AIVC (Air Infiltration and Ventilation Centre) Konferansı Yapıldı

Air Infiltration and Ventilation Centre – AIVC tarafından düzenlenen 43. AIVC Konferans’ı 4-5 Ekim 2023 tarihinde Aalborg Üniversitesi Kopenhag’ta gerçekleştirildi. 3 Ekim tarihinde “Hoşgeldiniz Resepsiyonu” ile başlayan Konferansın açılış konuşmaları 4 Ekim tarihinde Alireza Afshari ve Arnold Janssens’in oturum başkanlığında davetli konuşmacılar tarafından yapıldı.

İlk olarak, Trond Thorgeir Harsem enfeksiyon kontrolü için ameliyathanelerde alınabilecek havalandırma çözümlerini aktarırken, Anteroom ile yapmış oldukları çözümlerde duman testleri ile havanın ameliyathane tarafına geçmediğini gösterdi. Daha sonra Kirsten Gram-Hanssen, binalarda kullanıcı alışkanlıklarının beklenenden daha farklı olduğunu, enerji verimliliği anlamında yapılan iyileştirmelerin kullanıcı pratiğinde enerjiyi daha fazla tüketme eğiliminde olduğunu gösterdi. Aslında, gelir ve enerji tüketimi arasında bir ilişki olduğunu belirten Hanssen, ısıtma ve havalandırma anlamında binaların sızdırmaz yapılması ile tüketim profilinin değişebileceğini belirtti. Gaelle Guyot, ‘akıllı havalandırma’ sistemlerine dikkat çektiği konuşmasında kontrol mekanizmalarına bağlı olarak havalandırma sistemlerinin enerji verimli olarak tasarlanması gerektiğini söyledi. Son olarak Bejamin Jones, iç hava kalitesinde kirleticilere dikkat çekerken ve DALY (Disability Adjusted Life Years) konsepti ile iç hava kalitesinin önemini anlattı. 

Konferansta paralel oturumlar hava kaynaklı bulaş ve mühendislik çözümleri, bina sızdırmazlığı testleri ve yaz aylarında ısıl konfor ve sıcak günlerde enerji verimliliği ana başlıklarında devam etti. Hava kaynaklı bulaş ve mühendislik çözümleri oturumunda Risto Kosonen ofis ortamında virüse maruz kalınması durumunu inceledi ve basınçlandırma ile bulaş riskinin nasıl minimize edilebileceğini açıkladı. Li, minimum havalandırma debileri hakkında bilgi verirken, Arsen Melikov hava kaynaklı bulaş özelinde tarihsel bir değerlendirme yaptı ve gelecekte kişiselleştirilmiş havalandırma çözümlerine dikkat çekti. Jarek Kurnitski ise, REHVA çalışma grubunun yapmış olduğu TTMD Dergisi’nin 138. Sayısı ekinde Türkçe’ye tercüme edilen metin hakkında bilgi verdi. Öğleden sonra oturumlara havalandırmalı soğutma uygulamaları ile devam edilirken, özellikle havalandırmalı soğutma ile enerji verimliliğinin sağlanması ve doğal havalandırmaya imkan veren yapısal tasarımlar ile ısıl konforun sağlanması konularında çalışmalar sunuldu. İlk gün son oturumda ise okullarda iç hava kalitesi, araçlarda iç hava kalitesi, hijyenik klima santrali sertifikalandırma süreçleri, akıllı havalandırma gibi konularda sunumlar yapıldı. Türkiye’den konferansa Prof. Dr. M. Zeki Yılmazoğlu ve Altuğ Alp Erdoğan açık ofislerde iç hava kalitesinin deneysel incelemesi çalışmaları ile katıldı.

İkinci gün binaların dekarbonizasyonu, iç hava kalitesi ve havalandırma esnek (resilient) havalandırma sistemleri ile devam ederken, karbondioksit temelinde havalandırma ile iç ortam konforunun artırılması konularına odaklanıldı. Doğal havalandırma ile yapılacak uygulamalarda dış ortamdaki partikül madde konsantrasyonuna dikkat edilmesi gerektiği özellikle belirtildi. Chen Zhang, pandemi sonrası yapılacaklar oturumunda öksürmenin akış dinamiği açısından modellemesini göstererek pandemi sırasındaki bazı uygulamaların CFD çözümleri bu oturumda ele aldı ve Wells-Riley denklemi ile enfeksiyon riskinin hesaplanması hakkında bilgi verdi. ASHRAE 241-2023 hakkında detaylı bilgi paylaşan Max Sherman’ın ardından kapanış konuşmaları yapıldı ve bir sonraki konferansın yeri İrlanda olarak ilan edildi.

Kaynak TTMD : https://www.ttmd.org.tr/43-aivc-konferans-i-yapildi

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram