Şantiyede Uygulama Tecrübeleri Semineri Yapıldı

TTMD’nin düzenlediği Şantiyede Uygulama Tecrübeleri konulu çevrimiçi seminer 12 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü TTMD 7. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Erdem’in yürüttüğü seminere Melih Erolus konuşmacı olarak katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Hüseyin Erdem, şantiyelerde uygulamada özellikle TAD (Test Ayar Dengeleme) ve işletmenin önemine dikkat çekerek STK’larda görev almanın uygulamacılar için gerekli olduğunu vurguladı. 
 
Melih Erolus sunumunun, genç, mühendis ve mimarlara, ‘’Şantiye Yapılanma ve Yönetim rehberi” olarak değerlendirilebileceğini söyleyerek başladıktan sonra yapılanma ve gerekçelerini anlattı. Daha sonra, şantiye yönetim şeklini örnekleyen Erolus, şantiyeyi merkez ofisten bağımsız “Özerk Şantiye Cumhuriyeti” olarak tanımladı ve planlama başlığı altında iş programı, taşeron temini, personel, satın alma ve finans konularına değindikten sonra mobilizasyon ve dokümantasyon konularında detaylı bilgiler aktardı. Sözleşme, şartname, uygulama projesi, muhasebe gibi başlıkları anlatan Erolus, özellikle raporlar, toplantılar ve toplantı sistematiğine dikkat çekerek: “Fiyat-Fayda-Zaman bağlamında, şantiyenin satın alma elemanının Fayda ve Zamanı öne almasına karşı, Merkez Ofis Satın Alma sorumlusu, fiyata öncelik verecektir. Belki, siparişi almaya yemekten sonra çıkmayı tercih edecektir. Yahut birkaç firmadan teklif toplayıp seçim yapacak, siparişin gelmesini bekleyecek. Bu arada, fiyatı muhasebeye bildirecek, muhasebe, tedarikçiye ödeme şekli bildirecek, anlaşma – temin – ulaştırma süreci uzayıp gidebilecektir. Merkez ofisin en hızlı hareketi bile, sistem gereği zaman kaybına sebep olacaktır” diyerek şantiye/merkez ofis aktivite hızı karşılaştırması yaptı ve tüm inisiyatifin proje müdüründe olma gereğini örnekledi.

Yarım bırakılmış işlere devam edilen projelerde, rölöve alımı  ve sözleşmenin, çok önemli olduğunu ve devir alınan kusurlu işlerin tespitinin titizlikle yapılması gerektiğini söyleyen konuşmacı, seminerin son bölümünde katılımcılardan gelen soruları yanıtladı. 

Seminerin videosunu izlemek için tıklayın.

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram