Ayvaz İç Satış Müdürü Abdullah Tandoğan

Ayvaz, 1948 yılında ticari hayatına başlayarak, yıllar içerisinde yaptığı atılımlarla Türkiye’nin ilk kompansatör, seviye kontrol ve kondenstop üreticisi unvanını kazanıyor. 1987 yılında ihracat faaliyetlerine başlayan firma, hedef pazarların ve müşterilerin değişen ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunarak ürün gamını sürekli genişletiyor. Özellikle pandemi sürecinde Ar-Ge’ye verdiği önemle dikkat çeken firma, sektöre değer katmayı hedefleyen iş birlikleri ve sürdürülebilirlik odaklı çözümleriyle geleceğe yönelik heyecan verici adımlar atmaya devam ediyor. Ayvaz‘ın 75 yılı aşkın serüvenini ve en güncel gelişmelerini İç Satış Müdürü Abdullah Tandoğan aktarıyor.

Yalnızca ürün çeşitliliğimizle değil, mühendislik hizmetlerimizle de müşterilerimizin “çözüm ortağı” olmaya devam ediyoruz

1948 yılında yani 76 yıl önce kurulan Ayvaz, ticari hayatının ilk yıllarında küçük bir ekiple vana üretmeye başlıyor. Yıllar içerisinde bronz gemi vanaları ve sanayide kullanılan farklı tipteki vanaların üretimi ve satışını gerçekleştirerek ürün gamını genişletiyor. Yetmişli ve seksenli yıllardaki atılımları sonucunda Türkiye’nin ilk kompansatör, seviye kontrol ve kondenstop üreticisi unvanını alan şirketimiz 1984 yılında Avcılar’daki fabrikasına taşınıyor. Bu fabrikada, o tarihe kadar ülkemize yalnızca ithal olarak getirilebilen paslanmaz çelik hortumların üretimini yerli bir firma olarak gerçekleştiriyor. 

1987 yılında ihracata başlayan şirketimiz, hedef pazarların ve müşterilerin değişen ihtiyaçlarına çözüm sunabilmek amacıyla ürün gamını her yıl genişletmeye devam ediyor. Piyasadan gelen yoğun talebe yanıt verebilmek için yeni yatırımlara ağırlık veren Ayvaz, 2003 yılında Hadımköy merkez fabrikasına taşınıyor. Yirmi yılı aşkın süredir büyüyen ekibi, önemli yatırımları, stratejik işbirlikleri, yeni distribütörlük anlaşmaları ve dış ticaret atılımları sayesinde şirketimiz sektöre ilkleri sunmaya devam ediyor. 

Ayvaz son yıllarda fabrika yatırımlarına da ciddi anlamda hız kazandırıyor. Hadımköy’de yer alan merkez fabrikamızın çok yakınında 4.000 m² kapalı alana sahip ek bir üretim üssü kuran şirketimiz, burada Indoor-flex daire içi doğalgaz tesisat elemanlarının üretimine odaklanıyor. Yurt dışından gelen yoğun talebe hızlı ve rekabetçi şekilde cevap verebilmek için Çatalca Serbest Bölgede faaliyet gösteren Ayvaz Endüstriyel adındaki şirketimiz, bölgedeki iki üretim merkeziyle dünya standartlarında esnek metal hortum ve kompansatör üretimi yapıyor. 2.000 m² üretim ve 1.000 m² depo alanına sahip bu merkezlerde konusunda uzman ekipler çalışıyor. Vana grubunda yerli üretimin geleceğine inanan şirketimiz, “HA-Vana” markası altında üretim yapan yeni bir fabrika yatırımıyla da öne çıkıyor. Silivri’de yer alan, 3.000 m² kapalı üretim alanına sahip bu yeni fabrika yatırımıyla, ulusal ve uluslararası çapta rekabetçi ürünler üretmeyi hedefliyor. Şirketimiz ürünlerini Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırmak için yurt içinde 100 bayisiyle hizmet veriyor. 

Ayvaz olarak sektörün en zengin ürün gamına sahip şirketi olma unvanını uzun yıllardır koruyoruz. Kompansatör, esnek metal hortum, seviye kontrol, kondenstop, vana, yangın grubu ve endüstriyel yalıtım başlıkları altında yüzlerce ürün ve binlerce varyasyonu müşterilerimize sunuyoruz. Bu ürün gruplarında kendi üretimlerimizin yanı sıra dünyanın önde gelen markalarının yetkili distribütörlüğünü de başarıyla yürütüyoruz. 

Yalnızca ürün çeşitliliğimizle değil, mühendislik hizmetlerimizle de müşterilerimizin “çözüm ortağı” olmaya devam ediyoruz. Sektörü ne olursa olsun, Ayvaz’la iş birliği içerisinde olan tüm firmaların bizi bu konumda gördüğünü iyi biliyoruz. Sektöre ve ürün grubuna bağlı olarak teklif aşamasından projelendirmeye, ürün tedariğinden devreye almaya ve bakım hizmetlerine kadar uzanan geniş bir hizmet yelpazesine sahibiz. Bu süreçlerin tamamında alanında uzman mühendis kadromuzla fark yaratıyoruz.

Kompansatör grubunda standartların yanı sıra, özel çözümlerle de öne çıkıyoruz. Konvansiyonel enerji tesislerinden yenilenebilir enerji uygulamalarına, otomotivden uzay ve havacılığa uzanan farklı sektörlere güvenilir çözümler sunuyoruz. Uzman kompansatör proje ekibimiz sayesinde yüksek teknoloji ve hassasiyet gerektiren kompansatörlerin tasarımı, üretimi ve devreye alınmasına kadar tüm proje aşamalarını profesyonelce yürütüyoruz.

Konu hizmetlerimizden açılmışken yangın grubundaki önemli bir atılımımıza da değinmek istiyorum. Üç yıl önce devreye aldığımız, Türkiye’nin ilk UL ve FM onaylı “gazlı söndürme dolum istasyonumuz” ile müşterilerimizin kısa bir süre öncesine kadar ancak yurt dışında alabildiği hizmeti hızlı ve uluslararası standartlarda sunabiliyoruz. Gazlı söndürme sistemleri grubundaki ürün ve hizmetlerimizle ülkemizin en prestijli projelerinde rahatlıkla yer alabildiğimizi de gururla paylaşmak istiyorum.

Pandemi sürecinde Ayvaz’ın odak noktası Ar-Ge oldu

Pandemi öncesindeki yıllarda şirketimiz planladığımız şekilde büyümeye; üretim ve lojistik kapasitesini artırmaya, bu alanda yatırımlar yapmaya ve ürün gamını zenginleştirmeye zaten devam ediyordu. Çin’de ilk koronavirüs vakası tespit edildiğinde, konunun ciddiyeti anlaşıldığında ve kamusal önlemler alınmaya başladığında -ki bu dönemde Türkiye dahil neredeyse tüm ülkeler süreci günbegün merakla ve endişeyle takip ediyordu- biz Çin’deki fabrikamızda önlemleri almaya başlamıştık. Yani ülkemizde henüz koronavirüs vakası yokken; biz o fabrikamızda maske kullanımı, mesafe, hijyen gibi konularda muazzam bir deneyime sahip olma fırsatı yakalamıştık. 

Koronavirüs vakaları ülkemizde ilk görülmeye başladığında, Ayvaz Şirketler Grubu olarak çok uluslu bir şirket olmanın getirdiği tüm avantajları uygulamaya geçirdik. Önlemlerimiz, aksiyonlarımız ve yapılacak her şey Çin’deki deneyimimiz sayesinde hazırdı; telaşlanmak yerine bize sadece “düğmeye basmak” kaldı diyebilirim. Bu nedenle, Türkiye’de çok az sayıda firmanın pandemi sürecini Ayvaz kadar başarılı geçirdiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Zira bu süreçte şirketimiz bırakın duraksamayı, büyümesine ivme kattı diyebilirim. 

Pandemi sürecinde Ayvaz’ın odak noktası Ar-Ge oldu. Bu alandaki yatırımlarımızı %100 oranında artırdık. Hadımköy merkez fabrikamızdaki Ar-Ge merkezinde pandemi boyunca 24 kişilik bir ekiple ithal ürünlere alternatif olabilecek “milli” muadiller üzerine çalışmalar yaptık. Ar-Ge merkezimiz 1 yıllık çalışma planını 3 ay gibi kısa bir sürede tamamladı.  

Pandemi sonrasında ise küresel piyasaların zor bir süreçten geçtiğini, tedarik zincirinde yaşanan aksiliklerin son tüketicilerin bile hayatına yansıdığını hepimiz biliyoruz. Büyük bir endüstriyel kuruluş olarak öngördüğümüz bu süreci, uluslararası yapılanmamızın sunduğu tecrübe sayesinde başarıyla geçiriyoruz.

İklimlendirme sistemlerinde enerji verimliliği, çevreye duyarlılık, kullanıcı konforu, düşük bakım maliyetleri gibi özellikler ön planda olmalı. Ancak mevcut sistemlerde bazen yeterli izolasyon, filtreleme veya nem kontrolü gibi unsurlar eksik kalabiliyor. Ayrıca küresel etkileri yüksek bazı sistemlerin varlığı, mevcut sistemlerin etkin şekilde kullanılmaması ve düzenli bakımların yapılmaması iklimlendirme sistemlerinde gördüğümüz eksiklerden birkaçı.

2024’te yenilikçi malzeme kullanımı ve akıllı enerji yönetimi sistemleriyle daha çevre dostu çözümler sunmayı planlıyoruz

Bu noktalarda daha etkili çözümler ve standartlar belirlenebilir. Yüksek enerji verimliliğine sahip sistemlerin tercih edilmesi en temel çözümlerin başında gelebilir. Ayrıca akıllı kontrol sistemlerinin entegrasyonu ve uzaktan izleme imkanlarının geliştirilmesi ile iklimlendirme sistemlerinin kontrolü çok daha anlaşılır ve analiz edilebilir olacaktır. Kullanıcılara yönelik eğitim ve bilinçlendirme programlarının planlanması, düzenli bakımların yapılması ve kullanıcılara bakım desteği sunulması optimum verimliliğin önüne açacak ve böylece daha sağlıklı iklimlendirme sistemlerine sahip olma imkanımızı doğuracaktır. Bu faaliyetlerin gerçekleştirilmesiyle birlikte daha verimli, çevreci ve kullanıcı dostu iklimlendirme sistemlerinin kullanımını teşvik edebilir.

Ayvaz olarak üniversiteler, meslek yüksekokulları ve meslek örgütleri ile iş birliği yaparak sektöre değer katmayı hedefliyoruz. Bu iş birlikleri kapsamında eğitim kurumlarıyla endüstriyel uygulamalar hakkında bilgi paylaşımı, staj imkanları ve projelerde ortaklık gibi faaliyetler yürütüyoruz. Türkiye’nin farklı bölgelerindeki meslek liselerine ürün ve malzeme desteği vermeye çalışıyoruz. Ayrıca oda, dernek ve vakıf meslek örgütleri ile sektördeki gelişmeleri takip ediyor, mesleki etkinliklere katılım sağlıyor ve sektörün gelişimine destek veriyoruz.

2023 yılı Ayvaz için sürdürülebilirlik ve verimlilik odaklı çözümlerin öne çıktığı, heyecan verici bir yıl oldu. 75. yılımızı gururla kutladığımız bu yılda kalite ve güvene olan bağlılığımızı koruduk. Verimli bir bayi toplantısı düzenledik ve iç piyasanın en önemli fuarlarına katılarak dopdolu bir fuar süreci geçirdik. 2024’te yenilikçi malzeme kullanımı ve akıllı enerji yönetimi sistemleriyle daha çevre dostu çözümler sunmayı planlıyoruz.

Türkiye’nin iklimlendirme sektörü, teknolojik gelişmelere açık ve sürekli büyüyen bir pazara sahip. Enerji verimliliği ve çevre konusunda artan kaygılar, sektörde daha yenilikçi ve sürdürülebilir çözümlerin önemini artırıyor. Gelecekte akıllı bina teknolojileri, enerji verimliliği odaklı ürünler ve iklim değişikliğiyle başa çıkma stratejileri sektörün yönünü belirleyecek önemli unsurlar olacak.

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram