Dinamik Bina Performans Simülasyonlarının Bina Isıtma ve Soğutma Talebinin Belirlenmesine Etkisi Anlatıldı

TTMD’nin düzenlediği Dinamik Bina Performans Simülasyonlarının Bina Isıtma ve Soğutma Talebinin Belirlenmesine Etkisi konulu çevrimiçi seminer 22 Şubat 2024 tarihinde gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Doç. Dr. Ayşegül Tereci’nin yaptığı etkinliğe Dr. Baran Tanrıverdi konuşmacı olarak katıldı.

Sunumuna bina yaşam döngüsü hakkında bilgi vererek başlayan Dr. Baran Tanrıverdi, bina yaşam döngüsünde gömülü karbon ayak izi ve işletme karbonu ayak izinin tanımlarını yaptıktan sonra işletme aşamasındaki karbonun azaltılmasına ilişkin yol haritasını anlattı.

Tanrıverdi: “Birinci öncelik talebi azaltmamız gerekiyor, ne kadar küçük ve verimli cihazlar seçersek bu, sürece etki ediyor. Yüksek verimli sistemler ile mecburen tüketilmesi gereken enerji azaltılmalı ve yenilenebilir enerji kaynakları ile bunu sıfırlamak gerekiyor” dedi.

Bina ısıtma ve soğutma talebinin doğru belirlenmesinin işletme enerji tüketimi, gömülü karbon ve yatırım maliyeti açısından önemine dikkat çeken Tanrıverdi, tasarımın tekrar değerlendirilmesi, veri girdileri, bina kullanım özellikleri, ısıl zonlama, sistem ve ekipman seçimi gibi başlıklarda detaylı bilgiler aktardıktan sonra örnek çalışmalar sergiledi.

Sunum sonrasında yapılan soru-cevap bölümünün ardından seminer sona erdi.

Seminerin videosunu izlemek için tıklayın.

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram