İzmir’de faaliyet gösteren KLAS Isıtma bugün 200’ün üzerinde çalışanı, teknolojik altyapı ve müşteri dostu araçlara yaptığı yatırımları, üretim alanında sahip olduğu modern makina parkı, güçlü ve güvenilir bir uluslararasi üretici kimliği ile dünya iklimlendirme pazarına adını yazdırdı. KLAS’ın 2023 yılı sonunda geldiği noktayı ve ötesini KLAS Isıtma Genel Müdürü Nurullah Güzeler paylaştı.
İklimlendirme bu güne kadar çok önemliydi, bundan sonra da önemini koruyacaktır
KLAS Isıtma Soğutma Klima Sanayi ve Ticaret A.Ş. 2003 yılında İzmir’de kuruldu. 2009 yılına dek Torbalı, Yazıbaşı’nda üretim yapan firmamız, 2009 yılında operasyonlarını halen faaliyette olduğu Çiğli, Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ne taşıdı. Firmamızda 2023 sonu itibariyle, stajyer olarak 5, mavi yaka olarak 156, idari kadroda 55 olmak üzere toplam 216 kişi görev yapmakta.
Klima santrali başta olmak üzere endüstriyel havalandırma – iklimlendirme sektöründe ihtiyaç duyulan hemen her türden cihaz ihtiyacına karşılık verebiliyoruz. Rooftop, fan-coil, havuz nem alma santrali, paket hijyenik klima santrali, standart ve yüksek verimli olarak sunabildiğimiz ısı geri kazanım ailesi, hava apareyleri gibi pek çok ürünümüz mevcut. Bunun yanında müşteri talebinde yer alan diğer ihtiyaçlara da güçlü partnerlik ilişkilerimiz sayesinde optimum şekilde cevap veriyoruz.
KLAS ihracat hacmi yüksek bir firma. Yurtiçinde uzun yıllardır varlığını güçlenerek sürdürmesi ve güçlü ekibi sayesinde yurt dışında da tercih edilen firma olmayı başardı. Bu başarıda kuşkusuz bizimle çalışmayı tercih eden ekip arkadaşlarımızın katkısı büyüktür. Dijitalleşmeyi yakından takip ederek veri kullanma gücünü de elimizde tutuyoruz. Her geçen gün büyüyen ve kemikleşen kadromuz ve vizyonumuz sayesinde sektöründe dünya lideri olmak emelindeyiz.
KLAS olarak pandemi döneminin değerlendirilmesi ile olası havalandırma ihtiyaçlarını tekrar gözden geçirdik
Pandemi dönemi ve sonrası 100% taze hava ve bu havanın doğru şekilde filtrelenmiş olması talebi tabiki çok güçlendi. Pandemi öncesinde zaten kullanmakta olduğumuz UV, hepa, karbon, elektrostatik ve diğer hava filtrelerinin ihtiyaca yönelik kullanımı konusunda tecrübeli bir ekibimiz var. Kullanıcılar bu sayede süreçteki ihtiyaçlara hızlı bir şekilde karşılık alma imkanı buldu. UV ve hepa filtre kullanımı bu dönemde katlanarak artmaya devam etti. KLAS olarak bu dönemin değerlendirilmesi ile olası havalandırma ihtiyaçlarını tekrar gözden geçirdik. Cihazların tasarımının hem gereksiz enerji sarfiyatının önüne geçebilecek hem de pandemi dönemlerinde ihtiyaç duyulan 100% taze havayı sağlayabilecek şekilde uygun komponentler ile donatılması konusunda bilinç oluşturma çabamızı halen sürdürüyoruz.
İnsan hayatının söz konusu olduğu ameliyathane gibi mahallerde kullanıma uygun TÜV onaylı hijyen sertifikasına sahip klima santrallerimizi de yine kullanıcılarla buluşturuyoruz.
Ülkemizde halen enerji verimliliği ilkelerine uyumlu talep çok düşük. Bunun yanında üretici firma sayısının fazla olması, buna bağlı rekabetin fazla olması ve yeterli denetim olmaması sonucu üretilen cihazlarda halen düşük verimli ısı geri kazanım, fan-motor ve optimize edilmemiş diğer komponentlerin kullanıldığını görüyoruz.
Projede kullanılacak cihazların değerli proje firmalarımız tarafından mahalin ihtiyacına yönelik ve enerji verimliliği esasları göz önünde bulundurularak optimize edilmiş şekilde tasarlanması gerektiğine inanıyoruz. İlk etapta yüksek maliyet yatırımlı olarak kabul görmeyen bu tasarımlar belli bir süre sonra işletmeyi ve geleceğimizi kâra geçirme potansiyeline sahiptirler.
ATEX yönetmeliği ve patlama riskli ortamlarda kullanılacak cihazlar konusunda da sektörel bir bilinç eksikliği olduğu açıkça ortadadır. Firma olarak bu konuyu önemsedik ve alanında uzman partnerlerimiz ile bu konudaki bilgilerimizi bizi tercih eden değerli kullanıcılar ile paylaşmayı onları doğru şekilde yönlendirmeyi kendimize amaç edindik.
Türkiyede iklimlendirme sektörünü globali takip eden ve mevcut durumu koruma odaklı görüyorum. Sektörümüzde sulu-gazlı batarya ve ısı geri kazanım üretimi yapan değerli yerli firmalar mevcut. Diğer iklimlendirme komponentlerinin çok büyük çoğunluğunda ithalat yapmak durumundayız. İklimlendirme bu güne kadar çok önemliydi, bundan sonra da önemini koruyacaktır. Bu doğrultuda ithalat yaptığımız bazı komponentler için de yerli firmaların desteklenmesi ve globalde ülke olarak sektöre öncü olacak çalışmalar yürütülebileceği inancındayım.