marketler, banka şubeleri ve konutlarda dahil olmak üzere her bina ve hacimde ürünlerimizi kullanmamız mümkün. 

Pandemi sürecinde iklimlendirme sektörü çalışmalarını artan bir ivme ile sürdürdü. Özellikle hava filtrelerinin önemi ortaya çıktığı için filtre konusunda talep patlaması oldu. Bu süreç içinde 2 yeni cihaz geliştirdik. Bunlardan biri, 3 kademe filtre içeren ve son kademe H14 hepa filtre ile her türlü bakteri ve virüsleri tutma özelliğine sahip mahal tipi GEFI PURIFIER hava temizleme cihazlarıydı. 

Diğer cihazımız da, diş hekimlerinin muayene ve tedavi sırasında hasta ağzından çıkan partikülleri emmek ve aynı şekilde filtre ederek bulaşı riskini azaltmak amacıyla kullandıkları VENTIDENT cihazıydı. Bugün pandemi riski azaldığı için bu cihazlara talep azaldı fakat bu cihazları kullanmaya devam etmek, en azından infuenza (grip) salgının önlemede faydası olur.

Türkiye iklimlendirme sektöründe mesleki sivil toplum örgütlenmesi, örnek teşkil edecek bir yapıya sahiptir

İklimlendirme, özellikle endüstriyel havalandırma konuları, uzmanlık isteyen konular. Eskiden iklimlendirme deyince herkesin aklına ısıtma ve klima gelirdi. Fakat pandemi, havalandırmanın önemini ortaya çıkardı ve taze hava kullanan cihazların kullanımı öne çıktı. Endüstriyel havalandırma, toz-duman emme sistemleri ise başlı başına uzmanlık isteyen bir alan. Özellikle patlayıcı tozların emilmesi ve filtre edilmesi, ATEX kurallarına uygun tasarımlar bu alanda çok önemli. Yapılan dizaynlar, üretimin kalitesi ve güvenliği ile doğrudan ilişkili. Maalesef bu konuda yetkin olmayan firmalara yaptırılan işler, sonunda iş sahibine çok pahalıya mal oluyor.  

Türkiye iklimlendirme sektöründe mesleki sivil toplum örgütlenmesi, örnek teşkil edecek bir yapıya sahiptir. Sektördeki her disiplinin bir örgütü vardır ve bu örgütlerde birbirine rakip firmalar bir araya gelerek, sektörlerindeki üretimin ve kalitenin artması, bunun ihracata yansıyarak sonunda herkesin kazanacağı bilinciyle ortak hareket ederler.Havak olarak, biz de bu kuruluşlara elimizden geldiğince destek vermekteyiz. Bunlardan bazılarını sayacak olursak,

* ASHRAE Turkish Chapter Başkanlığı, 

* İSO 51.no.lu İklimlendirme Ekipmanları Sanayii Meslek Komitesi Başkanlığı, 

* İSİB Denetim Kurulu Üyeliği, 

* TOBB İklimlendirme Meclisi Üyeliği,

* İSKİD Onur Kurulu Üyeliği

* MMO, TTMD, MESKA Vakfı, İTO Üyelikleri.

Ayrıca, sektörümüzün ihtiyacı olan teknik personelin eğitimlerini geliştirmek amacıyla, Türkiye İklimlendirme Meclisi ve İstanbul Sanayi Odası olarak Avcılar Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’ne ve çeşitli üniversitelerde makine mühendisliği öğrencilerine sponsorluk, burs, staj imkanı gibi konularda destek olarak, bu öğrencilerin iş hayatlarında iklimlendirme sektörünü seçmeleri konusunda bilgilendirmeler yapmaktayız.

2023 yılında iki yeni hava perdesi Ar-Ge çalışması yaparak ISK-SODEX İstanbul Fuarı’nda lansmanını gerçekleştirdik. 2024 yılında hedefimiz, hava perdesi başta olmak üzere, ürünlerimizi uluslararası pazarlarda tanıtmak, bu amaçla fuar ve BTB programlarına katılmak olacak.

Türkiye iklimlendirme sektörü, kalitesini sürekli artıran üretici firmalarının, derneklerin, ihracatçı birliğinin, sektörel dergilerin birlikte oluşturduğu güç birliğiyle, tüm dünyaya ihracat yapar hale geldi ve birçok sektörün aksine, ihracatını her yıl artırıyor. Ayrıca sektörde ihracatın ithalatı karşılama oranı da oldukça yüksek (%95’e varan yıllar olmuştu).  

Enerji fiyatlarının yükselmesi sebebi ile enerji tasarrufu çalışmalarının iklimlendirme sektörüne etkisi olmaktadır. Isı pompaları üretimi de Türkiye’nin gündemine girmiştir. 

Ayrıca okullar başta olmak üzere, spor salonları, sağlık ocakları, mağazalar, kuaförler, restoranlar gibi halkın zaman geçirdiği mekanlarda, ısı geri kazanımlı, taze hava kullanan cihazların kullanımı yaygınlaşmaktadır. Bu iki ürünün satışlarının 2024 yılında artış göstereceğini tahmin ediyoruz.

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram