İmbat, Ar-Ge yatırımları, zengin ürün gamı ve uzman kadrosu ile 33 yıldır Türk iklimlendirme sektöründe faaliyet göstermekte. Türk mühendisliğini İmbat markasıyla dünyaya duyuran firmanın cihazları bugün 50’den fazla ihraç edildi. İmbat’ın mevcut çalışmalarını ve gelecek hedeflerini İmbat Genel Müdürü Nuriye Gümrükçüler paylaştı.
Avrupa’ya Türk mühendisliğini tanıtmayı ve “Türk Malı” algısını pozitif yönde değiştirmeyi amaç edindik
İmbat 1991 yılında kuruldu, ilk üretimine soğuk depo cihazları ile başladı ve kompresörlü soğutma ve iklimlendirme cihazlarıyla uzmanlaştı. İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde 7000 m² alana kurulu tesisinde kadrosunun %50’si beyaz yaka olan, Ar-Ge merkezine sahip, 50’den fazla ülkeye ihracatı olan, en büyük ihracatını Avrupa’ya yapan, 33 yaşında genç ve tecrübeli bir markayız.
Kurulduğumuzdan bu yana verimlilik odaklı yapımız ile Ar-Ge’ye sürekli olarak yatırım yaptık. Ar-Ge faaliyetlerinde sürdürülebilirliği sağlamış ve yenilikçi şirket kültürüne sahip olmamız bana gurur veriyor. Katma değeri olan, nitelikli ürün üretme kabiliyetimiz ve hızımız bizi farklılaştıran yönlerimiz. 2004’te ilk Tübitak destekli Ar-Ge projemizi yaptık. 2019 yılında resmi onaylı Ar-Ge merkezi ünvanını aldık. Çoğu ticarileşen Ar-Ge projelerimiz arasında; park halindeki uçaklar için “PCAIR Uçak Kliması”, “Arka Kapak Isı Değiştirici”, “Taşınabilir Rooftop”, “Güneş Destekli Rooftop”, “6 Borulu Chiller”, “Free Cooling Chiller” gibi, yenilikçi ve Türk sanayisine yön verecek ilklerin bulunmasını, ülkemiz adına da gurur verici buluyorum. Avrupa’ya Türk mühendisliğini tanıtmayı ve “Türk Malı” algısını pozitif yönde değiştirmeyi amaç edindik .
Yurt içinde ve yurt dışında partnerlerimizle birlikte tasarımcı, uygulamacı ve yatırımcı sektör paydaşlarımızı çözüm ortaklarımız olarak görüyoruz. Satış ve pazarlama ekibimizle de doğru cihaz ve sistem seçimi için destek oluyoruz. Yurt genelinde kendi satış sonrası hizmetler ekibimizin yanı sıra bu ekibin süpervizörlüğünde yetkili servislerimizle de sahada hizmet vermeye devam ediyoruz. Aktif olduğumuz pazarlarda, markamızı global markalarla yan yana konumlandıran bir stratejiyle, çalışmalarımızı ve markamızı sürdürülebilir şekilde ileri taşıyoruz. Distribütörlerimizi seçerken, servis verebilir nitelikte olmalarını en önemli kriterlerden biri olarak görüyoruz ve düzenli eğitimler ile sürekli güncelleyerek gelişmelerine katkı sağlıyoruz.
4 farklı kıtada 50’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren İmbat’ın ürün grupları arasında; farklı ihtiyaçlara çözüm sunan çatı tipi klima, su soğutma grubu, hassas kontrollü klima, taşınabilir klima, yolcu yürüme köprüsü kliması, paket havuz nem alma santrali, uçak kliması ve data merkezi soğutmasına yönelik in-room, in-row, in-rack klimalar ile, arka kapak ısı değiştirici gibi çok sayıda ürün bulunmaktadır.
Yenilikçi çözümlerimizi sergilediğimiz ulusal ve uluslararası fuarlar ve B2B görüşmeler ile hedef kitlemiz olan projeciler, uygulamacılar, yatırımcılar ve yurt dışında satış sonrası hizmet ve satış organizasyonu olan iklimlendirme pazarı profesyonellerine ulaşıyoruz. İmbat’ın ihracat büyümesinde sürdürülebilir distribütörlük ilişkileri bulunmaktadır. Yaklaşık 20 yıl boyunca, düzenli partnerlik ilişkileri ile İmbat markasına güvenin artması için çok çalıştık. İmbat distribütörlük ilişkisi içinde olduğu şirketleri, bir çözüm ortağı olarak görür. Bu şirketler uzun soluklu, sağlam ilişki temelleri üzerine kurulu ve karşılıklı güvenin olduğu şirketlerdir.
Pandemi sonrasında kapalı mekanlarda, iç hava kalitesi önemi ve gerekliliğine dair bilinç arttı
Pandemi ve iklim krizi, tüm dünyada hem sağlıklı hem de sürdürülebilir iklimlendirmenin önemini gözler önüne serdi. Pandemi konusunda sektör olarak, konuya hızlı adapte olduğumuzu düşünüyorum. Pandemi sonrasında kapalı mekanlarda, iç hava kalitesi önemi ve gerekliliğine dair bilinç arttı diyebilirim. İmbat bugüne kadar, 33 yıllık deneyimiyle; enerji verimliliği yüksek, iç hava kalitesinin önemi doğrultusunda sektörün iklimlendirme ihtiyaçlarına yönelik güvenilir, yenilikçi ve nitelikli ürünler ürün tasarlayıp üretti. Basit özelliklerde, taklit edilmiş ve tek tip ürün üreten firmalardan ayrılan yapımız ile, pandemi sonrası da faaliyetimiz gelişerek tutkuyla devam etti.
Bireysel klima sistemlerinin ülkemizde uygun olmayan projelerde de yaygın olarak kullanılması, özellikle meslek örgütlerimizin üzerinde çalışması gereken bir konu durumunda. Avrupa F-Gaz Yönetmeliği düşük GWP’li gazlara geçiş ve en az miktarda gaz kullanılan sistem ve cihazları gerektirmektedir. “Küresel Karbonsuzlaştırmayı Hızlandırma Gririşimi”nin ise (The Global Acceleration for Decarbonization ) 2030’a kadar yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarma, enerji verimliliğinin ilerleme hızını ise iki katına çıkarma sözü var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın 2022 yılında yürürlüğe giren sıfır enerjili bina konsepti ile bazı kamu binalarında belirlenen enerji tasarrufunu 2030 yılına kadar %15’ ten %30’a çıkarılması hedefi var. Sektörümüzün yeşil dönüşüme hızlı uyum sağlaması, küresel ısınmaya dayalı iklim değişikliğinin yarattığı doğa felaketlerinin önüne geçilmesine katkı koyacaktır diye düşünüyorum. İmbat gelecek için, dünyamız için, çevreye en az zarar verme çabasında olan bir şirket. Bu yöndeki çabalara, ülkemizde en hızlı adapte olan şirketlerden biriyiz. Biz biliyoruz ki; çocuklarımızın bu dünyada mutlu yaşaması için, bizim sürdürülebilir bir dünya yaratmamız gerek.
Yatırımcıların tasarıma gereken önemi vermesi, doğru tasarım ve doğru sisteme yönlendirilmesi için bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesine ihtiyaç var. Meslek örgütlerimizde bu ve benzeri konular için sektör temsilcilerinin daha çok katılımcı olmaları ve daha çok zaman ayırmaları gerektiğini düşünüyorum.
Üniversite sanayi işbirliğini önemsiyoruz ve yaptığımız Ar-Ge projelerinde, üniversitelerden ve çok değerli akademisyen danışmanlarımızdan destek alıyoruz. Üyesi olduğumuz sektörel derneklerin komisyonlarda, düzenli olarak görev alıyoruz. Sektör dışı toplum yararına çalışan STK’larda yöneticilerimiz aktif yer almakta, çalışanlarımızı da bu yönde teşvik ediyoruz. Ar-Ge’nin geleceğimize yatırım olduğunun, katma değeri olan nitelikli ürün üretilmesinin bilincini, üyesi olduğumuz derneklerde görev alarak okullarda yaptığımız etkinliklerle geleceğin sektör adaylarını bilgilendirerek ve firmamıza öğrencileri davet ederek, katkı koymaya çalışıyoruz. Birçok meslek yüksekokul ile stajyer ve kadın mavi yaka personel alımı konularında işbirliği ve imzaladığımız protokoller var.
2023, yurtdışı pazarda hedeflerimiz doğrultusunda büyüdüğümüz bir yıl oldu
2024 yılında veri merkezi soğutma cihazları, endüstriyel chiller ve havacılık endüstrisine yönelik çözümlerimiz büyümeye yönelik alanlarımız olacak. İmbat’ın pazar payı doygunluk seviyesine ulaşana kadar global markaların paylarından kendisine daha fazla yer açacağını ön görüyoruz. Distribütör satış ağımızı ve yurt dışı pazarlarımızı genişletmeye devam edeceğiz, zira hedefimizde tüm dünya var. 2024 yılında organizasyonumuzu genişletmeye nitelikli insan kaynağına yatırım yapmaya devam edeceğiz.
İmbat, Avrupa’ya açılımını; sürdürülebilir, kaliteli ürün ve hizmeti ile sağlam temeller üzerine oturtmayı başardı ve bunu görmek, bunun parçası olmak beni çok mutlu ediyor. Amacımız şirketimizin 100. yıl hedefine temel hazırlamak. Bunu beraber başaracağımız takım arkadaşlarımın, takımdaşlığını sürdürülebilir kılarak sağlam büyüme yaşamak. Yurt içinde ise 2024 yılı öngörüleri konusunda belirsizlik hakim olsa da, İmbat olarak her zamanki gibi krizleri fırsata çevirmeyi başaran bir gayret içinde olacağız.
Türkiye’de İklimlendirme Sektörü, ithal markaların oldukça aktif ve ağırlıklı olduğu bunun yanı sıra Avrupa standartlarının arandığı bir pazar durumunda. Türkiye’de yerli üreticilerin globalleşmesi ile birlikte her geçen gün global oyuncuların pazar payının azaldığını görüyoruz. İhracat pazarlarımız da ise global oyuncuların yanında agresif yapısı ile Çin markalarının giderek güçlendiği bir süreç içindeyiz. Ölçek ekonomisi, en önemli sorunlarımızdan biri durumunda ve bu konuda firmalar kadar devletin de içinde olduğu sistemlere ihtiyaç var.
İklimlendirme tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyüyen ve büyüme potansiyeli yüksek bir sektör. Türk üreticileri olarak teknolojik gelişmelere hızla ayak uydurabilme kabiliyetimiz var. Türkiye İklimlendirme Sektörü’nün dünya iklimlendirme pazarından %1,5 oranında pay alma hedefi var. İmbat olarak Ar-Ge ve ihracat gücümüzle ülke imajına ve sektör hedefine katkı koyuyoruz. Ülkemize duyulan güvenin, sektörümüze ve firmalarımıza direk yansıyacağını firmalara tekil olarak duyulan güvenin, ülkenin imajına etkisinin pek kayda değer olmayacağını düşünüyorum. Sektörümüzün doğru devlet politikaları ile desteklenmesi halinde, tüm dünyada “Türk markaları güvenilir” imajının güçlenmesi hızlı olacaktır.