Voltrun Genel Müdürü Berkay Somalı

Türkiye’nin önde gelen elektrikli araç şarj istasyonu ve ağ çözümleri sağlayıcısı Zebra Elektronik 2023’te aldığı stratejik bir kararla Voltrun Enerji A.Ş. firmasını kurarak operatörlük hizmetlerini tek bir çatı altına topladı. Şirket, yerli üretim ve yazılım mottosuyla elektrikli araç şarj istasyonları ve yazılımlarının tüm faaliyetlerini gerçekleştirmekte. Voltrun Genel Müdürü Berkay Somalı, Türkiye’deki mevcut çalışmalarını ve dış pazarlara yönelik hedeflerini paylaştı.

Türkiye’deki yaygın servis ağımızla montaj, bakım, servis, altyapı kurulumu vb. hizmetlerimizi 81 ilde gerçekleştirebiliyoruz. 

Türkiye’nin elektrikli araç şarj istasyonları ve istasyon ağ çözümleri alanında öncü şirketi Zebra Elektronik 2011 yılında kuruldu. E-Mobilite sektöründe uçtan uca şarj çözümleri sunmak üzerine kurulan şirketimiz, Voltrun markasıyla şarj ağı operatörlüğü hizmetini 2016 yılından itibaren sürdürmektedir. Geçtiğimiz sene stratejik bir kararla Voltrun Enerji A.Ş. firmasını kurduk ve operatörlük hizmetlerini tek bir çatı altına topladık. 

Zebra Elektronik, sürdürülebilir teknoloji çözümleri alanında yerli üretim-yerli yazılım mottosu ile elektrikli araç şarj istasyonları ve yazılımlarının, üretim, satış ve pazarlama faaliyetlerini sürdürmektedir. Tüm birimlerimizle birlikte 100 kadar çalışanımız var.  Yurtiçinde; konut sitesi, AVM, dinlenme tesisi, restoran, otel, iş merkezi, otopark, kamu kurumları, bireysel kullanıcılar vb. alanlarda kurulumlarımızı yapıyoruz. Türkiye’nin her yerinde servis ve satış ağımız mevcut. Müşteri hizmetlerimiz ile 24 saat kesintisi hizmet vermekteyiz.

Şarj ağı yönetimine ihtiyaç duyan ağ operatörlerine ezoperator yazılımımız ile yazılım hizmetini de sağlıyoruz

Yurtdışından çok talep alıyoruz. Ağırlıklı olarak Ortadoğu, Doğu Avrupa ve Balkan ülkelerinden geldi. İlk ihracatımızı Arnavutluk’a yaptık. Aslında elektrikli araçların yeni yeni başladığı pazarlar daha çok ilgileniyor. Orada bu şarj ağı işletmeciliği konuları gündemde olduğu için hazır bir çözümü kendi ülkelerinde uygulamak isteyen girişimciler var. Biz de bunlarla irtibat halindeyiz.

AC ve DC şarj ünitelerinin üretimini gerçekleştiriyoruz Tüm tasarımları tarafımızca yapılan ve yazılımından servisine kadar uçtan uca hizmetini verdiğimiz ürünleri şarj ağı operatörlerine satışını gerçekleştirdiğimiz gibi Voltrun şarj ağımız üzerinden de elektrikli araç kullanıcılarının hizmetine sunuyoruz. Şarj ağı yönetimine ihtiyaç duyan ağ operatörlerine ezoperator yazılımımız ile yazılım hizmetini de sağlıyoruz.  Türkiye’deki yaygın servis ağımızla montaj, bakım, servis, altyapı kurulumu vb. hizmetlerimizi 81 ilde gerçekleştirebiliyoruz. 

Elektrikli araçların şarj ihtiyacını çözebilmek adına şarj istasyonlarının ve altyapısının yatırımları elektrikli araçların yayılmasından önce ve daha hızlı olmalı. Özellikle sektör oturana kadar şarj ağı işletmecileri bu konuda öncelikle yatırım yapmak durumundalar. Bu kapsamda çok sayıda lisanslı ağ operatörü çalışmalarına ve yatırımlarına hızla devam etmekte ve 2023 sonu itibariyle 12 bin adedin üzerinde istasyon yatırımı yapılmış durumdadır.

Elektrikli araç şarj istasyonlarının kurulumu için öncelikle elektrik altyapısının hazırlanması gerekmektedir. Şarj üniteleri oldukça güçlü olduğundan ihtiyaca karşılık altyapıyı mevcut tesislerde bulmak oldukça sorun oluyor. Bu kapsamda güç artışlarına ihtiyaç duyduğumuz çok nokta oldu. Dolayısıyla istasyon kurulum maliyetleri yükselirken, kurulum süreleri da uzayabiliyor. Bununla beraber belediyelerden almak zorunda olduğumuz Faaliyet İzin Belgesi süreçleri de oldukça süre alabiliyor. 

Elektrikli araç şarj istasyonu kullanacak kişilere yönelik uyarı ve öneriler şunlar olabilir:

Araştırma Yapmalılar; Elektrikli aracınız için uygun şarj istasyonlarını önceden araştırın. Yakınınızdaki istasyonların konumlarını, şarj tipi ve hızını, kullanılabilirlik durumunu ve maliyetini kontrol edin.

Zamanlamayı Dikkate Almalılar: Şarj süresi, şarj istasyonunun tipine ve aracınızın şarj kapasitesine bağlı olarak değişir. Planlarınızı yaparken bu süreyi göz önünde bulundurun.

Acil Durum İçin Plan Yapmalılar; Şarj istasyonunun çalışmaması gibi beklenmedik durumlar için alternatif planlarınız olsun. Yakındaki başka şarj istasyonlarının konumlarını bilin.

Güvenlik Önlemlerine Dikkat Etmeliler: Şarj sırasında aracınızın ve şarj istasyonunun talimatlarına uyun. 

Voltrun Elektrikli Araç Şarj istasyonları Akmerkez, İstinye Park, Emaar, Capacity, Burda AVM, Yalı Ataköy, Vadistanbul, 5.Levent, Hilton Maslak, Wyndham Kalamış Otel, Nurol Plaza, Nidapark İş Merkezi vb. gibi önemli yapılarda kullanılmaktadır.

2024 senesinde yatırımlarımıza tüm hızıyla devam edeceğiz

2023 sonu itibari ile elektrikli araç sayısı 80.000 adete, şarj istasyonları sayısı 12 bin adede ulaştı ve hızla sayıları artıyor. İstasyonların büyük çoğunluğu büyükşehirlerde olduğu için mevcut durumda talebi karşılayabiliyoruz ancak elektrikli araç satışları arttıkça yatırımların da artması gerektiğini söyleyebiliriz. 

Üniversiteler, meslek örgütleri ve dernekler ile ilgili aktif çalışmalarımız yer almaktadır. Üniversitelerde konu ile ilgili konferanslara katılıyoruz. E-Mod Derneği’nin çalışmalarına katkı vermekteyiz. Avere Türkiye Elektro Mobilite Derneği’nin konferanslarına konuşmacı olarak yer alıyoruz.

Türkiye’nin Öncü Şarj İstasyon Ağı Voltrun olarak 2023 yılında şarj ağımızı 81 ilde 1000’in üzerinde şarj ünitesi ile hizmet sağlayacak yatırımları yapmış bulunuyoruz. 2024 senesinde yatırımlarımıza tüm hızıyla devam edeceğiz. Üye, istasyon ve ünite sayılarımızı sektörün hızına uygun bir şekilde arttıracağız. 

Üretim tarafında, yeni ürünlerimizle birlikte kapasitemizi artırıp yurt içi ve yurt dışından gelen talepleri karşılayarak ülke sınırları dışında da büyümeye devam edeceğiz. Şarj ünitelerimizin yurt dışına yüksek adetlerde ihracatını gerçekleştirmek istiyoruz. Bu amaçla yurtdışındaki fuar ve organizasyonlara katılım sağlayarak satış ağımızı geliştirmeye çalışıyoruz.

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram