Türkiye iklimlendirme sektörünün öncülerinden biri olan Form Şirketler Grubu, 1965 yılında Ankara’da 20 metrekarelik bir mekanik proje firması olarak faaliyetlerine başladı. Bugün altı farklı şirketiyle Türkiye’nin çeşitli sektörlerine hizmet veren grubun 59 yıllık geçmişi, Türkiye iklimlendirme sektörünün evrimini ve dinamiklerini yansıtıyor. Geleceğe dönük hedeflerinde Ar-Ge’ye ve yenilikçi teknolojilere büyük önem veren Form, Türkiye’nin iklimlendirme sektöründeki liderliğini sürdürmeyi ve ihracat ağını genişletmeyi amaçlıyor. Form Şirketler Grubu Yürütme Kurulu Başkanı Tunç Korun, Gruptaki son gelişmeleri ve iklimlendirme sektörüne dair görüşlerini paylaştı.
Form Şirketler Grubu olarak 59 yıl boyunca başarılı projelere ve iş ortaklıklarına imza attık
1965 yılında Ankara’da 20 m²’lik mütevazı bir mekanik proje firması olarak faaliyetlerimize başladık. Kuruluşumuzun ilk yıllarında mekanik sistem projeciliği ile başlayan faaliyetlerimize, piyasa ihtiyaçları kapsamında mekanik tesisat taahhüt yapımı sonra da sırasıyla klima imalatı ve temsilciliği ekledik. 2000’li yıllara kadar mekanik taahhüt ve imalat ağırlıklı çalıştık, sonrasında koşullar gereği temsilcilik ağırlıklı ilerledik. 2018 itibariyle imalat ve temsilciliği dengeli bir şekilde yürütüyoruz.
Form Şirketler Grubu olarak 59 yıl boyunca başarılı projelere ve iş ortaklıklarına imza attık. Şu anda altı Grup şirketi ile hizmet veriyoruz. Türkiye’de iklimlendirme sektörünün doğuşuyla, firmamızın kurulduğu yıllar paralellik gösteriyor. Ülkemizin iklimlendirme sektörünün tüm gelişim aşamalarına tanık olurken sektör dinamiklerini belirleyen firmalardan biri de olduğumuzu ifade edebiliriz. Bu konuma ulaşmamızdaki en önemli etken daima son teknoloji ile üretilmiş, modern, çevreci ve enerji verimli ürün ve hizmetlere odaklanmak oldu.
Grup olarak sürekli profesyonel kadrolarla gelişen bir insan kaynağına sahibiz. Bu zenginliğimizle sektördeki güçlü konumumuzu daha da pekiştiriyoruz. Şu an 300’ü aşkın çalışanla büyük bir aileyiz. Büyük bir kısmı mühendis kökenli ve yaş ortalaması genç bir ekibiz.
Türkiye genelinde 100’den fazla bayi ve satışını yaptığımız tüm ürünlerin satış sonrası hizmetlerini kaliteli bir şekilde sağlamak üzere 200’den fazla servis noktamız ile hem son tüketicilere hem de profesyonel taleplere cevap veriyoruz. Bunlara ek olarak yurtdışında başta distribütörlerimizin bulunduğu Türki Cumhuriyetler, Doğu Avrupa ve Kuzey Afrika olmak üzere 15 civarında servisimiz mevcut.
Form Şirketler Grubu, farklı alanlarda hizmet veren firmalardan oluşuyor
Çok genel olarak özetlemek gerekirse; Form MHI Klima Sistemleri, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri ve Form Freva firmalarımız ile ticari binalar, alışveriş merkezleri, hastaneler, okullar, fabrikalar, konferans salonları, büyük market zincirleri ve konutlara tüm ürün tiplerinde iklimlendirme cihazları temin ediyoruz. Bunun dışında endüstriyel binalara duman tahliye, doğal havalandırma, doğal aydınlatma ürünleri konusunda da hizmetler sağlıyoruz.
Japon teknoloji devi Mitsubishi Heavy ile ortaklığımız kapsamında Form MHI Klima Sistemleri bünyesinde split klimalar, multi-split klimalar, VRF sistemler ve ısı pompalarının yer aldığı ürünlerimizi kullanıcılarımızla buluşturuyoruz. Ayrıca ürün gamımızın gücünü stok seviyemizle güçlendiriyoruz. VRF ürün grubunda açık ara farkla en yüksek stok miktarına sahip firma konumundayız. Böylece ülkemizdeki ürün talebine hızlıca cevap verebiliyoruz. Bununla birlikte Türkiye genelindeki 100’e yakın konsept mağazamızla son tüketiciye split, multi-split ve profesyonel ürünlerimizi ulaştırıyoruz.
Form Endüstri Ürünleri firmamızın çatısı altında; gerek İzmir’deki üretim tesisimizde gerçekleşen yerli üretimimizle, gerekse de Lennox, Clivet, Climate Master, Dunham Bush ve Montair temsilcilik ürünlerimiz ile, her müşterimize uygun iklimlendirme çözümü sunuyoruz. Temsilcisi olduğumuz dünyaca ünlü markaların yanı sıra, Form markasıyla ürettiğimiz ve satışa sunduğumuz fancoil, su kaynaklı ısı pompası, sudan havaya inverter ısı pompası, ısı geri kazanım cihazı, soğutma kulesi ve klima santrali gibi ürünlerimizle pazarda ciddi bir maliyet avantajı sağlıyoruz. Öte yandan, üretim lisansı anlaşmamız kapsamında Lennox markalı paket klimaları da kendi bünyemizde üreterek satışa sunuyoruz. Kısa süre önce hızlı bir giriş yaptığımız ithal santrifüj ve hava soğutmalı vidalı gruplardaki başarılı büyümemizi 2024’de de sürdürmeyi planlıyoruz. Ek olarak klima santrallerinde, hızla büyümeye ve yeni ürünler geliştirmeye de devam edeceğiz.
Yerli üretim gücümüzü temsil eden Form Endüstri Tesisleri şirketimiz ise İzmir’de bulunan 20.000 m²’lik alanda duman tahliye ve doğal havalandırma, gün ışığı aydınlatma ve evaporatif soğutma gibi ürünlerin imalat ve satışını gerçekleştiriyor. Bununla birlikte, grup firmalarımızın satışını gerçekleştirdiği paket klima, su kaynaklı ısı pompası, ticari ve konut tipi ısı geri kazanım cihazları, klima santralleri, fancoil gibi cihazların OEM olarak üretimi de yine Form Endüstri Tesisleri firmamız üzerinden ilerliyor. Bu firmamız dünyaca ünlü Lennox firmasının tüm dünyada kendi üretim tesisleri haricinde üretim lisansı verdiği tek firma. Ayrıca Alman GAL markası ile de endüstriyel cephe menfez (panjur / louver) üretimi için lisans anlaşmasına sahibiz.
Kuruluşunu yeni gerçekleştirdiğimiz Form Freva Soğutma Sistemleri A.Ş.’nin ise ana faaliyet alanı soğutma kuleleri üretimi ve satışıdır. İstanbul Sancaktepedeki imalat alanında konfor ve endüstriyel uygulamalar için her tip soğutma kulelerini üreterek, Grup firmaları ile birlikte satışını yapacaktır.
Form Yönetim Destek A.Ş. ise satış, üretim ve teknik servis yapılarının dışında kalan tüm fonksiyonların toplandığı ve tüm firmalarımıza hizmet veren Pazarlama, İK, BT, Finans, Muhasebe, Lojistik vb. bölümlerin yer aldığı şirketimizdir.
Form Şirketler Grubu olarak farklı hedef kitlelerine ve sektörlere hitap eden geniş bir ürün yelpazemiz var. Bu nedenle hedef kitle bazında farklı aksiyonlar alıyoruz. Profesyonellere yönelik çalışmalarda sponsorluklar üstleniyoruz. Güncel proje ve gelişmeleri takip eden, konusuna hâkim bir ekiple çalışıyoruz. Üniversitelerin mühendislik fakülteleri ile yakın ilişkiler yürütüyor, öğrencilerin mesleklerindeki uzmanlık seçimlerine katkıda bulunup gelişimlerini sağlamaya çalışıyoruz. Yurtiçi ve dışında çok sayıda fuara katılıyoruz. Son tüketici tarafında ise bunlara ek olarak kampanyalar ve medya uygulamaları gibi çalışmalar yürütüyoruz.
Artık herkes sadece konfor amacıyla değil aynı zamanda sağlık için de iklimlendirme cihazlarına yönelim gösteriyor
Pandemi öncesinde de sunduğumuz ürün ve hizmetlerin tamamı dünya standartlarında sağlıklı ve konforlu ortamlar yaratmamıza katkı sağlıyordu. Pandemi bu konuda duyarlılıkları maksimum seviyeye ulaştırdı. Özellikle pandeminin ilk zamanlarında artan yüzde 100 taze hava beklentisi, günümüzde düşüş yaşasa da hala önemli ve talep görüyor.
Biz bu süreçte hızlı aksiyonlar aldık. Pandeminin başlarında klimaların korona virüs salgını üstündeki etkisinin gündeme gelmesiyle, bu alanda müşterilerimize havadaki virüsleri öldüren ultraviyole ışık entegre edilmiş cihazlar sunmaya başladık. Bu sistem, kapalı çevrim olarak adlandırılan yani ortam havasının çevrildiği fancoil, ısı pompası, VRF ve split klima sistemlerinin yanı sıra, açık çevrim mantığıyla çalışan yani tam taze hava ya da karışım havasının kullanıldığı klima santralleri ve paket klima sistemlerine de entegre edilebiliyor.
Bu süreçteki en önemli inovasyonumuz Neffes Antiviral Hava temizleme cihazımız oldu. Bakanlık onayına sahip bu cihazımız daha çok okul, hastane, restoran, fabrika, ofis gibi ev dışı kullanım alanları için farklı kapasitelerde satışa sunuldu.
Ayrıca Mitsubishi Heavy’nin Diamond ve Premium serisi duvar tipi klimalarında (ZR-ZS-ZSX-ZM) standart olarak yer alan alerjen filtre, enzimlerin ve ürenin gücünü kullanarak filtrede toplanan polen, bakteri, küf, virüs ve diğer alerjenleri inaktif hale getiriyor. Bu yöntemin Covid-19’a karşı etkinliği, Japon Tekstil Ürünleri Kalite ve Teknoloji Merkezi’nde yapılan ISO18184’e uygun testler sonucunda kanıtlandı.
Pandeminin etkisini yitirmesiyle birlikte taze hava ihtiyacı pandemi dönemindekiyle aynı seviyede kalmasa bile öncesine oranla değer kazandı. Artık herkes sadece konfor amacıyla değil aynı zamanda sağlık için de iklimlendirme cihazlarına yönelim gösteriyor. Bu doğrultuda biz de tüm ürünlerimizde hem konfor hem de sağlık ihtiyaçlarını karşılayan hizmet sunmaya devam ediyoruz.
Gerek eğitim kurumlarıyla gerekse meslek örgütleriyle yakın temas içindeyiz. Özellikle kendi alanımızdaki bölümlerde öğrenim gören öğrencilerle sık sık bir araya geliyor, bilgi ve tecrübelerimizi paylaşıyoruz.
Üniversite sanayici işbirliği kapsamında üniversitelerin makine mühendisliği bölümü son sınıf öğrencilerine, ürün ve hizmet bazlı eğitimler, staj olanakları gibi imkanlar sağlıyoruz. Çeşitli üniversitelerde kariyer günlerine katılım gösteriyoruz.
Tabii eğitimi sadece mühendislik alanında değil her alanda önemsiyoruz. Çeşitli dernekler aracılığıyla öğrencilere burs desteği veriyoruz. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin “Anadolu’ da Bir Kızım Var Öğretmen Olacak” projesi kapsamında, 2015 yılından bu yana kız öğrencimize burs desteği sağlıyoruz, Cumhuriyetimizin 100. yılında sayımızı 100’e çıkardık. Her yıl Dünya Göz Vakfı’nın aracılığı ile görme engelli öğrencilerin eğitimine destek amaçlı hazırlanan Braille alfabesi ile yazılmış kitap setlerinin baskısına destek veriyoruz. Sektörde profesyonel ağ oluşturmayı ve üyelerine teknik donanım kazandırmayı önemseyen, endüstrinin sektörel standartlarını belirleyerek teknik ilkelerin kaynağı olmayı amaç edinen Amerikan Ashrae Derneği’nin Türkiye bölümü üyesiyim. Marmara Üniversitesi’nden ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden 40’a yakın öğrencinin bu derneğe üyelik ücretini üstlenerek gelişimlerine katkı koymayı amaçladık.
Aynı şekilde bir kısmında kurucu üye olduğumuz sektörümüzün önde gelen vakıf ve meslek örgütleriyle de iş birliği içinde çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Kurucu üyelerinden olduğumuz İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD) 16’ncı Olağan Genel Kurulu’nda da Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçildim.
Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı ISKAV’ın kurucu ortaklarındanım ve hala Form Şirketler Grubu’nu temsilen Mütevelli Heyeti toplantılarına iştirak ediyorum.
2023 yılını doğru adımlarımız ve öngörülü yaklaşımımız sayesinde, yeni başarılara imza attığımız ve hedeflerimizin üzerine çıktığımız bir yıl olarak geride bıraktık. Hizmet verdiğimiz iklimlendirme sektöründeki rekabet ortamında farkımızı ortaya koyan ve bulunduğu her alana değer katan ürünlerimizi kullanıcılarımızla buluşturmaya özen gösterdik.
Aynı özeni yaşadığımız dünyaya da gösterdik, karbon ayak izimizi azaltacak teknolojik yeniliklerden, yeni nesil ürün ve hizmetlerden yararlanarak çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Form olarak günümüzde alternatif enerji kaynakları kullanarak imza attığımız projelerin toplam kapasitesi yıllık 110 bin MW olup klasik sistemlere göre minimum 21 bin 600 MW enerji tasarrufu sağlıyor. Bu tasarruf her yıl 3.650 aracın trafikten çekilmesine ve yaklaşık 400.000 adet ağaç dikimine eşit sayılıyor.
İklimlendirme sektöründeki rakamlara baktığımızda tüm dünyada sektör paydaşlarının büyüme oranlarının giderek arttığını görüyoruz
Rakamsal olarak da her üç firmamız için Euro bazında hedeflerimizin yaklaşık yüzde 30 üzerinde bir başarı grafiği elde ettik. Bununla birlikte hem iç hem de dış taleplerdeki artışı gözlemleyerek ihracat faaliyetlerimizi toplam ciromuzda yüzde 20’lik bir pay alacak seviyeye yükselttik. Ayrıca daha önce 80 civarına ulaştırdığımız Form MHI Klima Sistemleri konsept mağaza sayımızı 2023’de 100’e yakın bir sayıya çıkarttık, istikrarlı bir şekilde önümüzdeki yıl da arttırmaya devam edeceğiz.
Hızla gelişen teknoloji ve iklimlendirme sektörü bizlere 2024 yılı için heyecan aşılıyor. Kullanıcılarımıza en iyi ürün ve hizmeti sunmak adına 2024 yılı için pek çok yeni hedefimiz bulunuyor.
Üretim ciromuzun %1.5’unu Ar-Ge’ye ayırıyoruz. Bu yıl özellikle OEM olarak ürettiğimiz klima grubu ürünlerde enerji verimliliğini artırmak, kapasite aralıklarını genişletmek yönünde Ar-Ge çalışmaları yürüteceğiz. 2024 yılında en önemli hedeflerimiz arasında, Form Endüstri Tesisleri’nin İzmir’deki tesislerinde tam teşekküllü bir Ar-Ge Merkezi oluşturmak var.
Ayrıca İzmir fabrikamıza çok yakın bir yerde, 6,300 m2 açık alanda yeni bir fabrika kurmaya başladık. Sene sonuna kadar bu fabrikayı da bitirip imalat hattımızı daha da genişletmek istiyoruz.
Form MHI Klima Sistemleri firmamızın portföyünde bulunan KXZ2 ürünümüzün daha yeşil teknolojilerle donatılmış, yüksek verimli ve çevre dostu yeni nesil R32 gazı ile geliştirilmiş 3. nesil versiyonunu, yani “KXZ 3 VRF çoklu merkezi klima sistemlerimizi” kullanıcılarımızın beğenisine sunacağız. Bu yeni serinin sektördeki en yüksek kapasiteye çıkabilen ilk ürün olmasıyla oldukça beğeni toplayacağına inancımız tam.
Kurulduğumuz günden bu yana hem hedef kitlemizle bir araya gelmemizi sağlayan hem de yeni teknolojileri yakından takip ederek kendimizi geliştirmemizde oldukça büyük katkısı olduğunu düşündüğümüz önemli uluslararası fuarlara katılımımızı artırarak sürdüreceğiz. Fuar katılımlarıyla doğrudan bağlantılı olduğuna inandığımız ihracat ağımızı da merkezi klima ürün gruplarında öncelikle Ortadoğu ve Afrika, sonrasında ise Avrupa pazarında yüzde 30 seviyelerine çıkarmayı hedefliyoruz.
Klima santrali, ısı geri kazanım cihazı, ısı pompası, fancoil gibi yerli üretim ürünlerimiz özelinde ise Avrupa, Eski Doğu Bloğu Ülkeleri, Türki Cumhuriyetler ve Kuzey Afrika’ya odaklanarak ihracatımızı genişleteceğiz.
İklimlendirme sektöründeki rakamlara baktığımızda tüm dünyada sektör paydaşlarının büyüme oranlarının giderek arttığını görüyoruz. Pandemi sürecinin yaşanması, artan sıcaklıklar ve öngörülemeyen iklim koşulları nedeniyle, birçok tüketici iklimlendirme ekipmanlarını gerekli bir yatırım olarak görüyor.
İklimlendirme sektöründe öne çıkan teknolojik trendleri sıralamak gerekirse; ilk olarak enerji verimliliğine değinmek isterim. Ülkelerin Paris İklim anlaşmasına imza atmasından sonra sektör paydaşları sürdürülebilir üretim, enerji verimliliğini artırma ve karbon emisyonlarını azaltmaya odaklanan bir strateji üzerinde planlama yapmaya başladılar. Yüksek verimli ekipman kullanımından ısı kaybını sınırlamaya kadar birçok yöntem denenirken, atıkları azaltmak için yeni araçlar ve çözümler aranıyor. Yeni ürünler de tüketicilere daha fazla seçenek ve maliyet tasarrufu sunuyor. A.B.D Enerji Bakanlığı verilerine göre, çevre dostu iklimlendirme sistemlerinin, geleneksel sistemlerden yüzde 65’e kadar daha verimli olduğu görülüyor. Geleneksel cihazlara göre fiyatları biraz yüksek olsa da enerji tasarrufları ile bu fiyat farkını çok kısa zaman içerisinde telafi ediyorlar.
İkinci olarak teknolojik atılımlar alanında önemli bir başlık ise Nesnelerin İnterneti. IoT teknolojisi sadece iklimlendirme sektöründe değil neredeyse her sektörde birçok yenilik ve kolaylık sağlıyor. Sektörümüzdeki kullanımı ise hem üretim hem de cihaz özelliği olarak günden güne artmaya devam ediyor. Daha verimli, daha güvenli ve etkili üretim hatları oluşturma noktasında IoT teknolojisine yönelim artacaktır ayrıca son kullanıcının konforunu arttırmak adına cihaz özelliği olarak kullanılması da yaygınlaşacaktır. Ürünlerin performansları hakkında verileri izlemek ve veri toplamak için sensörler ve diğer ekosistem teknolojileri ısıtma ve soğutma ekipmanlarında bir süredir kullanılıyor. IoT teknolojisinin iklimlendirme ürünlerine en önemli katkısı verimliliktir. Verinin daha etkili kullanılması, sunulan hizmetlerin sizin özel durumunuza göre uyarlanabileceği ve hafızalarda saklanarak yeni ürünler için know-how sağlaması ve daha fazla kişiselleştirme yapılabileceği anlamına geliyor.
İklimlendirme sistemlerinin sorunsuz çalışmasını sağlamak için önleyici bakım unsurları üzerinde çalışıyoruz. Müşteri hizmetlerinde en önemli konulardan bir tanesi de satılan ürünün teknik olarak takibinin yapılması. Örneğin; cihazınızın bakım zamanının geldiğinin size bildirim olarak iletilmesi, hava filtrenizin değiştirilme zamanının geldiğinin sistem tarafından hatırlatılması hem kullanıcı açısından hem de cihazın ömrünün uzun olması açısından önemli. Bu teknoloji, iklimlendirme sistemlerinde giderek daha yaygın kullanılmaya başlandı. Bizler de her zaman olduğu gibi yenilikleri yakından takip edip, cihazlara entegrasyonu ile ilgili gelişmelerin sürdürücüsü olacağız.
İklimlendirme sektörü geleceğinde ülkemiz de fırsatlar barındırıyor. Türkiye, hem dinamik ve genç nüfusa sahip oluşu hem de lojistik ve yatırım kolaylığı gibi sunduğu imkânlarla dünyanın HVAC (heating, ventilation and air conditioning) bazında önde gelen pazarlarından biri. İnşaat sektörünün lokomotif etkisiyle de pazar gün geçtikçe genişliyor. Şu an VRF’de Türkiye Avrupa’nın en hızlı büyüyen pazarı konumundadır. Buna ek olarak konfor anlayışının normalleşmesi, iklimlendirmenin artık lüks değil ihtiyaç olarak algılanması da pazarın dinamizmini körüklüyor.