Doğu İklimlendirme A.Ş.  Genel Müdürü Seçkin Tuncer Erdoğmuş

1999 yılında İzmir’de faaliyetlerine başlayan Doğu İklimlendirme A.Ş. ürettiği iklimlendirme cihazlarıyla bugün 4 kıtada 62 ülkeye ihracat yapıyor. Ar-Ge’si ve uzman ekibiyle teknolojiyi yakından takip eden, sürekli kendini geliştiren bu yapı iç pazarda olduğu kadar dış pazarlarda da büyüme gösteriyor. Doğu İklimlendirme A.Ş. Genel Müdürü Seçkin Tuncer Erdoğmuş, firmanın 25.yılında geldiği konumu ve güncel gelişmelerini paylaştı.

Ar-Ge merkezimizde alanında uzman mühendislerimizle her yıl birçok yenilikçi projeye imza atıyoruz

Doğu İklimlendirme A.Ş. 1999 yılında İzmir’de kuruldu. Mevcut çalışan sayımız 275 kişilik bir ekipten oluşuyor. Firma olarak çalıştığımız her bir personelin alanında uzman, yenilikçi ve sürdürülebilir olmasına önem veriyoruz. Bu nedenle; Makina Mühendisleri, Elektrik Elektronik Mühendisleri ve Endüstri Mühendisleri gibi alanların yanı sıra firmamıza farklı bakış açısı kazandırabilecek İnsan Kaynakları, Ekonomi, Muhasebe, İletişim, Uluslararası İlişkiler vb. birçok alanda ön lisans, lisans ve yüksek lisans eğitimlerini tamamlamış bir kadroya sahip olduğumuzu söyleyebiliriz.

Doğu İklimlendirme A.Ş. 2024 yılı itibari ile havalandırma ve iklimlendirme sektöründeki başarısının 25.yılını kutluyor.  Bu 25 yıl içerisindeki sürecimizi değerlendirdiğimizde hem iç hem de dış pazarda ciddi oranda bir büyüme gösterdik. Bugün İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya bölge ofislerimiz sayesinde iç pazardaki müşterilerimizle de sürekli iletişim halindeyiz. Ayrıca, 200’den fazla ürün gamımız ve satış sonrasında da Türkiye’nin 81 ilinde bulunan mevcut teknik servis ağımız sayesinde sektörün güçlü firmaları arasındayız. Yurt dışındaki pazar payımıza baktığımızda ise bugün itibariyle 4 kıtada 62 ülkeye ürünlerimizi ihraç ediyoruz. Sadece Avrupa ülkelerine gerçekleştirdiğimiz ihracat, toplam ihracatımızın %50’lik kısmını oluşturmakta olup 20’den fazla Avrupalı firmanın ise OEM üreticisi pozisyonundayız. Özellikle, Avrupa kıtasına yönelik yaptığımız satışlarda şu an için bu strateji üzerinden ilerliyoruz. Ancak ihracata yönelik ilerleyen süreçlerdeki en büyük hedefimiz arasında Doğu İklimlendirme A.Ş adına satışlarımızın oranını, OEM satışlarımızın oranından daha yukarıya taşımak diyebiliriz.

Doğu İklimlendirme A.Ş., Avrupa standartlarına uygun 7 farklı ürün grubunu pazara sunmaktadır. Bu ürün grupları arasında yer alan; klima santrali, çatı tipi paket klima ünitesi (Rooftop), ısı geri kazanım cihazları, hava dağıtım ekipmanları, mutfak havalandırması gruplarını “DOĞU” markasıyla, VRF sistemlerini “Four Seasons by DOGU” markası ile ve hava temizleme ünitelerini ‘B-Fresh” markası olarak sektöre sunmaktadır.

B2B firma olarak hedef kitlemiz daha çok projeciler, yatırımcılar, mekanik uygulamacılar olarak yer almaktadır. Ürünlerimiz alışveriş merkezleri, oteller, hastaneler, restoranlar, ofisler, kültür merkezleri, spor tesisleri, okullar ve sanayi tesisleri gibi birçok mekânda kullanılarak ortamın hava akışını ve kalitesini düzenleyerek konforu, iç hava kalitesini artırmaktadır.

İklimlendirme ve havalandırma sektörü genel olarak değerlendirildiğinde yeniliklere en açık sektörler arasında yerini alıyor

Pandemi sonrasında, hem iç hem de dış pazarda havalandırma ve iklimlendirme sektörü ile ilgili pandemi öncesine göre artan bir farkındalık gözlemlemekteyiz. Söz konusu bu farkındalık tüketicilerin de satın alma davranışlarının yanı sıra sektördeki birçok standartlarında önemini ön plana çıkardı. Örneğin; konut tipi ısı geri kazanım cihazlarımız da Avrupa pazarında kendine ciddi bir yer edinmiş durumdadır. Bu ürünlerimiz de yine ERP yönetmeliklerine uygun olup özellikle COVID-19 pandemisi sonrası iç pazarda da bu ürünlerle ilgili farkındalıklar oluşmaya başlamıştır. Bahsi geçen ürün gamımızda hem duvar tipi hem de tavan tipi modellerimiz bulunmakta olup hava debisi aralığı 270 m3/h ile 850 m3/h aralığındadır. Bu ürün gamının en yeni oyuncusu olan EPP kasalı konut tipi ısı geri kazanım ürünümüz ise, cihazımızın termal izolasyon, sızdırmazlık, ses seviyesi gibi performans değerleri iyileşmiş, hem de toplam ağırlığı 20 kg’ın altına inmiştir.

İklimlendirme ve havalandırma sektörü genel olarak değerlendirildiğinde yeniliklere en açık sektörler arasında yerini alıyor. Bu nedenle hem sektör içerisinde hem de firma değerleri içerisinde Doğu İklimlendirme A.Ş. olarak önceliğimiz teknolojiyi yakından takip ederek Ar-Ge ekibimizle birlikte tüm personelimizin de sektördeki gelişimlerini destekleyerek ilerlemek ve yaptığımız işi sürdürülebilir hale getirmektir.

5746 sayılı kanuna göre kurulmuş olan Ar-Ge merkezimizde alanında uzman mühendislerimizle her yıl birçok yenilikçi projeye imza atıyoruz. 2023 yılı içerisinde Ar-Ge ekibimizin geliştirdiği projeler arasında Rooftop cihazımızın Eurovent sertifikasyon sürecini kısa sürede tamamlaması, ISH Frankfurt Fuarı’ nda oldukça yoğun ilgi ile karşı karşıya kalan Home EPP cihazımızı sürecin en başarılı örnekleri arasında yer alıyor.  Ayrıca ilk kez ISK- SODEX İstanbul’da sergilenen CFHR-U üç taraflı montaj fonksiyonlu ısı geri kazanım ünitesi de patent sürecinin devam ettiği ve yine bu yıl içerisinde tasarlanan en önemli projelerimizden birisi olduğunu belirtebiliriz. Bu süreçte bizi en çok gururlandıran noktaların ise sektöründe tamamen yerli üretim yapan öncü firmalar arasında yer almamız, alanında uzman bir Ar-Ge ekimiz ve kariyer hedefleri doğrultusunda gelişime açık personellerle birlikteki çalışmalarımızı göz ardı etmemeliyiz.

Sektör olarak büyümeye açık ve hızla gelişen dinamik bir yapıya sahibiz. Doğu İklimlendirme A.Ş. olarak bu durumda izleyeceğimiz stratejiyi bu gelişimin bir parçası olan hem teknolojik hem de çevre dostu ürünleriyle şirketimizi dinç tutarak sürdürülebilir bir firma olarak ilerlemek ve pazarda mevcut pozisyonundan daha da iyi bir konumda yer almak üzere çalışmalara devam etmek şeklinde ifade edebiliriz. 

Türkiye iklimlendirme sektöründe uluslararası standartlar çerçevesinde yapılan üretimler, yerli ürünlerin kalitesini artırmakla beraber dış pazara da açılmasına vesile olmaktadır. Firmaların AR-GE merkezlerine yatırım yapması, dışa bağımlılığı kaldırarak kendi test, analiz ve kalite kontrol laboratuvarlarını kurması sektörde imalat kalitesini artırmaya yönelik diğer önemli argümanlardır. Sektörde yerli üretim anlamında buna benzer ilerlemeler, gerek OEM gerek kendi markası ile yerli üreticilerin şüphesiz önümüzdeki yıllarda ihracatlarını daha da artıracaktır.

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram