Sıfır Enerjili Binalar Anlatıldı

TTMD’nin düzenlediği Sıfır Enerjili Binalar konulu çevrimiçi seminer 24 Ekim 2023 tarihinde gerçekleştirildi. Prof. Dr. Ahmet Arısoy’un konuşmacı olduğu seminerin yürütücülüğünü Doç. Dr. Murat Çakan yaptı.

Dünyanın sınırlı kaynaklara sahip olduğuna ve bu kaynakların artan nüfus ve tüketimle birlikte azaldığına dikkat çekerek sunumuna başlayan Prof. Dr. Ahmet Arısoy, artan tüketimi mühendislik çözümleriyle düşürmek gerektiğini belirterek NZEB, nZEB ve ZEB gibi kavramların tanımlarını yaptı.

Bir net sıfır enerjili binada (nZEB) yenilenemeyen primer enerji kullanımının sıfırlanması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Arısoy yaklaşık sıfır enerjili binaların (NZEB) yeni binalar için Avrupa’da 2030 yılına kadar geçerli olduğunu, bu yıldan itibaren (ZEB) uygulanmaya başlanarak mevcut yapı stokunun 2050’ye kadar NZEB’den ZEB’e yükseltimesinin hedeflendiğini belirtti.  

ZEB dizaynı için genel strateji şemasını paylaşan Arısoy, daha sonra gömülü (embodied) enerji kavramına değindi ve karbon yaşam döngüsü aşamalarını anlattı.

Son bölümde ANSI/ASHRAE Standart 228-2023 hakkında bilgiler veren konuşmacı, seminer sonunda katılımcılardan gelen soruları yanıtladı. 

Semineri TTMD Youtube sayfasından izlemek için tıklayın..

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram