İstanbul’da Yaşayan Mühendisler Araştırması – 2024 Araştırması Sonuçlandı

Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından Mühendisin Gücü Geleceğin Gücü vizyonuyla mevcut durumu analiz etmek üzere yapılan “İstanbul’da Yaşayan Mühendisler Araştırması – 2024” araştırma raporu düzenlenen bir basın toplantısı ile paylaşıldı.

Araştırma, Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından, İstanbul’da yaşayan mühendis, mühendislik öğrencisi, emekli ve iş arayan mühendislerin; iş, yaşam ve eğitim şartlarını incelemek, yıllara göre yaşadıkları zorlukları belirlemek amacıyla yapıldı.

25 Kasım 2023 tarihinde toplanılmaya başlanan araştırma anketi cevapları 10 Ocak 2024 tarihinde yanıt alımına
kapatılarak ve sonuçların analizine başlandı.

Araştırmaya İstanbul genelinden, 1121’i faal mühendis, 405’i emekli mühendis, 95’i iş arayan mühendis, 89’u ise mühendislik öğrencisi olmak üzere 1710 kişi katıldı.

Düzenlenen toplantıda Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı İbrahim Tataroğlu raporun sonuçlarını basın mensuplarına değerlendirdi. Üniversitelerde verilen mühendislik eğitimi, mühendislerin İstanbul’da yaşam koşulları, barınma, beslenme, sağlık gibi temel ihtiyaçlarını karşılarken yaşadıkları kaygılara değinen Tataroğlu, 18-35 yaş arası genç mühendislerin yurtdışına gitme arzusunda olduğunu vurguladı. Diğer ülkelere göre daha fazla mühendisi istihdam edebilmek için iş olanaklarının yaratılması ve eğitim politikaları düzenlenmesini vurgulayan Tataroğlu, mühendislerin çalışma hayatında yaşadığı ekonomik sorunların ve mesleki gelişim ile ilgili sıkıntılarının giderilmesi gerektiğini belirtti.

Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ezgi Kılıç yaptığı sunumda, raporun sonuçlarından, mühendislerin mevcut durumlarının iyileştirilmesi ve mesleğin güçlenmesi adına çözüm önerileri ortaya çıkardıklarını belirtti.

Gelir, eğitim, yetkinlik, istihdam, itibar, motivasyon ve dayanışma kategorilerinde yaşanılan problemlere odanın önerileri ve çalışmalarını anlatan Kılıç, kadın mühendislerin işyerlerinde karşı karşıya kaldıkları sorunlara değindi.

Toplantının sonunda Şubat ayı içinde açılışı gerçekleşecek Makina Hangar – Mühendislik Teknoloji Merkezi‘nin, mühendislerin yaşadığı sorunlara çatı oluşturacak, çözüm önerilerinin birçoğunu içinde kapsayacak bir proje olduğu belirtildi.


İstanbul’da Yaşayan Mühendisler Araştırması – 2024 Sonuç Raporu için tıklayın

İstanbul’da Yaşayan Mühendisler Araştırması – 2024 Basın Toplantısı’nı izlemek için tıklayın.

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram