Toshiba Ürün Yöneticisi Caner Doğan
Isı Pompası kullanmanın avantajları nelerdir?
Konut veya ticari alanlarda kullanılan ısı pompaları, gaz yakıtlı cihazlar ile karşılaştırıldığında yakıt tüketimi ve gaz emisyonları bakımından daha avantajlıdır. Konut veya ticari mekân uygulamalarında ise sistem gerekliliklerine göre farklılıklar olabilir. Isı pompası tercihinde ısıtma, soğutma ve kullanım sıcak suyu taleplerine göre sistem elemanları belirlenir. Cihaz kurulum alanının boyutuna ve mahalin yapısına göre split veya monoblok cihaz kullanımı gerekebilir. Isı kaynağının farklı olmasına göre hava, su veya toprak kaynaklı ısı pompaları kullanılabilir.
Yatırım maliyeti nedir?
Her bir sistemin yatırım maliyetleri farklılık gösterdiğinden, maliyet açısından karşılaştırma yapmak için doğru bir analiz yapmak önem taşıyor. Günümüzde kullanımı çok yaygın olan hava kaynaklı ısı pompalarını örnek alabiliriz. Hava kaynaklı ısı pompası sistemlerinin ilk yatırım maliyetleri gaz yakıtlı sistemlere göre yüksektir. İlk yatırım maliyetleri bakımından gaz yakıtlı sistemlere göre karşılaştırma yaptığımızda geri ödeme süresi 6 ile 8 yıl arasında değişir. Satın alınan doğalgaz birim fiyatlarının artması durumunda ise bu yatırımın geri ödeme süresi kısalır.
Ürün ne kadar çevreci?
Konutlar için havadan suya ısı pompası kullanımı çok daha verimli ve çevrecidir. 1 birim güç girişine karşılık 5 veya 6 birim enerji çıkışı alınabilir. Son zamanlarda popüler olan fotovoltaik panel (PV) ile elektriğini üretebilen evleri düşündüğümüzde hem daha çevreci hem de daha ekonomik bir cihaz haline geldiğini söyleyebiliriz. Bu bakımdan konutlarda PV kullanımının artmasıyla birlikte konutlarda ısıtma, soğutma, kullanım sıcak suyu ihtiyaçları için ısı pompasına yönelik talepte artış olması bekleniyor. Isı Pompası, düşük seviyedeki CO2 salımı ile çevre dostu özellikler taşıyor. İnverterli ikiz Rotary kompresör, su pompası ve fan motoru sayesinde daha yüksek enerji verimliliği sağlıyor. Isıtma, soğutma, sıcak su ihtiyacını bir arada tek sistemde karşılaması ile sürdürülebilir bir çözüm sunan ürün, 8, 10, 14 ve 16 kw olarak 4 farklı kapasitede üretiliyor. A+++ enerji sınıfına sahip olan ısı pompası, konvansiyonel ürünlere göre çok daha yüksek tasarruf sağlıyor.
Avrupa’daki ve gelişmiş ülkelerdeki uygulamaları ile Türkiye’deki uygulamaları arasındaki benzerlikler ve farklar nelerdir? (ısı pompası türü, fiyat, sübvansiyon vs)
Avrupa’daki karbon emisyonlarının azaltılması hedefleri sonucu daha çevreci olan ısı pompası kullanımı yaygınlaşmıştır. Türkiye’nin Paris antlaşmasına taraf olması ve karbon emisyonlarının azaltılmasına yönelik hedeflerinden kaynaklı Avrupa pazarındaki gibi ısı pompasına olan talebin Türkiye için de artması muhtemeldir.
Talep nasıl? İç pazarımız ne durumda?
Özellikle Avrupa pazarında son derece hızlı artışı olan Isı Pompası’nın ülkemizde de orta vadede popüler olacağını öngörüyoruz. Geçen yıl itibarıyla Türkiye’de ısı pompası pazarındaki beklenti yaklaşık 12 bin adetti. Bu rakamın 2027’de yaklaşık 20 bin olacağını tahmin ediyoruz. Bu doğrultuda monoblok tip ısı pompaları için pazarda öncü rolü üstlenmeyi hedefliyoruz. Isı pompası, modern klimanın mucidi Carrier markasının ısıtma-soğutma sektörünün geleceğini şekillendirmesinde pay sahibi olacak ürünlerinden bir tanesidir.