Thermokon Oda Termostatları

Termostat, fiziksel bir ısıtma sogutma sisteminin ısısını algılayan ve sistemin istenilen sıcaklıkta kalması için çalışan, doğru ısı değerini korumak için ısıtma veya soğutma cihazlarını açıp kapatarak veya bir ısı transfer sıvısının akışını gerektiği gibi düzenleyen bir kontrol aracıdır. Termostatlar, ortam havası kontrolü ve diğer çeşitli uygulamalarda genellikle bir ısıtma veya soğutma sistemi için ana kontrol ünitesi olabilirler.

A white electronic device with a screen

Description automatically generated

Termostatlar, belirli bir ısı değerini algılayan ve ardından bir işlem yaparak sistemin ısı derecesini kontrol eden bir sensör ve kontrol mekanizmasından oluşur.. Termostatlar, ortamın ısısını algılar ve bu bilgiyi kontrol mekanizmasına ileterek belirli bir işlem gerçekleştirmesini sağlar.

Günümüzde evlerde, is yerlerinde ve binalarda kullanılan termostatların kullanılmayan yerlere oranla daha az enerji harcadığı ve daha az Co2 salınımı yaptığı tespit edilmiştir. Ülkemiz enerji verimliliği kanunlarına ve yönetmeliklerine  göre ise 2000 m2 den büyük yeni yapılan yapılarda ısıtma sistemlerinin merkezi sistem olarak tasarlanarak hayata geçirilmesi ve mutlaka ısı kontrol ekipmanının kullanılması zorunlu kılınmıştır.

A black electronic device with a screen

Description automatically generated

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte termostatlar sadece ısıtma soğutma sistemlerini değil daha farklı birçok sistemi kontrol edebilir hale gelmiştir. (Gateway özelliği, aydınlatma, perde-panjur sistemleri, senaryo vb…çözümler) Aydınlatma sistemlerinde lambaların parlaklık seviyesinin ayarlanması, belli lüx seviyesinde aydınlatmaların yanması rgb ledlli olan aydınlatmalarda renk seçimi ve şiddeti, perde ve panjur sistemlerinde bunların termostat üzerinden kontrolü gibi tüm işlemler yapılabilmektedir. 

Gelişen teknoloji sayesinde termostatlar sadece sıcaklık ölçümünün haricinde bağıl nem, mutlak nem, entalpi, CO2 ve VOC gibi farklı ölçümler de yapabilmektedirler. Tek bir ekranda 4 farklı ölçüm değerini gösterebilen bu termostat ailesinde ekranda ısı için ayarlanan set değeri ve ölçülen ısı değeri aynı anda görülebilmektedir. Tüm modellerde ekran olduğu gibi ekransız modellerde bulunmaktadır.

Yaygın olarak kullanılan Modbus haberleşme protokolüne ilave olarak Bacnet, KNX  ve Lorawan gibi farklı haberleşme protokolleri Thermokon ürün ailesi içinde yer almaktadır.Y ine cihazlarda 0-10 V yada 4-20 mA arayüzleri de bulunmaktadır. 

Sadece ülkemizde değil tüm dünyada enerjinin bu denli önemli gündeme sahip olması sebebiyle enerji tasarrufuna verilen önemi hatırlamalı ve bu yönde gerekli adımları tüm ülke (paydaşları) olarak atmalıyız.

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram